10 oktober - En viktig dag för den psykiska hälsan
10 oktober 1992 startades Världsdagen för psykisk hälsa av WFMH (World Federation for Mental Health), en internationell och ideell organisation grundad 1948 av volontärer och tidigare patienter. Tanken var att under en specifik dag öka medvetenheten och sprida information om psykisk hälsa och ohälsa. I år kan det vara ännu viktigare än någonsin tidigare att uppmärksamma den här dagen. Enligt flera rapporter ökar nämligen den psykiska ohälsan i världen för varje år som går. Konsekvenserna av psykisk ohälsa är allvarliga och går längre och längre ner i åldrarna. Allt tyder dessutom på att unga tjejer är den värst drabbade gruppen i samhället. Över hälften av alla 15-åriga flickor uppger att de mår psykiskt dåligt. Var femte ung flicka i årskurs nio har någon gång skadat sig själv medvetet. Vem som helst kan drabbas och det finns många olika anledningar till varför man mår dåligt. Det är en utveckling som måste stoppas och alla initiativ som gör att de här frågorna hamnar i folks medvetande är ett steg i rätt riktning. Detta är en av anledningarna till att KICKS har startat intiativet S.H.A.R.E, tillsammans med organisationerna Mind och Tjejzonen. Nu vill vi tillsammans uppmärksamma Världsdagen för psykisk hälsa.
– Världsdagen den 10 oktober är ett bra sätt att samordna aktiviteter världen över för att tillsammans bidra till kunskapsspridning och för att lyfta fram konsekvenserna av psykisk ohälsa. Vi kommer framför allt att fokusera på att uppmärksamma hur viktigt det är att prata om sin psykiska ohälsa och motverka skam och stigma, berättar Karin Schulz, generalsekreterare för Mind. Andrea Thiger på Tjejzonen tycker också att Världsdagen för psykisk hälsa är ett bra sätt att lyfta fram denna viktiga fråga på agendan, både gentemot allmänheten men specifikt riktat mot drabbade, anhöriga, arbetsgivare och beslutsfattare..
– För oss på Tjejzonen är det också viktigt att lyfta tjejperspektivet. Statistiken för unga tjejer ser annorlunda ut än för killar. Vi vill också framhålla det positiva, att det krävs så lite för att stävja den här negativa trenden, säger Andrea Thiger. Båda Andrea Thiger och Karin Schulz betonar att man bara genom att finnas till för och lyssna på den som drabbats av psykisk ohälsa ger fina förutsättningar till självhjälp.
– Vi vill att man känner igen sig och förstår att man inte är ensam, säger Karin Schultz.