Det verkar som att du använder en gammal webbläsare. Det kan göra att allt inte fungerar eller ser ut som det borde.

SALE på kicks.se!

10 oktober - En viktig dag för den psykiska hälsan

Intervju
Varje år drabbas fler och fler av psykisk ohälsa. Genom initiativet S.H.A.R.E. vill KICKS bidra till arbetet för att vända detta. Därför uppmärksammar vi och våra samarbetspartner Mind och Tjejzonen Världsdagen för psykisk hälsa den 10 oktober.

10 oktober 1992 startades Världsdagen för psykisk hälsa av WFMH (World Federation for Mental Health), en internationell och ideell organisation grundad 1948 av volontärer och tidigare patienter. Tanken var att under en specifik dag öka medvetenheten och sprida information om psykisk hälsa och ohälsa. I år kan det vara ännu viktigare än någonsin tidigare att uppmärksamma den här dagen. Enligt flera rapporter ökar nämligen den psykiska ohälsan i världen för varje år som går. Konsekvenserna av psykisk ohälsa är allvarliga och går längre och längre ner i åldrarna. Allt tyder dessutom på att unga tjejer är den värst drabbade gruppen i samhället. Över hälften av alla 15-åriga flickor uppger att de mår psykiskt dåligt. Var femte ung flicka i årskurs nio har någon gång skadat sig själv medvetet. Vem som helst kan drabbas och det finns många olika anledningar till varför man mår dåligt. Det är en utveckling som måste stoppas och alla initiativ som gör att de här frågorna hamnar i folks medvetande är ett steg i rätt riktning. Detta är en av anledningarna till att KICKS har startat intiativet S.H.A.R.E, tillsammans med organisationerna Mind och Tjejzonen. Nu vill vi tillsammans uppmärksamma Världsdagen för psykisk hälsa.

– Världsdagen den 10 oktober är ett bra sätt att samordna aktiviteter världen över för att tillsammans bidra till kunskapsspridning och för att lyfta fram konsekvenserna av psykisk ohälsa. Vi kommer framför allt att fokusera på att uppmärksamma hur viktigt det är att prata om sin psykiska ohälsa och motverka skam och stigma, berättar Karin Schulz, generalsekreterare för Mind. Andrea Thiger på Tjejzonen tycker också att Världsdagen för psykisk hälsa är ett bra sätt att lyfta fram denna viktiga fråga på agendan, både gentemot allmänheten men specifikt riktat mot drabbade, anhöriga, arbetsgivare och beslutsfattare..

– För oss på Tjejzonen är det också viktigt att lyfta tjejperspektivet. Statistiken för unga tjejer ser annorlunda ut än för killar. Vi vill också framhålla det positiva, att det krävs så lite för att stävja den här negativa trenden, säger Andrea Thiger. Båda Andrea Thiger och Karin Schulz betonar att man bara genom att finnas till för och lyssna på den som drabbats av psykisk ohälsa ger fina förutsättningar till självhjälp.

– Vi vill att man känner igen sig och förstår att man inte är ensam, säger Karin Schultz.

Läs mer

Så stöttar du den som drabbats av psykisk ohälsa

Intervju
Var fjärde svensk kvinna drabbas av psykisk ohälsa någon gång i livet. Om någon i din närhet mår dåligt kan du vara ett viktigt stöd. Här är experternas bästa tips på hur du kan göra skillnad.

Tjejzonen hjälpte Micaela - nu hjälper hon andra

Intervju
Psykisk ohälsa kommer i många skepnader. Ibland visar sig nedstämdhet och depression helt utan synbar anledning. Micaela Därndal hade en idyllisk uppväxt, men drabbades i tonåren av ångest. Idag hjälper hon unga tjejer i liknande situation i rollen som Storasyster genom Tjejzonen, en av de organisationer KICKS stöttar genom initiativet S.H.A.R.E.

”Praktiken på KICKS fick mig att må bättre”

Intervju
Tillsammans med Tjejzonen har KICKS startat ett praktikprogram för unga kvinnor med erfarenhet av psykisk ohälsa. En av dem som har fått chansen att praktisera är Hanna Josefsson. Här berättar hon, och hennes mentor Petra Söderberg, om vad praktiken har gett dem.

Paula Uribe: "Ingen fick veta min hemlighet"

Intervju
Psykisk ohälsa kan drabba alla, även de som på ytan lever ett lyckligt liv. Även om bloggaren Paula Uribe i dag lever mångas drömliv, kämpade hon under lång tid med ätstörningar. Här berättar hon om sina problem – och hur hon tog sig ur dem.

Julia Wikström från Tjejzonen: ”Vi visar unga kvinnor att vi bryr oss!”

Intervju
KICKS vill genom initiativet S.H.A.R.E sätta fokus på psykisk ohälsa. Hos en av våra samarbetsorganisationer, Tjejzonen, arbetar volontären Julia Wikström. Här berättar hon om sitt arbete med att stötta unga kvinnor – och uppmuntrar alla att engagera sig

Selene Cortes från Mind: ”Vi måste bryta skammen kring psykisk ohälsa”

Intervju
KICKS vill arbeta för att öka kunskapen om psykisk ohälsa genom att bland annat samarbeta med organisationen Mind. Här berättar deras utbildningsansvariga Selena Cortes om arbetet, sina egna erfarenheter av psykisk ohälsa – och hur du kan hjälpa.

Karin “Kakan” Hermansson “Det är vi som bryter normen som förändrar världen”

Intervju
Att vara annorlunda kan göra att du får utstå både hat och hot. Det har Kakan Hermansson fått uppleva, vilket bidrog till att hon drabbades av psykisk ohälsa. Men med åren har hon förstått att det på många sätt är underbart att vara den som sticker ut.

”Våga fråga – och lyssna när någon mår dåligt”

Intervju
KICKS startade 2016 initiativet S.H.A.R.E. för att öka kunskapen om och bryta tabun kring psykisk ohälsa. Som en del i S.H.A.R.E. erbjuder KICKS mentorledda praktikplatser i Sverige, Norge och Finland för unga tjejer med erfarenhet av psykisk ohälsa. Här berättar Anna Josephson på svenska Tjejzonen, en av de expertorganisationer KICKS samarbetar med, hur mentorerna utbildas inför sitt uppdrag.

KICKS bidrag till social hållbarhet S.H.A.R.E

Intervju
Psykisk ohälsa ökar i samhället. Som Nordens ledande skönhetsaktör vill KICKS ta ansvar och bidra till en förändring inom detta viktiga område. Detta gör vi genom initiativet S.H.A.R.E.

7 myter om psykisk ohälsa

Intervju
Det finns många faktafel om psykisk ohälsa, vem som drabbas och hur man blir frisk. Anna Josephson Wadström på Tjejzonen, Sveriges största stödorgansiation för unga tjejer, slår hål på de vanligaste myterna om en av våra största folksjukdomar
  • Fri frakt över 99 kr
    Fri frakt över 99 kr
  • Hemleverans
    Hemleverans
  • Expressleverans
    Expressleverans

KICKS Club: poäng på alla köp

Som medlem skämmer vi bort dig med massor av sköna förmåner!

Klimatkompenserad leverans

När du handlar på kicks.se kan du välja PostNords klimatkompenserade alternativ.

Expertrådgivning

Få expertråd av våra utbildade skönhetsexperter.

KICKS nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och ta del av de senaste erbjudandena & trenderna

Fraktsätt
Instabox, hemleverans & postombud
Betalsätt
Klarna, Swish, Kort
KICKS har ett av Sveriges bredaste sortiment inom makeup, doft, hudvård och hårvård. Hos KICKS kan du handla smink, parfym och andra produkter från ledande varumärken såväl i butik som direkt på nätet. Våra utbildade hudterapeuter och makeupartister hjälper dig hitta rätt även online.
Copyright © KICKS 2021Kundservice 020-42 32 22