Det verkar som att du använder en gammal webbläsare. Det kan göra att allt inte fungerar eller ser ut som det borde.

SALE på kicks.se!

7 myter om psykisk ohälsa

Intervju
Det finns många faktafel om psykisk ohälsa, vem som drabbas och hur man blir frisk. Anna Josephson Wadström på Tjejzonen, Sveriges största stödorgansiation för unga tjejer, slår hål på de vanligaste myterna om en av våra största folksjukdomar

1. DET ÄR BARA PSYKISKT SJUKA MÄNNISKOR
SOM KAN DRABBAS AV PSYKISK OHÄLSA.
– Nej, alla kan drabbas av psykisk ohälsa i någon form i livet. Livet går upp och ner och under perioder kan man må bra, sådär eller dåligt. Psykisk ohälsa är ett brett begrepp som innefattar allt från lättare stressymtom och nedstämdhet till psykiska
sjukdomar, som till exempel depression och ätstörningar,
säger Anna Josephson Wadström, projektledare på Tjejzonen.

2. NÄR MAN MÅR PSYKISKT DÅLIGT KAN MAN
INTE ENS TA SIG UR SÄNGEN PÅ MORGONEN
OCH GÅ TILL JOBBET ELLER SKOLAN.
– Psykisk ohälsa drabbar oss på olika sätt. En del hanterar det genom att överprestera, medan andra förlorar sin handlingskraft och isolerar sig. Ofta syns det inte utåt när någon mår dåligt. Det finns fortfarande ett tabu kring psykisk ohälsa, så många väljer att bita ihop och gå till jobbet eller skolan ändå, trots att man egentligen skulle vilja stanna hemma i sängen. Därför är det otroligt viktigt att vara lyhörd och fråga om du misstänker att en vän, kollega eller klasskompis verkar må dåligt. Det kan
vara någon i din närhet som lider i det tysta.

3. OM MAN UPPLEVT PSYKISK OHÄLSA NÅGON GÅNG KAN MAN ALDRIG BLI HELT FRISK.
– Falskt, det går att bli frisk och må bättre när man har drabbats av psykisk ohälsa. De allra flesta med psykiska besvär mår bättre med rätt behandling.

4. PSYKISK OHÄLSA ÄR ETT TECKEN PÅ ATT MAN
ÄR SVAG OCH SAKNAR VILJESTYRKA.
– Absolut inte! Alla kan drabbas av psykisk ohälsa någon gång i livet. Psykisk ohälsa är den vanligaste orsaken till sjukskrivning i Sverige idag. Däremot kan du känna dig svag, och som att du saknar viljestyrka, när du mår dåligt. Psykisk ohälsa beror både på ens livssituation, men även på biologiska anlag. Det gör att vissa kan vara mer sårbara för att drabbas än andra. Det finns en vanlig uppfattning om att personer som lider av psykisk ohälsa inte kan sköta ett jobb eller uppgifter i skolan. Men många har både vilja, förmåga och kompetens att arbeta och plugga. Ofta är det samhällets förutfattade meningar om psykisk ohälsa som ställer till det.

5. TJEJER ÄR MER PSYKISKT SKÖRA ÄN KILLAR.
– Det stämmer inte. Tjejer upplever dock att det ställs högre krav på utseende, att anpassa sig, att vara tillgängliga för andra och att lyckas i skolan än vad killar gör. Tjejer och killar visar också sitt psykiska mående på olika sätt. Tjejer kanske tillåts
visa sin nedstämdhet mer än killar och söker i högre utsträckning hjälp. Hos killar kan det finnas ett större tabu kring att prata om sina känslor, vilket kan bidra till en uppfattning om att killar är starkare och mår bättre.

6. JAG VET INTE OM JAG ÄR SJUK NOG FÖR ATT
SÖKA HJÄLP OCH HAR INGEN ATT PRATA MED.
– Om du är osäker på om du är sjuk nog för att söka hjälp och du inte har någon att prata med kan du alltid kontakta Vårdguiden, din vårdcentral, elevhälsan eller en stödorganisation, till exempel Tjejzonen. Här finns människor att bolla tankar
med och som lyssnar när livet känns jobbigt. Kom ihåg att det finns inget pinsamt eller skamfyllt med att söka hjälp eller att berätta att man mår psykiskt dåligt.

7. ATT PRATA OM SJÄLVMORD MED NÅGON SOM
HAR SJÄLVMORDSTANKAR ÄR FARLIGT.
– Fel! Det är superviktigt att prata med den som du misstänker har tankar eller planer på att ta sitt liv. Det ökar inte risken för att personen ska avsluta sitt liv. Tvärtom – ett sådant samtal kan förebygga självmord. För att vara ett bra stöd kan du behöva ta
hjälp av andra.

Läs mer

10 oktober - En viktig dag för den psykiska hälsan

Intervju
Varje år drabbas fler och fler av psykisk ohälsa. Genom initiativet S.H.A.R.E. vill KICKS bidra till arbetet för att vända detta. Därför uppmärksammar vi och våra samarbetspartner Mind och Tjejzonen Världsdagen för psykisk hälsa den 10 oktober.

Så stöttar du den som drabbats av psykisk ohälsa

Intervju
Var fjärde svensk kvinna drabbas av psykisk ohälsa någon gång i livet. Om någon i din närhet mår dåligt kan du vara ett viktigt stöd. Här är experternas bästa tips på hur du kan göra skillnad.

Tjejzonen hjälpte Micaela - nu hjälper hon andra

Intervju
Psykisk ohälsa kommer i många skepnader. Ibland visar sig nedstämdhet och depression helt utan synbar anledning. Micaela Därndal hade en idyllisk uppväxt, men drabbades i tonåren av ångest. Idag hjälper hon unga tjejer i liknande situation i rollen som Storasyster genom Tjejzonen, en av de organisationer KICKS stöttar genom initiativet S.H.A.R.E.

”Praktiken på KICKS fick mig att må bättre”

Intervju
Tillsammans med Tjejzonen har KICKS startat ett praktikprogram för unga kvinnor med erfarenhet av psykisk ohälsa. En av dem som har fått chansen att praktisera är Hanna Josefsson. Här berättar hon, och hennes mentor Petra Söderberg, om vad praktiken har gett dem.

Paula Uribe: "Ingen fick veta min hemlighet"

Intervju
Psykisk ohälsa kan drabba alla, även de som på ytan lever ett lyckligt liv. Även om bloggaren Paula Uribe i dag lever mångas drömliv, kämpade hon under lång tid med ätstörningar. Här berättar hon om sina problem – och hur hon tog sig ur dem.

Julia Wikström från Tjejzonen: ”Vi visar unga kvinnor att vi bryr oss!”

Intervju
KICKS vill genom initiativet S.H.A.R.E sätta fokus på psykisk ohälsa. Hos en av våra samarbetsorganisationer, Tjejzonen, arbetar volontären Julia Wikström. Här berättar hon om sitt arbete med att stötta unga kvinnor – och uppmuntrar alla att engagera sig

Selene Cortes från Mind: ”Vi måste bryta skammen kring psykisk ohälsa”

Intervju
KICKS vill arbeta för att öka kunskapen om psykisk ohälsa genom att bland annat samarbeta med organisationen Mind. Här berättar deras utbildningsansvariga Selena Cortes om arbetet, sina egna erfarenheter av psykisk ohälsa – och hur du kan hjälpa.

Karin “Kakan” Hermansson “Det är vi som bryter normen som förändrar världen”

Intervju
Att vara annorlunda kan göra att du får utstå både hat och hot. Det har Kakan Hermansson fått uppleva, vilket bidrog till att hon drabbades av psykisk ohälsa. Men med åren har hon förstått att det på många sätt är underbart att vara den som sticker ut.

”Våga fråga – och lyssna när någon mår dåligt”

Intervju
KICKS startade 2016 initiativet S.H.A.R.E. för att öka kunskapen om och bryta tabun kring psykisk ohälsa. Som en del i S.H.A.R.E. erbjuder KICKS mentorledda praktikplatser i Sverige, Norge och Finland för unga tjejer med erfarenhet av psykisk ohälsa. Här berättar Anna Josephson på svenska Tjejzonen, en av de expertorganisationer KICKS samarbetar med, hur mentorerna utbildas inför sitt uppdrag.

KICKS bidrag till social hållbarhet S.H.A.R.E

Intervju
Psykisk ohälsa ökar i samhället. Som Nordens ledande skönhetsaktör vill KICKS ta ansvar och bidra till en förändring inom detta viktiga område. Detta gör vi genom initiativet S.H.A.R.E.
  • Fri frakt över 99 kr
    Fri frakt över 99 kr
  • Hemleverans
    Hemleverans
  • Expressleverans
    Expressleverans

KICKS Club: poäng på alla köp

Som medlem skämmer vi bort dig med massor av sköna förmåner!

Klimatkompenserad leverans

När du handlar på kicks.se kan du välja PostNords klimatkompenserade alternativ.

Expertrådgivning

Få expertråd av våra utbildade skönhetsexperter.

KICKS nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och ta del av de senaste erbjudandena & trenderna

Fraktsätt
Instabox, hemleverans & postombud
Betalsätt
Klarna, Swish, Kort
KICKS har ett av Sveriges bredaste sortiment inom makeup, doft, hudvård och hårvård. Hos KICKS kan du handla smink, parfym och andra produkter från ledande varumärken såväl i butik som direkt på nätet. Våra utbildade hudterapeuter och makeupartister hjälper dig hitta rätt även online.
Copyright © KICKS 2021Kundservice 020-42 32 22