Det verkar som att du använder en gammal webbläsare. Det kan göra att allt inte fungerar eller ser ut som det borde.

SALE på kicks.se!

Julia Wikström från Tjejzonen: ”Vi visar unga kvinnor att vi bryr oss!”

Intervju
KICKS vill genom initiativet S.H.A.R.E sätta fokus på psykisk ohälsa. Hos en av våra samarbetsorganisationer, Tjejzonen, arbetar volontären Julia Wikström. Här berättar hon om sitt arbete med att stötta unga kvinnor – och uppmuntrar alla att engagera sig

Tjejzonen är en av KICKS samarbetsorganisationer inom S.H.A.R.E. Organisationen ser sig som tjejernas röst i samhället och målet är att förebygga psykisk ohälsa hos unga kvinnor. En del av arbetet består i att utbilda volontärer, företag och offentlig sektor i frågor som rör tjejers psykiska hälsa.

Genom möten med en volontär, en så kallad storasyster, som lyssnar kan tjejer mellan 12 och 25 år få kraft att förändra sin situation. Julia Wikström har valt att bli storasyster hos Tjejzonen för att kunna hjälp tonårstjejer.

– Det är så många unga kvinnor som mår dåligt idag, det vill jag hjälpa till att ändra på. Tonårstiden är en svår period, vilket många glömmer bort när de själva har passerat den. 

Genom att visa unga kvinnor att vuxenvärlden bryr sig kan vi göra stor skillnad tidigt. Det jag tycker är så fint med Tjejzonen är att alla är välkomna. Du behöver inte vara på ett visst sätt eller ha gått igenom något speciellt för att få vara storasyster, eller lillasyster – alla får plats! Jag tycker att Tjejzonen gör ett fantastiskt arbete med att lyfta fram och prata om den psykiska ohälsa som finns bland unga kvinnor, och att få vara en liten del i det nätverket är otroligt roligt och lärorikt! 

Hur bidrar du i arbetet mot psykisk hälsa? 
– Genom att lyssna och vara en medmänniska. Att finnas där och ställa frågor kan leda till så mycket positivt. Som storasyster behöver jag inte ha varit med om allt – det finns gott om erfarenhet och stöd jag kan ta del av inom Tjejzonen. Så länge jag är närvarande och en trygghet för min lillasyster så räcker det långt 

Hur känns det att arbeta med människor i de här situationerna? 
– Det är tungt att höra om de svåra sakerna som min lillasyster går igenom och de tankar som skapas i och med det. Men det känns fint att kunna vara ett stöd för en person som behöver det. Att höra hur hon sätter ord på sina känslor och glädjen som finns när vi pratar om det hon tycker om är ovärderligt. 

Vilka råd har du till andra som vill engagera sig?
– Börja! Det är lätt att engagera sig och genom små insatser kan du faktiskt göra stor skillnad. Du måste inte vara expert på till exempel psykisk ohälsa. Det allra viktigaste är att bara finnas där som en medsyster som lyssnar. På Tjejzonen är det lätt att engagera sig. Du ger några timmar i månaden av din tid till att stötta, peppa och lyssna på tjejer som behöver det. Jag tycker att det är något av det finaste man kan lägga sin tid på. Du kommer inte att ångra dig!

Vilka är tjejzonen? 
Tjejzonen startade 1998 och är idag Sveriges största stödorganisation för unga kvinnor. Tjejzonen erbjuder tjejer mellan 10 och 25 år att få träffa en så kallad storasyster, som i egenskap av volontär ger av sin tid och sitt engagemang. Deras övergripande målsättning är att förebygga psykisk ohälsa hos tjejer. 

Läs mer

10 oktober - En viktig dag för den psykiska hälsan

Intervju
Varje år drabbas fler och fler av psykisk ohälsa. Genom initiativet S.H.A.R.E. vill KICKS bidra till arbetet för att vända detta. Därför uppmärksammar vi och våra samarbetspartner Mind och Tjejzonen Världsdagen för psykisk hälsa den 10 oktober.

Så stöttar du den som drabbats av psykisk ohälsa

Intervju
Var fjärde svensk kvinna drabbas av psykisk ohälsa någon gång i livet. Om någon i din närhet mår dåligt kan du vara ett viktigt stöd. Här är experternas bästa tips på hur du kan göra skillnad.

Tjejzonen hjälpte Micaela - nu hjälper hon andra

Intervju
Psykisk ohälsa kommer i många skepnader. Ibland visar sig nedstämdhet och depression helt utan synbar anledning. Micaela Därndal hade en idyllisk uppväxt, men drabbades i tonåren av ångest. Idag hjälper hon unga tjejer i liknande situation i rollen som Storasyster genom Tjejzonen, en av de organisationer KICKS stöttar genom initiativet S.H.A.R.E.

”Praktiken på KICKS fick mig att må bättre”

Intervju
Tillsammans med Tjejzonen har KICKS startat ett praktikprogram för unga kvinnor med erfarenhet av psykisk ohälsa. En av dem som har fått chansen att praktisera är Hanna Josefsson. Här berättar hon, och hennes mentor Petra Söderberg, om vad praktiken har gett dem.

Paula Uribe: "Ingen fick veta min hemlighet"

Intervju
Psykisk ohälsa kan drabba alla, även de som på ytan lever ett lyckligt liv. Även om bloggaren Paula Uribe i dag lever mångas drömliv, kämpade hon under lång tid med ätstörningar. Här berättar hon om sina problem – och hur hon tog sig ur dem.

Selene Cortes från Mind: ”Vi måste bryta skammen kring psykisk ohälsa”

Intervju
KICKS vill arbeta för att öka kunskapen om psykisk ohälsa genom att bland annat samarbeta med organisationen Mind. Här berättar deras utbildningsansvariga Selena Cortes om arbetet, sina egna erfarenheter av psykisk ohälsa – och hur du kan hjälpa.

Karin “Kakan” Hermansson “Det är vi som bryter normen som förändrar världen”

Intervju
Att vara annorlunda kan göra att du får utstå både hat och hot. Det har Kakan Hermansson fått uppleva, vilket bidrog till att hon drabbades av psykisk ohälsa. Men med åren har hon förstått att det på många sätt är underbart att vara den som sticker ut.

”Våga fråga – och lyssna när någon mår dåligt”

Intervju
KICKS startade 2016 initiativet S.H.A.R.E. för att öka kunskapen om och bryta tabun kring psykisk ohälsa. Som en del i S.H.A.R.E. erbjuder KICKS mentorledda praktikplatser i Sverige, Norge och Finland för unga tjejer med erfarenhet av psykisk ohälsa. Här berättar Anna Josephson på svenska Tjejzonen, en av de expertorganisationer KICKS samarbetar med, hur mentorerna utbildas inför sitt uppdrag.

KICKS bidrag till social hållbarhet S.H.A.R.E

Intervju
Psykisk ohälsa ökar i samhället. Som Nordens ledande skönhetsaktör vill KICKS ta ansvar och bidra till en förändring inom detta viktiga område. Detta gör vi genom initiativet S.H.A.R.E.

7 myter om psykisk ohälsa

Intervju
Det finns många faktafel om psykisk ohälsa, vem som drabbas och hur man blir frisk. Anna Josephson Wadström på Tjejzonen, Sveriges största stödorgansiation för unga tjejer, slår hål på de vanligaste myterna om en av våra största folksjukdomar
  • Fri frakt över 99 kr
    Fri frakt över 99 kr
  • Hemleverans
    Hemleverans
  • Expressleverans
    Expressleverans

KICKS Club: poäng på alla köp

Som medlem skämmer vi bort dig med massor av sköna förmåner!

Klimatkompenserad leverans

När du handlar på kicks.se kan du välja PostNords klimatkompenserade alternativ.

Expertrådgivning

Få expertråd av våra utbildade skönhetsexperter.

KICKS nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och ta del av de senaste erbjudandena & trenderna

Fraktsätt
Instabox, hemleverans & postombud
Betalsätt
Klarna, Swish, Kort
KICKS har ett av Sveriges bredaste sortiment inom makeup, doft, hudvård och hårvård. Hos KICKS kan du handla smink, parfym och andra produkter från ledande varumärken såväl i butik som direkt på nätet. Våra utbildade hudterapeuter och makeupartister hjälper dig hitta rätt även online.
Copyright © KICKS 2021Kundservice 020-42 32 22