Det verkar som att du använder en gammal webbläsare. Det kan göra att allt inte fungerar eller ser ut som det borde.

SALE på kicks.se!

Karin “Kakan” Hermansson “Det är vi som bryter normen som förändrar världen”

Intervju
Att vara annorlunda kan göra att du får utstå både hat och hot. Det har Kakan Hermansson fått uppleva, vilket bidrog till att hon drabbades av psykisk ohälsa. Men med åren har hon förstått att det på många sätt är underbart att vara den som sticker ut.

Multitalangen Karin ”Kakan” Hermansson är konstnär, feminist, programledare, bloggare och poddare med stort hudvårdsfokus, vilket har gjort henne till förebild för många. Hon vågar ta plats, orkar prata om det som är jobbigt och har dessutom en riktigt skön personlighet. Idag trivs hon med att vara annorlunda, men vägen dit har varit krokig.

– Jag hade det jättejobbigt i skolan och var utanför, dessutom hade vi en lärare som verkligen var elak. Den här perioden i mitt liv bidrog absolut till att jag drabbades av psykisk ohälsa. Det som fortfarande är svårt för mig att förstå är att så många vuxna fanns närvarande – men ändå inte gjorde något, utan istället förvärrade situationen. Nu när jag har tragglat mig igenom flera år av terapi trivs jag med mig själv och skinnet på näsan jag var tvungen att skaffa. Samtidigt önskar jag ingen en jobbig barndom, säger Kakan Hermansson. 

Du har ADHD och har varit deprimerad och utbränd i omgångar. Hur hanterar du det? 

– Sedan 14 år tillbaka äter jag antidepressiva, visserligen i väldigt liten dos men det är ändå avgörande för mig. ADHD:n gör mig mer mottaglig för stress och gör att jag kan köra på lättare utan att pausa. Men jag har verkligen lärt mig hantera det här i dag. Jag känner mig väldigt harmonisk och jag skäms inte för det här över huvud taget. Mina vänner och jag är så vana att prata om de här sakerna att det är normaliserat i min värld. 

Varför tycker du att det är viktigt att prata öppet om psykisk ohälsa?
– Psykisk ohälsa är tyvärr en stor del av kvinnors och ickebinäras liv, det vore väldigt exkluderande om vi inte berörde det. 

Finns det några fördelar med att bryta normen? 
– Ja, det är vi som bryter normen som förändrar världen. Vi som orkar, eller bara inte har alternativet att inte sticka ut, ifrågasätter ju normer och får folk att tänka till. Men att vara den personen är ju väldigt tärande. Skillnaden nu mot när jag gick i skolan är att nu är jag mer trygg i den rollen. 

Vad har du för råd till unga tjejer som känner sig annorlunda? 
– Jag tror att alla tjejer, eller många personer som identifierar sig som tjejer eller ickebinära, känner sig annorlunda, eftersom normen är att vara en vit man. Vi växer upp och måste lära oss att kompromissa från dag ett. Det är slitsamt. Samtidigt måste jag säga att jag tycker att det är underbart med allt och alla annorlunda – men det är lätt för mig att säga som är 35 år och har en flickvän, jobb och lägenhet. Är du ung och utsätts för övergrepp är utanförskapet inget som du där och då känner att du kan äga eller dra nytta av. Det viktigaste är att veta att du inte är ensam. Det finns personer med liknande erfarenheter överallt, det gäller bara att hitta dem. 

Hur har du orkat stå upp för dig själv och gå din egen väg i en värld som försöker forma alla lika?
– På något sätt har jag tvingats till att stå upp för mig själv. Jag har lärt mig att det är en del av min vardag, men det är verkligen inte alla gånger jag orkat. Som tur är hittade jag feminismen väldigt tidigt och systerskapet har verkligen fungerat som en överlevnadsstrategi för mig. 

Varifrån kommer energin till att fortsätta orka prata om det här med kön, klass och sexualitet trots allt hat du har fått utstå? 
– Det finns inget alternativ, jag måste! Vi måste alla fortsätta kämpa. När världen ser ut så här går det inte att välja bort det. Hatet finns överallt – men det är inget mot kärleken och kampen och vi är många som resonerar så. 

Läs mer

10 oktober - En viktig dag för den psykiska hälsan

Intervju
Varje år drabbas fler och fler av psykisk ohälsa. Genom initiativet S.H.A.R.E. vill KICKS bidra till arbetet för att vända detta. Därför uppmärksammar vi och våra samarbetspartner Mind och Tjejzonen Världsdagen för psykisk hälsa den 10 oktober.

Så stöttar du den som drabbats av psykisk ohälsa

Intervju
Var fjärde svensk kvinna drabbas av psykisk ohälsa någon gång i livet. Om någon i din närhet mår dåligt kan du vara ett viktigt stöd. Här är experternas bästa tips på hur du kan göra skillnad.

Tjejzonen hjälpte Micaela - nu hjälper hon andra

Intervju
Psykisk ohälsa kommer i många skepnader. Ibland visar sig nedstämdhet och depression helt utan synbar anledning. Micaela Därndal hade en idyllisk uppväxt, men drabbades i tonåren av ångest. Idag hjälper hon unga tjejer i liknande situation i rollen som Storasyster genom Tjejzonen, en av de organisationer KICKS stöttar genom initiativet S.H.A.R.E.

”Praktiken på KICKS fick mig att må bättre”

Intervju
Tillsammans med Tjejzonen har KICKS startat ett praktikprogram för unga kvinnor med erfarenhet av psykisk ohälsa. En av dem som har fått chansen att praktisera är Hanna Josefsson. Här berättar hon, och hennes mentor Petra Söderberg, om vad praktiken har gett dem.

Paula Uribe: "Ingen fick veta min hemlighet"

Intervju
Psykisk ohälsa kan drabba alla, även de som på ytan lever ett lyckligt liv. Även om bloggaren Paula Uribe i dag lever mångas drömliv, kämpade hon under lång tid med ätstörningar. Här berättar hon om sina problem – och hur hon tog sig ur dem.

Julia Wikström från Tjejzonen: ”Vi visar unga kvinnor att vi bryr oss!”

Intervju
KICKS vill genom initiativet S.H.A.R.E sätta fokus på psykisk ohälsa. Hos en av våra samarbetsorganisationer, Tjejzonen, arbetar volontären Julia Wikström. Här berättar hon om sitt arbete med att stötta unga kvinnor – och uppmuntrar alla att engagera sig

Selene Cortes från Mind: ”Vi måste bryta skammen kring psykisk ohälsa”

Intervju
KICKS vill arbeta för att öka kunskapen om psykisk ohälsa genom att bland annat samarbeta med organisationen Mind. Här berättar deras utbildningsansvariga Selena Cortes om arbetet, sina egna erfarenheter av psykisk ohälsa – och hur du kan hjälpa.

”Våga fråga – och lyssna när någon mår dåligt”

Intervju
KICKS startade 2016 initiativet S.H.A.R.E. för att öka kunskapen om och bryta tabun kring psykisk ohälsa. Som en del i S.H.A.R.E. erbjuder KICKS mentorledda praktikplatser i Sverige, Norge och Finland för unga tjejer med erfarenhet av psykisk ohälsa. Här berättar Anna Josephson på svenska Tjejzonen, en av de expertorganisationer KICKS samarbetar med, hur mentorerna utbildas inför sitt uppdrag.

KICKS bidrag till social hållbarhet S.H.A.R.E

Intervju
Psykisk ohälsa ökar i samhället. Som Nordens ledande skönhetsaktör vill KICKS ta ansvar och bidra till en förändring inom detta viktiga område. Detta gör vi genom initiativet S.H.A.R.E.

7 myter om psykisk ohälsa

Intervju
Det finns många faktafel om psykisk ohälsa, vem som drabbas och hur man blir frisk. Anna Josephson Wadström på Tjejzonen, Sveriges största stödorgansiation för unga tjejer, slår hål på de vanligaste myterna om en av våra största folksjukdomar
  • Fri frakt över 99 kr
    Fri frakt över 99 kr
  • Hemleverans
    Hemleverans
  • Expressleverans
    Expressleverans

KICKS Club: poäng på alla köp

Som medlem skämmer vi bort dig med massor av sköna förmåner!

Klimatkompenserad leverans

När du handlar på kicks.se kan du välja PostNords klimatkompenserade alternativ.

Expertrådgivning

Få expertråd av våra utbildade skönhetsexperter.

KICKS nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och ta del av de senaste erbjudandena & trenderna

Fraktsätt
Instabox, hemleverans & postombud
Betalsätt
Klarna, Swish, Kort
KICKS har ett av Sveriges bredaste sortiment inom makeup, doft, hudvård och hårvård. Hos KICKS kan du handla smink, parfym och andra produkter från ledande varumärken såväl i butik som direkt på nätet. Våra utbildade hudterapeuter och makeupartister hjälper dig hitta rätt även online.
Copyright © KICKS 2021Kundservice 020-42 32 22