Det verkar som att du använder en gammal webbläsare. Det kan göra att allt inte fungerar eller ser ut som det borde.

SALE på kicks.se!

Paula Uribe: "Ingen fick veta min hemlighet"

Intervju
Psykisk ohälsa kan drabba alla, även de som på ytan lever ett lyckligt liv. Även om bloggaren Paula Uribe i dag lever mångas drömliv, kämpade hon under lång tid med ätstörningar. Här berättar hon om sina problem – och hur hon tog sig ur dem.

Paula Uribes blogg paulas.me är en av landets mest besökta, hon är tillsammans med bloggaren och crossfit-atleten Hugo Rosas, och paret har två små döttrar. Varje dag tar flera tusen bloggbesökare del av familjens vardag som utgår från huset strax utanför Stockholm. Men ibland har blogginläggen om det lyckliga familjelivet blandats upp med berättelser från en tuffare period av Paulas liv. Under gymnasieåren drabbades hon nämligen av ätstörningar.

– Det började som ren fåfänga. Jag tänkte att jag skulle äta lite mindre för att gå ner i vikt, men jag hamnade snart i ett destruktivt mönster. Till slut åt jag nästan ingenting och sedan började jag istället kräkas upp maten, berättar Paula Uribe, som trots att hon snabbt rasade i vikt inte kunde bryta den onda cirkeln. 

– Det var en hemlighet som präglade varenda sekund av mitt liv. Ingen fick veta vad jag höll på med och jag gjorde allt för att dölja det. 

Hur mådde du under den här perioden?
– Jag var trött, frös och hade problem med blodtrycksfall. Jag sov på undervåningen och när jag skulle gå upp för trappan på morgonen ramlade jag ihop av utmattning. Min mamma märkte det här och tog med mig till vårdcentralen, men där spelade jag teater, trots att jag ju visste vad problemen berodde på.

Fastän att Paula snabbt blev underviktig insåg hon inte att situationen var allvarlig och att hennes hälsa stod på spel.

– Att jag var sjuk förstod jag först när jag blev påkommen av min styvpappa med att kräkas upp maten. Det var när jag såg hur ledsen och orolig mamma blev som jag till slut tog in att jag skadade mig själv. 

Då Paula behövde hjälp omgående involverades alla vuxna runt henne, och tillsammans med skolsköterskan gjordes en handlingsplan för att hålla Paulas hälsa och matintag under uppsikt. Paula fick också lära sig vad kroppen behöver för näringsämnen. 

– Trots att jag hade en mörk sida som lockade till återfall vann mitt förnuft. Jag var mottaglig för hjälp och successivt blev jag bättre och bättre. 

Hur mår du i dag? 
– Bra! Idag ser jag mat inte bara som något jag behöver för att leva utan också som en njutning. Jag är noga med att ha en bra balans för hela min familjs skull, vi äter väldigt varierat, både nyttigt och lördagsgodis.

Vad har du för råd till dem som har någon i sin närhet som de misstänker lider av ätstörningar eller annan form av psykisk ohälsa? 
– Ta dina misstankar på allvar och försök att nå fram till personen som mår dåligt. Kanske känner sig personen påkommen, så det är inte konstigt om du möts av en massa försvarsmekanismer. Men försök att förklara att du bryr dig, fråga hur din närstående mår – och våga verkligen lyssna på svaret. 

Läs mer om S.H.A.R.E och KICKS arbete mot psykisk ohälsa

Läs mer

10 oktober - En viktig dag för den psykiska hälsan

Intervju
Varje år drabbas fler och fler av psykisk ohälsa. Genom initiativet S.H.A.R.E. vill KICKS bidra till arbetet för att vända detta. Därför uppmärksammar vi och våra samarbetspartner Mind och Tjejzonen Världsdagen för psykisk hälsa den 10 oktober.

Så stöttar du den som drabbats av psykisk ohälsa

Intervju
Var fjärde svensk kvinna drabbas av psykisk ohälsa någon gång i livet. Om någon i din närhet mår dåligt kan du vara ett viktigt stöd. Här är experternas bästa tips på hur du kan göra skillnad.

Tjejzonen hjälpte Micaela - nu hjälper hon andra

Intervju
Psykisk ohälsa kommer i många skepnader. Ibland visar sig nedstämdhet och depression helt utan synbar anledning. Micaela Därndal hade en idyllisk uppväxt, men drabbades i tonåren av ångest. Idag hjälper hon unga tjejer i liknande situation i rollen som Storasyster genom Tjejzonen, en av de organisationer KICKS stöttar genom initiativet S.H.A.R.E.

”Praktiken på KICKS fick mig att må bättre”

Intervju
Tillsammans med Tjejzonen har KICKS startat ett praktikprogram för unga kvinnor med erfarenhet av psykisk ohälsa. En av dem som har fått chansen att praktisera är Hanna Josefsson. Här berättar hon, och hennes mentor Petra Söderberg, om vad praktiken har gett dem.

Julia Wikström från Tjejzonen: ”Vi visar unga kvinnor att vi bryr oss!”

Intervju
KICKS vill genom initiativet S.H.A.R.E sätta fokus på psykisk ohälsa. Hos en av våra samarbetsorganisationer, Tjejzonen, arbetar volontären Julia Wikström. Här berättar hon om sitt arbete med att stötta unga kvinnor – och uppmuntrar alla att engagera sig

Selene Cortes från Mind: ”Vi måste bryta skammen kring psykisk ohälsa”

Intervju
KICKS vill arbeta för att öka kunskapen om psykisk ohälsa genom att bland annat samarbeta med organisationen Mind. Här berättar deras utbildningsansvariga Selena Cortes om arbetet, sina egna erfarenheter av psykisk ohälsa – och hur du kan hjälpa.

Karin “Kakan” Hermansson “Det är vi som bryter normen som förändrar världen”

Intervju
Att vara annorlunda kan göra att du får utstå både hat och hot. Det har Kakan Hermansson fått uppleva, vilket bidrog till att hon drabbades av psykisk ohälsa. Men med åren har hon förstått att det på många sätt är underbart att vara den som sticker ut.

”Våga fråga – och lyssna när någon mår dåligt”

Intervju
KICKS startade 2016 initiativet S.H.A.R.E. för att öka kunskapen om och bryta tabun kring psykisk ohälsa. Som en del i S.H.A.R.E. erbjuder KICKS mentorledda praktikplatser i Sverige, Norge och Finland för unga tjejer med erfarenhet av psykisk ohälsa. Här berättar Anna Josephson på svenska Tjejzonen, en av de expertorganisationer KICKS samarbetar med, hur mentorerna utbildas inför sitt uppdrag.

KICKS bidrag till social hållbarhet S.H.A.R.E

Intervju
Psykisk ohälsa ökar i samhället. Som Nordens ledande skönhetsaktör vill KICKS ta ansvar och bidra till en förändring inom detta viktiga område. Detta gör vi genom initiativet S.H.A.R.E.

7 myter om psykisk ohälsa

Intervju
Det finns många faktafel om psykisk ohälsa, vem som drabbas och hur man blir frisk. Anna Josephson Wadström på Tjejzonen, Sveriges största stödorgansiation för unga tjejer, slår hål på de vanligaste myterna om en av våra största folksjukdomar
  • Fri frakt över 99 kr
    Fri frakt över 99 kr
  • Hemleverans
    Hemleverans
  • Expressleverans
    Expressleverans

KICKS Club: poäng på alla köp

Som medlem skämmer vi bort dig med massor av sköna förmåner!

Klimatkompenserad leverans

När du handlar på kicks.se kan du välja PostNords klimatkompenserade alternativ.

Expertrådgivning

Få expertråd av våra utbildade skönhetsexperter.

KICKS nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och ta del av de senaste erbjudandena & trenderna

Fraktsätt
Instabox, hemleverans & postombud
Betalsätt
Klarna, Swish, Kort
KICKS har ett av Sveriges bredaste sortiment inom makeup, doft, hudvård och hårvård. Hos KICKS kan du handla smink, parfym och andra produkter från ledande varumärken såväl i butik som direkt på nätet. Våra utbildade hudterapeuter och makeupartister hjälper dig hitta rätt även online.
Copyright © KICKS 2021Kundservice 020-42 32 22