Så stöttar du den som drabbats av psykisk ohälsa
Hur märker jag om någon i min närhet har drabbats av psykisk ohälsa?
Alla mår dåligt i perioder, det hör livet till. Att drabbas av psykisk ohälsa efter en kris, sjukdom eller en större besvikelse är vanligt, men det behöver inte finnas någon tydlig utlösande faktor. Psykisk ohälsa kan yttra sig på en mängd olika sätt, som nedstämdhet, stress, ångest, koncentrationssvårigheter och sömnproblem. Men det kan också vara fysiska symtom, som ont i magen, ryggen, huvudet och återkommande förkylningar.
– Även relationen till maten kan påverkas. Att äta mer eller mindre än vanligt, säger Andrea Thiger, kommunikatör på Tjejzonen, som KICKS samarbetar med genom initiativet S.H.A.R.E.
Vad ska jag göra om någon mår dåligt?
Många ignorerar problemen eller drar sig undan, men det bästa du kan göra är istället att visa omtanke. – Det är vanligt att känna rädsla när någon man känner drabbas av psykisk ohälsa, men tänk på att det alltid är bättre att göra något än inget. Det kan rädda liv, säger Johanna Nordin, tillförordnad generalsekreterare på Mind, som KICKS samarbetar med genom initiativet S.H.A.R.E.
Studier har visat att fysisk motion är bra vid många tillstånd. Faktum är att promenader tre gånger i veckan kan räcka för att förbättra det psykiska välbefinnandet. Kanske kan du bjuda in till lugna aktiviteter utan prestationskrav?
– Fråga också om det finns något du kan hjälpa till med, som att hitta en samtalskontakt, följa med på möten eller vara bollplank, säger Johanna Nordin.
Vad ska jag säga till den som mår dåligt?
För det första måste du våga ta upp frågan, ju tidigare, desto bättre. Försök att lyssna mer än du pratar.
– Fråga hur din närstående mår. Ställ inga krav, utan säg att du finns där om personen vill prata. Du behöver inte ge några råd, bara att ha någon som lyssnar kan göra stor skillnad, säger Andrea Thiger.
Om du är rädd att personen har självmordstankar, så kan du fråga om det. Det kan minska trycket, och kommer inte att trigga ett självmord. Våga lyssna på svaret, och försök få personen att lova be om hjälp.
Vilka vanliga misstag ska jag undvika?
Att vara nära någon som mår psykiskt dåligt kan bli jobbigt i längden. Det är viktigt att du inte uppslukas av din närståendes problem. Du kan inte stötta om du själv börjar må dåligt av stress och ångest, så även du som närstående kan behöva någon att bolla med.
– Se till att finnas där, men tänk på att du är vän eller syskon, inte terapeut, säger Johanna Nordin.
Här finns hjälp!
Om du själv eller någon du känner drabbas av psykisk ohälsa finns hjälp att få här:
Vårdcentralen: Läkare på vårdcentralen kan ordinera medicin och samtalsterapi.
Privata psykologer och terapeuter. Inga problem är för små för att få professionell hjälp med.
Mind självmordslinjen. Specialutbildade volontärer erbjuder medmänskligt stöd på telefon och chatt. Telefonnummer 90101. Du hittar chatten på mind.se.
Tjejzonen. Erbjudet stöd via chatt, mejl, samtal och med hjälp av så kallade storasystrar. Mer information på tjejzonen.se.
Anhörigas Riksförbund. När du som närstående till någon som mår psykiskt dåligt behöver stöd, besök anhorigasriksforbund.se för mer information och kontaktuppgifter.