Det verkar som att du använder en gammal webbläsare. Det kan göra att allt inte fungerar eller ser ut som det borde.

SALE på kicks.se!

Så stöttar du den som drabbats av psykisk ohälsa

Intervju
Var fjärde svensk kvinna drabbas av psykisk ohälsa någon gång i livet. Om någon i din närhet mår dåligt kan du vara ett viktigt stöd. Här är experternas bästa tips på hur du kan göra skillnad.

Hur märker jag om någon i min närhet har drabbats av psykisk ohälsa?
Alla mår dåligt i perioder, det hör livet till. Att drabbas av psykisk ohälsa efter en kris, sjukdom eller en större besvikelse är vanligt, men det behöver inte finnas någon tydlig utlösande faktor. Psykisk ohälsa kan yttra sig på en mängd olika sätt, som nedstämdhet, stress, ångest, koncentrationssvårigheter och sömnproblem. Men det kan också vara fysiska symtom, som ont i magen, ryggen, huvudet och återkommande förkylningar. 

– Även relationen till maten kan påverkas. Att äta mer eller mindre än vanligt, säger Andrea Thiger, kommunikatör på Tjejzonen, som KICKS samarbetar med genom initiativet S.H.A.R.E.

Vad ska jag göra om någon mår dåligt? 
Många ignorerar problemen eller drar sig undan, men det bästa du kan göra är istället att visa omtanke. – Det är vanligt att känna rädsla när någon man känner drabbas av psykisk ohälsa, men tänk på att det alltid är bättre att göra något än inget. Det kan rädda liv, säger Johanna Nordin, tillförordnad generalsekreterare på Mind, som KICKS samarbetar med genom initiativet S.H.A.R.E. 

Studier har visat att fysisk motion är bra vid många tillstånd. Faktum är att promenader tre gånger i veckan kan räcka för att förbättra det psykiska välbefinnandet. Kanske kan du bjuda in till lugna aktiviteter utan prestationskrav?

– Fråga också om det finns något du kan hjälpa till med, som att hitta en samtalskontakt, följa med på möten eller vara bollplank, säger Johanna Nordin.

Vad ska jag säga till den som mår dåligt? 
För det första måste du våga ta upp frågan, ju tidigare, desto bättre. Försök att lyssna mer än du pratar. 

– Fråga hur din närstående mår. Ställ inga krav, utan säg att du finns där om personen vill prata. Du behöver inte ge några råd, bara att ha någon som lyssnar kan göra stor skillnad, säger Andrea Thiger. 

Om du är rädd att personen har självmordstankar, så kan du fråga om det. Det kan minska trycket, och kommer inte att trigga ett självmord. Våga lyssna på svaret, och försök få personen att lova be om hjälp. 

Vilka vanliga misstag ska jag undvika? 

Att vara nära någon som mår psykiskt dåligt kan bli jobbigt i längden. Det är viktigt att du inte uppslukas av din närståendes problem. Du kan inte stötta om du själv börjar må dåligt av stress och ångest, så även du som närstående kan behöva någon att bolla med. 

– Se till att finnas där, men tänk på att du är vän eller syskon, inte terapeut, säger Johanna Nordin. 

Här finns hjälp! 
Om du själv eller någon du känner drabbas av psykisk ohälsa finns hjälp att få här: 

Vårdcentralen: Läkare på vårdcentralen kan ordinera medicin och samtalsterapi. 

Privata psykologer och terapeuter. Inga problem är för små för att få professionell hjälp med. 

Mind självmordslinjen. Specialutbildade volontärer erbjuder medmänskligt stöd på telefon och chatt. Telefonnummer 90101. Du hittar chatten på mind.se.

Tjejzonen. Erbjudet stöd via chatt, mejl, samtal och med hjälp av så kallade storasystrar. Mer information på tjejzonen.se.

Anhörigas Riksförbund. När du som närstående till någon som mår psykiskt dåligt behöver stöd, besök anhorigasriksforbund.se för mer information och kontaktuppgifter.

Läs mer

10 oktober - En viktig dag för den psykiska hälsan

Intervju
Varje år drabbas fler och fler av psykisk ohälsa. Genom initiativet S.H.A.R.E. vill KICKS bidra till arbetet för att vända detta. Därför uppmärksammar vi och våra samarbetspartner Mind och Tjejzonen Världsdagen för psykisk hälsa den 10 oktober.

Tjejzonen hjälpte Micaela - nu hjälper hon andra

Intervju
Psykisk ohälsa kommer i många skepnader. Ibland visar sig nedstämdhet och depression helt utan synbar anledning. Micaela Därndal hade en idyllisk uppväxt, men drabbades i tonåren av ångest. Idag hjälper hon unga tjejer i liknande situation i rollen som Storasyster genom Tjejzonen, en av de organisationer KICKS stöttar genom initiativet S.H.A.R.E.

”Praktiken på KICKS fick mig att må bättre”

Intervju
Tillsammans med Tjejzonen har KICKS startat ett praktikprogram för unga kvinnor med erfarenhet av psykisk ohälsa. En av dem som har fått chansen att praktisera är Hanna Josefsson. Här berättar hon, och hennes mentor Petra Söderberg, om vad praktiken har gett dem.

Paula Uribe: "Ingen fick veta min hemlighet"

Intervju
Psykisk ohälsa kan drabba alla, även de som på ytan lever ett lyckligt liv. Även om bloggaren Paula Uribe i dag lever mångas drömliv, kämpade hon under lång tid med ätstörningar. Här berättar hon om sina problem – och hur hon tog sig ur dem.

Julia Wikström från Tjejzonen: ”Vi visar unga kvinnor att vi bryr oss!”

Intervju
KICKS vill genom initiativet S.H.A.R.E sätta fokus på psykisk ohälsa. Hos en av våra samarbetsorganisationer, Tjejzonen, arbetar volontären Julia Wikström. Här berättar hon om sitt arbete med att stötta unga kvinnor – och uppmuntrar alla att engagera sig

Selene Cortes från Mind: ”Vi måste bryta skammen kring psykisk ohälsa”

Intervju
KICKS vill arbeta för att öka kunskapen om psykisk ohälsa genom att bland annat samarbeta med organisationen Mind. Här berättar deras utbildningsansvariga Selena Cortes om arbetet, sina egna erfarenheter av psykisk ohälsa – och hur du kan hjälpa.

Karin “Kakan” Hermansson “Det är vi som bryter normen som förändrar världen”

Intervju
Att vara annorlunda kan göra att du får utstå både hat och hot. Det har Kakan Hermansson fått uppleva, vilket bidrog till att hon drabbades av psykisk ohälsa. Men med åren har hon förstått att det på många sätt är underbart att vara den som sticker ut.

”Våga fråga – och lyssna när någon mår dåligt”

Intervju
KICKS startade 2016 initiativet S.H.A.R.E. för att öka kunskapen om och bryta tabun kring psykisk ohälsa. Som en del i S.H.A.R.E. erbjuder KICKS mentorledda praktikplatser i Sverige, Norge och Finland för unga tjejer med erfarenhet av psykisk ohälsa. Här berättar Anna Josephson på svenska Tjejzonen, en av de expertorganisationer KICKS samarbetar med, hur mentorerna utbildas inför sitt uppdrag.

KICKS bidrag till social hållbarhet S.H.A.R.E

Intervju
Psykisk ohälsa ökar i samhället. Som Nordens ledande skönhetsaktör vill KICKS ta ansvar och bidra till en förändring inom detta viktiga område. Detta gör vi genom initiativet S.H.A.R.E.

7 myter om psykisk ohälsa

Intervju
Det finns många faktafel om psykisk ohälsa, vem som drabbas och hur man blir frisk. Anna Josephson Wadström på Tjejzonen, Sveriges största stödorgansiation för unga tjejer, slår hål på de vanligaste myterna om en av våra största folksjukdomar
  • Fri frakt över 99 kr
    Fri frakt över 99 kr
  • Hemleverans
    Hemleverans
  • Expressleverans
    Expressleverans

KICKS Club: poäng på alla köp

Som medlem skämmer vi bort dig med massor av sköna förmåner!

Klimatkompenserad leverans

När du handlar på kicks.se kan du välja PostNords klimatkompenserade alternativ.

Expertrådgivning

Få expertråd av våra utbildade skönhetsexperter.

KICKS nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och ta del av de senaste erbjudandena & trenderna

Fraktsätt
Instabox, hemleverans & postombud
Betalsätt
Klarna, Swish, Kort
KICKS har ett av Sveriges bredaste sortiment inom makeup, doft, hudvård och hårvård. Hos KICKS kan du handla smink, parfym och andra produkter från ledande varumärken såväl i butik som direkt på nätet. Våra utbildade hudterapeuter och makeupartister hjälper dig hitta rätt även online.
Copyright © KICKS 2021Kundservice 020-42 32 22