Det verkar som att du använder en gammal webbläsare. Det kan göra att allt inte fungerar eller ser ut som det borde.

SALE på kicks.se!

Tjejzonen hjälpte Micaela - nu hjälper hon andra

Intervju
Psykisk ohälsa kommer i många skepnader. Ibland visar sig nedstämdhet och depression helt utan synbar anledning. Micaela Därndal hade en idyllisk uppväxt, men drabbades i tonåren av ångest. Idag hjälper hon unga tjejer i liknande situation i rollen som Storasyster genom Tjejzonen, en av de organisationer KICKS stöttar genom initiativet S.H.A.R.E.

Micaela Därndal var en helt vanlig tonåring som gillade djur och att skriva. Skolan gick bra och hon hade lätt för att lära. Sakta förändrades det när en oförklarlig melankoli smög sig in i hennes liv. Sedan dess har Micaela mått dåligt i perioder när allt plötsligt känts grått och meningslöst. Bara att ta sig ur sängen har somliga dagar känts övermäktigt. 

Hur började din nedstämdhet? 
– Jag har tänkt mycket på vad den utlösande faktorn var, men jag vet faktiskt inte. Det kom sakta smygande bara. Jag fick allt svårare med kompisar och kände inte längre någon samhörighet med andra. För mig var det svårt att vara mig själv och samtidigt passa in. Jag var inte den fnittriga tjejen och tyckte mest att de andra var jobbiga. 

Varför tror du att du drabbades just i tonåren? 
– Jag tror att jag påverkades av ideal och föreställningar om hur jag förväntades vara. Det finns så mycket att leva upp till. I dagens samhällsklimat påverkas vi av media, skola, vänner och främlingar från alla håll. 

Hur ska man kunna utvecklas och älska sig själv i dagens individualiserade samhälle? 
Ångesten som kom hanterades med kontroll och destruktivt beteende och Micaela gjorde sitt bästa för att trycka undan sina känslor. Hon sökte hjälp ett flertalgånger och olika behandlingar med både bra och dåliga resultat avlöste varandra. Själv tror Micaela att det som hjälpte henne mest att ta sig ur sitt mörker var att vägra acceptera sin situation. 

– Att inte ge upp, utan fortsätta jobba med mig själv, med eller utan professionell hjälp, har varit avgörande för mig. Styrkan att utvecklas och vilja hitta en lösning har hjälpt mig mycket. Viljan att jobba med sig själv ledde Micaela till Tjejzonen. Kontakten började med ett mejl där hon ansökte om att bli Lillasyster och få en samtalskontakt i form av en Storasyster. 

– Jag och min Storasyster klickade direkt och hon blev snabbt min trygga punkt. Det var så skönt att ha en vuxen, klok medmänniska med erfarenhet som fanns där bara för mig. Hon var mitt stöd när jag behövde dela tankar och känslor och hjälpte mig att se saker ur olika perspektiv – och viktigast av allt, hon dömde mig inte. Idag är Micaela 26 år och själv Storasyster genom Tjejzonen. Ibland slår melankolin till, men hon mår mycket bättre. 

– Alla dagar är olika, ibland mår jag bättre och ibland sämre, men det är så det är att leva. Efter år av samtal, behandlingar, mediciner, bakslag och framgångar står jag idag hyfsat stadigt. 

Hur är det att vara Storasyster genom Tjejzonen, när du tidigare varit Lillasyster?
– Det var självklart för mig att vilja ge tillbaka, att finnas där för någon som behöver det. Jag tror att det som gör störst skillnad är att vi Storasystrar är helt vanliga medmänniskor, inte experter. Vår roll är att finnas där, att lyssna, stötta och trösta. 

Vad är ditt bästa tips till andra som mår dåligt? 
– Det är svårt att ge råd till någon som mår dåligt, för handlingskraften finns inte alltid där. Men att se framåt och fokusera på andra saker än det som känns jobbigt, så att du inte fastnar i dig själv. Försök att alltid ha ditt eget bästa som mål. Sedan har jag alltid haft svårt för ordet lycka. 

Vad är lycka? 
Det kan vara så olika för olika personer. Jag förstod först när jag började acceptera mig själv att det är jag som skapar min egen lycka och att jag har rätt att vara lycklig. 

Vem du än är, hur du än är, har du rätt att vara lycklig – vad lycka än är för dig.

Läs mer

10 oktober - En viktig dag för den psykiska hälsan

Intervju
Varje år drabbas fler och fler av psykisk ohälsa. Genom initiativet S.H.A.R.E. vill KICKS bidra till arbetet för att vända detta. Därför uppmärksammar vi och våra samarbetspartner Mind och Tjejzonen Världsdagen för psykisk hälsa den 10 oktober.

Så stöttar du den som drabbats av psykisk ohälsa

Intervju
Var fjärde svensk kvinna drabbas av psykisk ohälsa någon gång i livet. Om någon i din närhet mår dåligt kan du vara ett viktigt stöd. Här är experternas bästa tips på hur du kan göra skillnad.

”Praktiken på KICKS fick mig att må bättre”

Intervju
Tillsammans med Tjejzonen har KICKS startat ett praktikprogram för unga kvinnor med erfarenhet av psykisk ohälsa. En av dem som har fått chansen att praktisera är Hanna Josefsson. Här berättar hon, och hennes mentor Petra Söderberg, om vad praktiken har gett dem.

Paula Uribe: "Ingen fick veta min hemlighet"

Intervju
Psykisk ohälsa kan drabba alla, även de som på ytan lever ett lyckligt liv. Även om bloggaren Paula Uribe i dag lever mångas drömliv, kämpade hon under lång tid med ätstörningar. Här berättar hon om sina problem – och hur hon tog sig ur dem.

Julia Wikström från Tjejzonen: ”Vi visar unga kvinnor att vi bryr oss!”

Intervju
KICKS vill genom initiativet S.H.A.R.E sätta fokus på psykisk ohälsa. Hos en av våra samarbetsorganisationer, Tjejzonen, arbetar volontären Julia Wikström. Här berättar hon om sitt arbete med att stötta unga kvinnor – och uppmuntrar alla att engagera sig

Selene Cortes från Mind: ”Vi måste bryta skammen kring psykisk ohälsa”

Intervju
KICKS vill arbeta för att öka kunskapen om psykisk ohälsa genom att bland annat samarbeta med organisationen Mind. Här berättar deras utbildningsansvariga Selena Cortes om arbetet, sina egna erfarenheter av psykisk ohälsa – och hur du kan hjälpa.

Karin “Kakan” Hermansson “Det är vi som bryter normen som förändrar världen”

Intervju
Att vara annorlunda kan göra att du får utstå både hat och hot. Det har Kakan Hermansson fått uppleva, vilket bidrog till att hon drabbades av psykisk ohälsa. Men med åren har hon förstått att det på många sätt är underbart att vara den som sticker ut.

”Våga fråga – och lyssna när någon mår dåligt”

Intervju
KICKS startade 2016 initiativet S.H.A.R.E. för att öka kunskapen om och bryta tabun kring psykisk ohälsa. Som en del i S.H.A.R.E. erbjuder KICKS mentorledda praktikplatser i Sverige, Norge och Finland för unga tjejer med erfarenhet av psykisk ohälsa. Här berättar Anna Josephson på svenska Tjejzonen, en av de expertorganisationer KICKS samarbetar med, hur mentorerna utbildas inför sitt uppdrag.

KICKS bidrag till social hållbarhet S.H.A.R.E

Intervju
Psykisk ohälsa ökar i samhället. Som Nordens ledande skönhetsaktör vill KICKS ta ansvar och bidra till en förändring inom detta viktiga område. Detta gör vi genom initiativet S.H.A.R.E.

7 myter om psykisk ohälsa

Intervju
Det finns många faktafel om psykisk ohälsa, vem som drabbas och hur man blir frisk. Anna Josephson Wadström på Tjejzonen, Sveriges största stödorgansiation för unga tjejer, slår hål på de vanligaste myterna om en av våra största folksjukdomar
  • Fri frakt över 99 kr
    Fri frakt över 99 kr
  • Hemleverans
    Hemleverans
  • Expressleverans
    Expressleverans

KICKS Club: poäng på alla köp

Som medlem skämmer vi bort dig med massor av sköna förmåner!

Klimatkompenserad leverans

När du handlar på kicks.se kan du välja PostNords klimatkompenserade alternativ.

Expertrådgivning

Få expertråd av våra utbildade skönhetsexperter.

KICKS nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och ta del av de senaste erbjudandena & trenderna

Fraktsätt
Instabox, hemleverans & postombud
Betalsätt
Klarna, Swish, Kort
KICKS har ett av Sveriges bredaste sortiment inom makeup, doft, hudvård och hårvård. Hos KICKS kan du handla smink, parfym och andra produkter från ledande varumärken såväl i butik som direkt på nätet. Våra utbildade hudterapeuter och makeupartister hjälper dig hitta rätt även online.
Copyright © KICKS 2021Kundservice 020-42 32 22