Det verkar som att du använder en gammal webbläsare. Det kan göra att allt inte fungerar eller ser ut som det borde.

SALE! 30-70! på beautyfavoriter! Just nu fri frakt med PostNord (2-5 dagar)!

Vad vi använder

Begränsning av kemikalier

I tillägg till gällande lagstiftning har KICKS egna begränsningar av kemikalier. Vi har bestämt vilka ämnen som inte får förekomma i KICKS egna produkter och går alltså längre än lagen kräver. För KICKS är det viktigt att ställa höga krav med kundernas hälsa och miljön i fokus, utan att kompromissa med produkternas funktion.

Förpackningar

Majoriteten av KICKS egna förpackningar är gjorda av plast, som ofta är svart. Plast är ett väldigt bra material ur många synvinklar, det är slitstarkt, formbart och lätt. Traditionellt framställs plast dock ur fossil olja. För att minska vårt klimatavtryck vill vi att våra förpackningar ska vara materialåtervinningsbara så att den olja som väl har använts till förpackningar kan cirkuleras flera gånger. Branschen har länge trott att alla plastförpackningar har varit materialåtervinningsbara men idag förstår man komplexiteten med materialåtervinningssystemet. Svart plast och andra mörka färger är väldigt svåra för sorteringsmaskinen att identifiera. Även om man skulle kunna sortera ut svart plast så finns det inte så stor avsättning för plasten då den innehåller så många färger att det gör det svårt att göra nya plastförpackningar av den. KICKS har därför bestämt sig för att ändra utseende på våra förpackningar och gå bort från den svarta färgen och därmed göra dem materialåtervinningsbara. Detta kommer att bli ett pågående arbete och det kommer att ta flera år att byta ut hela vårt sortiment. KICKS är också drivande i frågan att samarbeta med övriga aktörer i skönhetsbranschen för att få till en förändring. Målet är att säkerställa att alla förpackningar är i materialåtervinningsbara färger.

Palmolja

En råvara som förknippas med etiska risker är palmolja, som utvinns ur oljepalmens nötter. De odlas på stora plantager i tropiska områden. Palmoljeodlingen är dåligt reglerad och den storskaliga odlingen har medfört en omfattande miljöpåverkan som ofta innebär svårigheter för människor i odlingsområdena. Men samtidigt är palmolja är en fantastisk råvara; dels för att den har ett väldigt brett användningsområde och dels för att oljepalmen är den absolut mest effektiva oljegrödan när det gäller markanvändning. Den använder mindre än hälften av den mark som krävs för andra oljegrödor, t.ex. kokos eller raps, för att producera samma mängd olja. På KICKS tror vi inte att vägen framåt är en bojkott av palmolja, utan att det handlar om att driva utveckling mot en hållbar produktion av palmolja. Därför är KICKS med i initiativet Swedish Initiative for Sustainable Palm Oil (SISPO), ett branschövergripande initiativ som syftar till en övergång mot en mer hållbart producerad, certifierad och spårbar palmolja i bland annat kosmetika och hygienprodukter. Gemensamt kan vi efterfråga, och därmed påverka, råvaruleverantörer att använda certifierad palmolja.

Målsättningen är att minst 90 procent av palmoljan vi har i våra produkter ska vara certifierad enligt RSPO mass-balance till 2020.

Palmolja kan finnas i många ingredienser; här är listan med de vanligaste:
Alkylpolyglycoside (APG)
Caprylic/capric Trigylceride
Cetyltrimethylammonium chloride
Cocamide MEA (fatty acid-derived)
Cocamiede DEA (fatty acid derived)
Elaeis Guineensis
Etyl Palmitate
Fatty Isethionates (SCI)
Glyceryl
Hydrated Palm Glycerides
Isopropylmyristate
Laureth-7
Laurylamine oxide
Octyl Palmitate
Palm Fruit Oil
Palm Kernel
Palm Kernel Oil
Palm olein
Palm Stearine
Palmate, Palmitate
Palmitic Acid
Palmitoyl Oxostearamide
Palmitoyl Tetrapeptide-3
Palmityl Alcohol
Sodium Kernelate
Sodium Laureth Sulfate
Sodium Lauryl Lactylate/Sulphate
Sodium Lauryl Sulfate
Sodium Palm Kernelate
Stearamidopropyldimethylamine
Stearate
Steareth-2
Stearic Acid
Vegetable Fat
Vegetable Oil

Djuretik

KICKS använder inte djurförsök för att testa vare sig produkter eller ingredienser. Sedan 2004 har det varit förbjudet inom EU/EES att testa färdiga kosmetiska produkter på djur och sedan 2013 får djurförsök inte heller utföras på kosmetiska ingredienser. Det betyder att produkter som testas på djur, oavsett var, inte får säljas inom EU/EES.

Kosmetikaindustrin i Europa har under många år arbetat för att ta fram alternativa testmetoder som inte involverar djur. Detta arbete har varit framgångsrikt och industrin är därför inte i behov av djurförsök för att påvisa säkerhet för produkterna. De alternativa metoder som används är dessutom oftast billigare, snabbare och mer exakta.

Få först. Betala sen, Dela upp, Betala Direkt, Banköverföring och Kort
KICKS har ett av Sveriges bredaste sortiment inom makeup, doft, hudvård och hårvård. Hos KICKS kan du handla smink, parfym och andra produkter från ledande varumärken såväl i butik som direkt på nätet. Våra utbildade hudterapeuter och makeupartister hjälper dig hitta rätt även online.
Copyright © KICKS 2020Kundservice 020-42 32 22