Så vågar du lyssna när någon mår dåligt
De flesta av oss drabbas av psykisk ohälsa någon gång i livet. Om någon i din närhet mår dåligt kan du vara ett viktigt stöd. Här är experttipsen som hjälper dig att göra skillnad.
PSYKISK HÄLSA ÄR en hjärtefråga för oss på KICKS. Genom att prata om mående, både i egna kanaler och tillsammans med våra ambassadörer, vill vi öka kunskapen och bidra till psykiskt välmående. Sedan 2016 stöttar vi flera organisationer som jobbar med psykisk hälsa i Norden. En av dem är Tjejzonen, Sveriges största stödorganisation för alla unga som definierar sig som tjejer. Tjejzonen har idag 315 ideellt engagerade volontärer som
erbjuder stödsamtal.
Varför är det viktigt att ha någon som lyssnar?
– Vi vet att många tjejer idag upplever att de inte har någon att vända sig till när de mår dåligt. Att få prata med någon om sitt mående och känna att den personen lyssnar utan att döma är en effektiv metod för att öka den psykiska hälsan. Upplevelsen av att bli sedd och hörd är läkande och ger människor tillgång till sin egen kraft och förmåga.
På vilket sätt är lyssnandet en del i Tjejzonens verksamhet?
– Tjejzonen är en lågtröskelverksamhet, vilket innebär att det är lätt att söka sig till oss. Tjejerna behöver inte uppvisa särskilda symptom eller ha
en diagnos för att söka stöd. Det räcker med att något känns fel. På så sätt arbetar Tjejzonen förebyggande då vi ofta fångar upp de som är i början av en begynnande psykisk ohälsa och vi utgör därför ett viktigt komplement till konventionell vård som elevhälsan eller barn- och ungdomspsykiatrin. Tjejzonen erbjuder det enkla men så viktiga medmänskliga stödet, vilket hjälper tjejerna att få en tilltro till vuxenvärlden och på så vis lättare kunna söka stöd i fortsättningen vid behov.
Vad ger det för resultat?
– Många tjejer vittnar om att de mår bättre efter att ha pratat med en av våra volontärer (så kallade storasystrar) på Tjejzonen. En studie av Tjejzonens metod, utförd vid Örebro universitet, visar att de stödsökande tjejerna upplever att de fått bättre självkänsla och stärkt sin egen kraft till utveckling och positiv förändring.
7 TIPS FÖR LYSSNANDE I SVÅRA SAMTAL
Vi behöver bli fler som lyssnar. För många är det utmanande att ta det första steget och berätta hur de mår. Något som spelar en stor roll är hur
personen som de har vänt sig till reagerar. Här kommer därför Tjejzonens sju bästa tips för dig som vill bli en bättre lyssnare i svåra samtal.
1. VAR NÄRVARANDE.
Att du bara finns där och visar att du lyssnar betyder mer än du kan ana.
2. VISA KÄRLEK OCH OMTANKE.
Personen som berättar är ofta rädd för att bli dömd eller avvisad. Fråga om du får ge en kram.
3. HÅLL DIG LUGN.
Hen som berättar kan vara orolig för att göra dig arg eller ledsen. Ta hand
om dina egna reaktioner, men gör det efter samtalet.
4. VISA ATT DU TROR PÅ DET SOM BERÄTTAS.
Många som bär på en hemlighet är rädda för att inte bli trodda på. Lyssna utan att ifrågasätta.
5. LOVA INTE FÖR MYCKET.
Var tydlig med att du inte har alla svar, men du kan göra ditt bästa
för att ta reda på alternativ, finnas där och hjälpa personen att söka
annat stöd.
6. TACKA PERSONEN SOM HAR BERÄTTAT.
Att någon har valt att öppna sig för dig är ett stort förtroende. Uppmuntra det beslutet och bekräfta att det tyder på styrka och mod.
7. LYSSNA IN DINA EGNA BEHOV.
Under ett svårt samtal kan känslor såsom rädsla, oro och maktlöshet
väckas i dig som lyssnar. Fråga därför dig själv efteråt: Vad behöver jag? Ta gärna hjälp av andra så att ditt lyssnande blir hållbart.