Sminka dig efter din ögonform – KICKS - KICKS
  • Fri frakt över 99 kr
    Fri frakt över 99 kr
  • Expressleverans
    Expressleverans
  • Poäng på alla köp
    Poäng på alla köp

Lades till i varukorgen

Personligt erbjudande inaktiverat
Gäller t.o.m

Missa inte vår rea med 70% på fantastiska produkter. Passa på och kika in alla produkter här!

Stor guide: Så sminkar du dina ögon efter din ögonform

Stor guide: Så sminkar du dina ögon efter din ögonform

Runda, smala, tätt sittande, mandelformade... Ögon kan se ut på många olika sätt och är lika vackra oavsett form. Visste du att du kan framhäva dina ögon lite extra smickrande om du sminkar dem efter din ögonform? KICKS lär dig hitta din ögonform och hur du kan applicera smink för att framhäva dem på allra bästa sätt!
18
Dela

Hur vet jag vilken ögonform jag har?

Precis som det finns oändligt många ögonfärger och nyansskiftningar finns det också en mängd olika ögonformer. Alla ögon är självklart, oavsett form, lika vackra på sitt eget och unika sätt. Men med det sagt finns det olika sminktips för att framhäva olika ögonformer så att de framträder ännu mer och får en lite mer smickrande inramning. När vi pratar om ögonformer brukar de i delas in i ett gäng generella grupper, där en vanlig gruppering är stora ögon, små ögon, djupt sittande ögon, hängande ögonlock eller hooded eyes, tätt sittande ögon, glest sittande ögon, monolids, nedåtgående ögon och uppåtgående ögon. Känner du dig osäker på vilken ögonform som dina ögon har är ett hett tips att googla på nätet och jämföra bilder där med din egen ögonform. Du kan även läsa vår guide nedan, där vi har delat in sminktipsen efter respektive ögonform. Du är självklart också varmt välkommen att fråga vår utbildade personal i din närmaste KICKS-butik eller så kan du ställa din fråga till oss online. Psst! Oavsett vilken ögonform du har hittar du ett stort sortiment av ögonmakeup hos oss på KICKS, både i din närmaste KICKS-butik och online. Välkommen att shoppa till exempel mascara, ögonskugga, eyeliner och kajal, ögonprimer och lösögonfransar hos oss på KICKS!

Så sminkar du dina ögon efter din ögonform

När du har listat ut din ögonform är det dags att plocka fram din ögonmakeup och börja experimentera! Nedan har vi samlat ett gäng sminktips indelade efter olika ögonformer, men kom ihåg att dessa bara är förslag. Självklart ska du alltid sminka dig på det sätt som du föredrar och som du känner dig fin och bekväm i. Smink och skönhet ska alltid kännas roligt och inspirerande, aldrig jobbigt och påtvingat. Nu kör vi!

Stora ögon – låt nedre fransraden vila från makeup

Stora ögon känns ofta oproportionerligt större än dina andra ansiktsdrag, såsom din mun eller din näsa. Vill du minska intrycket av dina stora ögon ett bra tips att undvika att applicera både eyeliner och ögonskugga längs med nedre fransraden, eftersom det lätt gör att ögonen ser ännu mer utstående ut. Applicera istället kajalpenna innanför fransraderna, både över och inre, så nära ögonen du kan komma. Tekniken gör att du tillför extra djup till dina ögon, vilket gör att de framstår som något mindre. Ett annat knep är att applicera en mörkbrun skugga i på de yttre delarna av dina ögonlock och sedan blanda färgen inåt, mot mitten av ögonlocket.

Små ögon – satsa på lösögonfransar

Små ögon känns ofta proportionerligt mindre än andra ansiktsdrag, såsom munnen och näsan. Vill du göra att dina små ögon ser tillfälligt större finns det många knep att ta till. Ett är att applicera och blanda din ögonskugga hela vägen upp till dina ögonbryn, vilket gör att ditt övre ögonlock ser större upp och därmed också öppnar upp blicken mer. Ett annat tips är att alltid böja fransarna med en franstång innan du applicerar mascara, en teknik som också öppnar upp blicken. Vill du kan du också applicera lösögonfransar i enbart yttre delen av ögonvrån, både på övre och nedre fransraden, vilket också ger en illusion av större ögon.

Djupt sittande ögon – välj lite ljusare nyanser

Djupt sittande ögon är ofta placerade lite längre in i ögonhålan, vilket också medför att dina ögonbryn både tar plats i ditt ansikte och kan ha en något överskuggande effekt över dina ögon. Har du djupt sittande ögon och vill framhäva dem mer kan du prova att byta ut dina mörka ögonskuggor mot ljusare nyanser. Om du applicerar för mörk ögonmakeup kan det göra att dina ögon ser ännu mer djupt sittande ut, använd istället en ljusare ögonskugga i globlinjen och på dina ögonlock.

Hängande ögonlock / hooded eyes – vattenfast smink är A och O

Hängande ögonlock, eller hooded eyes som de också kallas, är en ögonform där ögonlocken är lite tyngre och vilar ovanför fransraden, vilket gör att ögonlocken mer eller mindre försvinner. Det är också vanligt att ditt övre ögonlock helt döljer din globlinje när dina ögon är öppna. Har du hängande ögonlock är en vattenfast mascara och en vattenfast eyeliner perfekta investeringar, eftersom dina ögonfransar kan gnuggas mot huden och därmed lämna svarta mascaraspår eller eyelinersmet på huden. Med en vattenfast mascara och en vattenfast eyeliner minskar risken avsevärt.  Ett annat tips är att applicera en highlighter nedanför dina ögonbryn, ett knep som öppnar upp din blick och “lyfter” ditt ögonlock. Ett tredje knep är att tillfälligt “flytta upp” din globlinje (det vill säga den plats på ögonlocken som känns som djupast och går inåt) genom att applicera en mörk ögonskugga en liten bit ovanför globlinjen, upp mot dina ögonbryn. Ögonskuggan kommer att ge dig tillfälligt mer synliga ögonlock.

Tätt sittande ögon – fokusera på yttre ögonvrån

Om området mellan dina ögon är mindre än bredden på ett av dina ögon har du så kallade tätt sittande ögon. Oavsett om du tänkt applicera kajal eller ögonskugga är ett hett tips att hålla den inre ögonvrån och dina inre delar av ögonlocken så ljusa som möjligt, så välj gärna bort mörkare nyanser här och applicera dem istället på de yttre delarna av dina ögonlock. Vill du applicera eyeliner, börja från mitten av dina ögon och arbeta dig utåt.

Monolids – bemästra flytande eyeliner

Om du har så kallade monolids har du vanligen ingen synlig globlinje, samtidigt som dina ögonlock kan ha en lite plattare form. Ögonbrynsbenen är också vanligen lite mindre framträdande. Vill du rama in ögonen med eyeliner är ett tips att göra linjen lite smalare vid inre ögonvrån och sedan, successivt, göra den bredare när du närmar dig den yttre ögonvrån. På så sätt blir eyelinern hela tiden synlig och inte dold när du har öppna ögon. Välj gärna en flytande och vattenfast variant, så minskar risken för att din eyeliner smetas ut under dagen. Att göra smokey eyes kan vara en utmaning, då är det enklare att applicera en mörk skugga på hela ögonlocket och sedan sudda den utåt mot sidorna.

Glest sittande ögon – lägg krutet på inre ögonvrån

Om området mellan dina ögon är större än bredden på ett av dina ögon har du så kallade glest sittande ögon. Här gäller det att fokusera på de inre delarna av dina ögon, för att på så sätt få dem att tillfälligt närma sig varandra. Vill du applicera eyeliner är ett hett tips att måla den längs hela övre fransraden och in i inre ögonvrån. Motstå att dra ut kajalen till en vinge, dra den hellre upp mot globlinjen. Ett annat knep är att applicera en mörk skugga i yttre ögonvrån och sudda den mer inåt än utåt för ett mjukare intryck. Ett tredje tips är att göra en omvänd smoky eye, det vill säga att du lägger en mörkare skugga i inre delen av ögonvrån och skuggar den mot mitten av dina ögon.

Nedåtgående ögon  – investera i en ögonfranstång

Osäker på om du har nedåtgående ögon? Tänk dig att en horisontell linje går genom dina ögon, där din iris hamnar precis i mitten. Om dina yttre ögonvrår hamnar lägre än den horisontella linjen har du nedåtgående ögon. För nedåtgående ögon är en ögonfranstång en fantastisk investering, eftersom lyfta fransar i en vacker böjd form kommer att göra en stor skillnad. Ett annat knep är att måla en eyeliner i en absolut rak form, inte i en böjd. Tona gärna ut din eyeliner i yttre ögonvrån, för ett mjukare intryck. Har du applicerat ögonskugga? Sudda i yttre ögonvrån på samma sätt, för att både skapa ett mjukare intryck och tillfälligt förändra din ögonform.

Uppåtgående ögon – en eyelinervinge är din bästa vän

För dig som har naturligt uppåtgående ögon är en eyelinervinge som följer ögonens form en lika enkel som smickrande inramning. Välformade ögonbryn är dessutom A och O för dig som har uppåtgående ögon, eftersom de hjälper till att ge dina ögon ett mer linjärt intryck.

Mandelformade ögon – perfekta för smokey eyes

Mandelformade ögon har ofta en symmetrisk form som påminner om en mandel, därav namnet. Har du mandelformade ögon är en klassisk smokey eye ett perfekt val, liksom extra mycket fokus på fylliga ögonfransar. Du kan också framhäva dina ögon genom att rama in dem med en kajal eller eyeliner, både längs med övre och nedre fransraden.

Hitta makeupen för dina ögon

18
Dela
Therése Hallberg, Skönhetsskribent

Therése Hallberg arbetar som Digital Content Editor och skriver artiklar för både kicks.se och KICKS Magazine. Hon har arbetat som skönhetsjournalist sedan 2006. Läs mer om Thérese på Linkedin

Läs mer

Fraktsätt
Instabox, hemleverans & postombud
Betalsätt
Klarna, Swish, Kort
KICKS har ett av Sveriges bredaste sortiment inom makeup, doft, hudvård och hårvård. Hos KICKS kan du handla smink, parfym och andra produkter från ledande varumärken såväl i butik som direkt på nätet. Våra utbildade hudterapeuter och makeupartister hjälper dig hitta rätt även online.
Copyright © KICKS 2024