Det verkar som att du använder en gammal webbläsare. Det kan göra att allt inte fungerar eller ser ut som det borde.

MEMBERS ONLY! 30% på Urban Decay All Nighter Setting Spray & 50% på Pixi Glow & Retinol Tonic!

Allt du vill veta om hyaluronsyra

Experttips
Alla pratar om hudvårdsingrediensen hyaluronsyra – men vad är det egentligen? Hur fungerar det? Och varför är det bra för din hud? KICKS förklarar och berättar allt du vill veta om hyaluronsyra.

Visst har du hört talas om hyaluronsyra (hyaluronic acid som det heter på engelska)? Alla som är det minsta hudvårdsintresserade har stött på denna superingrediens som finns i ansiktsmasker, serum, krämer och i stort sett alla olika typer av hudvårdsprodukter. Ofta beskrivs hyaluronsyra som en fuktmagnet, men hur fungerar det egentligen? Och vad har det för effekt på huden? KICKS förklarar!

Vad är hyaluronsyra?

Hyaluronsyra (förkortas HA) är, trots namnet, egentligen ingen syra utan en sockermolekyl som finns naturligt i huden. Där hjälper hyaluronsyran till att binda fukt, så att huden blir slät och fyllig. Hyaluronsyra finns även i andra delar av kroppen och ser bland annat till att våra leder och ögon håller sig återfuktade.

Vilken effekt har hyaluronsyra på huden?
Hyaluronsyra är inte som andra syror, som avlägsnar döda hudceller och jobbar på djupet för att avlägsna porer – det är ju som sagt egentligen inte ens en syra. Hyaluronsyra har istället en enastående förmåga att dra åt sig och binda fukt, som i sin tur ger en återfuktad och mjuk hud. Ren hyaluronsyra kan binda vatten upp till 1 000 gånger sin egen vikt, och utan vatten ingen fukt i huden, vilket är förklaringen till att hyaluronsyra är nödvändigt för att huden ska må bra och att det är en nyckelingrediens i många hudvårdande produkter.

Varför ska jag använda hudvårdsprodukter som innehåller hyaluronsyra?
När huden och kroppen åldras minskar den naturliga produktionen av hyaluronsyra. Detta börjar redan i 25-årsåldern och gör att förmågan att binda fukt i huden försämras ju äldre du blir. Genom att inkludera hyaluronsyra i din dagliga hudvård, genom att till exempel använda en hyaluronsyrakräm, kan du fylla på med hyaluronsyra utifrån och hjälpa hudens egen förmåga att binda fukt. Tyvärr är effekten dock bara tillfällig, eftersom kroppen naturligt bryter ner hyaluronsyra. För att bibehålla fuktnivåerna i huden måste du alltså använda produkter med hyaluronsyra som en återkommande del i din dagliga hudvårdsrutin.

Vem kan använda produkter med hyaluronsyra?
Alla! Om du har fet hud kommer du att älska känslan av att bli återfuktad, utan att få en fet känsla på huden. Om du har torr hud kommer du verkligen att älska den fuktbindande effekten av hyaluronsyra. Alla hudtyper mår nämligen bra av att ha en välfylld fuktreservoar och eftersom hyaluronsyra inte har någon portilltäppande effekt passar den alla hudtyper. Inte så konstigt att hyaluronsyra är en så populär hudvårdsingrediens!

Hur väljer jag rätt hyaluronsyra? 
Hylauronsyra är en ingrediens som finns i många olika former, eller snarare storlekar. Ju mindre storlek på hyaluronsyrans molekyler, desto djupare tränger de ner i huden. Många produkter innehåller flera olika storlekar av hyaluronsyra för att ge en bredare effekt. Hyaluronsyra med mindre molekyler ger ett omedelbart resultat och får huden att kännas återfuktad, mjuk och spänstig, medan hyaluronsyra med större molekyler tar längre tid på sig att penetrera huden. Tidsaspekten ger dock en fördel i form av att huden blir återfuktad kontinuerligt under hela dagen, effekten håller alltså längre!

Hyaluronsyra är en så kraftfull ingrediens att du i de allra flesta fall inte behöver mer än en produkt i din dagliga hudvårdsrutin som innehåller HA. Den passar också väldigt bra ihop med andra ingredienser som retinol, vitaminer och andra syror. Enda undantaget är syror med låga pH-nivåer, till exempel glykolsyra, eftersom det kan minska effekten av HA.

Hur vet jag vilka produkter som innehåller hyaluronsyra?
Vill du kolla om en produkt innehåller hyaluronsyra ska du kolla på innehållsförteckningen och leta efter benämningarna hyaluronic acid, sodium hyaluronate, natriumhyaluronat och sodium hyaluronate crosspolymer.

Läs mer

Välmående hud börjar med rengöring

Experttips
Rengöringen är grunden i hudvårdsrutinen och gör att du får ut det mesta och bästa av dina produkter. Under dagen samlas smuts, föroreningar och döda hudceller på hudytan. Därför är rengöring varje kväll ett viktigt steg i hudvårdsrutinen även för dig som inte använder makeup.

Kärlek till vinterhuden

Experttips
Vintersäkra din hudvårdsrutin när kalla vindar nu börjar bita i kinderna. Här är alla räddare i nöden du behöver för att hålla vintertorrheten borta!

Serum är hudvårdens superstjärna

Experttips
Av alla produkter i hudvårdsrutinen är serum det som är allra mest effektivt. Serum har högre koncentration av aktiva ämnen än en creme och de mindre molekylerna gör att de tänger längre ner i huden där de kan göra mest nytta.

Syror: Allt du behöver veta om AHA, BHA & PHA

Experttips
Plötsligt pratar hela hudvårdsvärlden om syror. Och ja – när du hittar den som är rätt för dig kommer du också att stämma in i lovsången. KICKS hjälper dig att få strålande, slät hy med syraprodukter. Här är allt du behöver veta om AHA-syra, BHA-syra och PHA-syra.

Marianne Tromborg ”Mina produkter är som kärleksbrev till huden”

Intervju
Både hudvård och makeup ska vara lätt och gå snabbt, tycker Marianne Tromborg. Lär känna den danska makeupartisten, vars egna produkter är baserade på ekologiska och naturliga ingredienser.

Skydda och reparera huden med ansiktscreme

Experttips
Ansiktscremens rämsta uppgift är att återfukta, reparera och skydda din hud. Du behöver både en dagcreme och en nattcreme.

Lermask, arkmask eller crememask - alla älskar ansiktsmasker

Trend
Från bortglömd tub längst in i badrumsskåpet till hetaste hudvårdsprodukten 2017. Den gamla trotjänaren ansiktsmasken har på kort tid gjort en storstilad comeback i vår hudvårdsrutin. Vi förklarar varför!

Yoga Girls hudvårdsrutin

Intervju
Rachel Bråthén, även känd som Yoga Girl, tycker att skönhet handlar om att hitta harmoni och balans i kropp och själ. Här berättar hon hur hon gör för att ta hand om sin hy, inifrån och ut.

Comfort Zone - hudvårdsprodukter för känslig hy

Intervju
Allt fler upplever att deras hy är känslig. Italienska Comfort Zone har, med hjälp av de senaste upptäckterna inom hudforskningen, skapat en ny serie hudvårdsprodukter speciellt framtagen för att hjälpa irriterad och rodnande hy genom att stärka hyns eget immunsystem.

Därför älskar alla sheetmasks

Experttips
Sheet masks är alla hudvårdsälskares nya favoritprodukt. Vi förklarar varför – och hjälper dig att hitta en som passar just dig!
  • Fri frakt över 99 kr
    Fri frakt över 99 kr
  • Hemleverans
    Hemleverans
  • Gratis varuprover
    Gratis varuprover

KICKS Club: poäng på alla köp

Som medlem skämmer vi bort dig med massor av sköna förmåner!

Gratis varuprover

På kicks.se kan du välja att få två varuprover med i varje beställning.

Klimatkompenserad leverans

När du handlar på kicks.se kan du välja PostNords klimatkompenserade alternativ.

Expertrådgivning

Få expertråd av våra utbildade skönhetsexperter.
Fraktsätt
Instabox, hemleverans & postombud
Betalsätt
Klarna, Swish, Kort
KICKS har ett av Sveriges bredaste sortiment inom makeup, doft, hudvård och hårvård. Hos KICKS kan du handla smink, parfym och andra produkter från ledande varumärken såväl i butik som direkt på nätet. Våra utbildade hudterapeuter och makeupartister hjälper dig hitta rätt även online.
Copyright © KICKS 2021Kundservice 020-42 32 22