Allt du vill veta om hyaluronsyra - KICKS
  • Fri frakt över 99 kr
    Fri frakt över 99 kr
  • Expressleverans
    Expressleverans
  • Poäng på alla köp
    Poäng på alla köp

Lades till i varukorgen

Personligt erbjudande inaktiverat
Gäller t.o.m

Allt du vill veta om hyaluronsyra

Alla pratar om hudvårdsingrediensen hyaluronsyra – men vad är det egentligen? Hur fungerar det? Och varför är det bra för din hud? KICKS förklarar och berättar allt du vill veta om hyaluronsyra.
4
Dela

Hudvård med hyaluronsyra

Visst har du hört talas om hyaluronsyra (hyaluronic acid som det heter på engelska)? Alla som är det minsta hudvårdsintresserade har stött på denna superingrediens som finns i ansiktsmasker, serum, krämer och i stort sett alla olika typer av hudvårdsprodukter. Ofta beskrivs hyaluronsyra som en fuktmagnet, men hur fungerar det egentligen? Och vad har det för effekt på huden? KICKS förklarar!

Vad är hyaluronsyra?

Hyaluronsyra (förkortas HA) är, trots namnet, egentligen ingen syra utan en sockermolekyl som finns naturligt i huden. Där hjälper hyaluronsyran till att binda fukt, så att huden blir slät och fyllig. Hyaluronsyra finns även i andra delar av kroppen och ser bland annat till att våra leder och ögon håller sig återfuktade.

Vilken effekt har hyaluronsyra på huden?

Hyaluronsyra är inte som andra syror, som avlägsnar döda hudceller och jobbar på djupet för att avlägsna porer – det är ju som sagt egentligen inte ens en syra. Hyaluronsyra har istället en enastående förmåga att dra åt sig och binda fukt, som i sin tur ger en återfuktad och mjuk hud. Ren hyaluronsyra kan binda vatten upp till 1 000 gånger sin egen vikt, och utan vatten ingen fukt i huden, vilket är förklaringen till att hyaluronsyra är nödvändigt för att huden ska må bra och att det är en nyckelingrediens i många hudvårdande produkter.


Varför ska jag använda hudvårdsprodukter som innehåller hyaluronsyra?

När huden och kroppen åldras minskar den naturliga produktionen av hyaluronsyra. Detta börjar redan i 25-årsåldern och gör att förmågan att binda fukt i huden försämras ju äldre du blir. Genom att inkludera hyaluronsyra i din dagliga hudvård, genom att till exempel använda en hyaluronsyrakräm, kan du fylla på med hyaluronsyra utifrån och hjälpa hudens egen förmåga att binda fukt. Tyvärr är effekten dock bara tillfällig, eftersom kroppen naturligt bryter ner hyaluronsyra. För att bibehålla fuktnivåerna i huden måste du alltså använda produkter med hyaluronsyra som en återkommande del i din dagliga hudvårdsrutin.


Vem kan använda produkter med hyaluronsyra?

Alla! Om du har fet hud kommer du att älska känslan av att bli återfuktad, utan att få en fet känsla på huden. Om du har torr hud kommer du verkligen att älska den fuktbindande effekten av hyaluronsyra. Alla hudtyper mår nämligen bra av att ha en välfylld fuktreservoar och eftersom hyaluronsyra inte har någon portilltäppande effekt passar den alla hudtyper. Inte så konstigt att hyaluronsyra är en så populär hudvårdsingrediens!

Hur väljer jag rätt hyaluronsyra? 

Hylauronsyra är en ingrediens som finns i många olika former, eller snarare storlekar. Ju mindre storlek på hyaluronsyrans molekyler, desto djupare tränger de ner i huden. Många produkter innehåller flera olika storlekar av hyaluronsyra för att ge en bredare effekt. Hyaluronsyra med mindre molekyler ger ett omedelbart resultat och får huden att kännas återfuktad, mjuk och spänstig, medan hyaluronsyra med större molekyler tar längre tid på sig att penetrera huden. Tidsaspekten ger dock en fördel i form av att huden blir återfuktad kontinuerligt under hela dagen, effekten håller alltså längre!

Hyaluronsyra är en så kraftfull ingrediens att du i de allra flesta fall inte behöver mer än en produkt i din dagliga hudvårdsrutin som innehåller HA. Den passar också väldigt bra ihop med andra ingredienser som retinol, vitaminer och andra syror. Enda undantaget är syror med låga pH-nivåer, till exempel glykolsyra, eftersom det kan minska effekten av HA.

Hur vet jag vilka produkter som innehåller hyaluronsyra?

Vill du kolla om en produkt innehåller hyaluronsyra ska du kolla på innehållsförteckningen och leta efter benämningarna hyaluronic acid, sodium hyaluronate, natriumhyaluronat och sodium hyaluronate crosspolymer.

4
Dela

Läs mer

Fraktsätt
Instabox, hemleverans & postombud
Betalsätt
Klarna, Swish, Kort
KICKS har ett av Sveriges bredaste sortiment inom makeup, doft, hudvård och hårvård. Hos KICKS kan du handla smink, parfym och andra produkter från ledande varumärken såväl i butik som direkt på nätet. Våra utbildade hudterapeuter och makeupartister hjälper dig hitta rätt även online.
Copyright © KICKS 2024