”Praktiken på KICKS fick mig att må bättre”
Genom initiativet S.H.A.R.E. vill KICKS hjälpa till att göra skillnad för unga kvinnor som har drabbats av psykisk ohälsa. Ett av sätten är att genom mentorstödd praktik erbjuda tjejer mellan 18 och 27 år möjligheten att få arbetslivserfarenhet, samtidigt som de även får någon att prata med och anförtro sig åt. En som har testat på detta är Hanna Josefsson.
– Skönhet och mode är mina största intressen och jag tänkte att en praktikplats på KICKS kunde hjälpa mig att komma in i branschen. Jag har några tuffa år bakom mig, med anorexia och depression, men såg det här som en nystart som kunde leda någon annanstans, säger Hanna Josefsson, som fick upp ögonen för praktikantmöjligheten en dag när hon bläddrade igenom sitt Instagram-flöde.
Genom att själv vara öppen med sin historia har Hanna Josefsson insett att hon gör skillnad för andra, vilket även har fått henne själv att må bättre.
– Jag är så tacksam över att jag fick den här möjligheten och min högsta önskan är att vi kan fortsätta arbeta för att göra psykisk ohälsa mindre tabubelagt. Mitt bästa tips till dig som ska ut i arbetslivet är att våga vara dig själv och säga hur du känner, istället för att gå och bära på det själv. Svåra situationer brukar ordna upp sig lättare om du har styrkan att ha en öppen dialog kring det.
Förra året utbildade Tjejzonen åtta S.H.A.R.E.- mentorer och nu står fler på kö. Målet är att antalet praktikanter i KICKS verksamhet successivt ska öka. Petra Söderberg är butikschef i Kungsbacka och var mentor åt Hanna under hennes praktik.
– Eftersom psykisk ohälsa bara blir ett större och större problem ville jag bli mentor. Vi har alla någon i vår närhet som drabbats av psykisk ohälsa och det är viktigt att alla gör vad vi kan för att hjälpa till, säger Petra Söderberg. Att vara mentor genom S.H.A.R.E. innebär inte bara att du är en positiv förebild som lär ut ett yrke, utan också att du ska finnas där för din praktikant på ett känslomässigt plan, om det önskemålet finns.
– Självklart väckte Hannas praktikperiod känslor, både hos mig och henne, men jag tycker det är bra om du litar på din omgivning och vågar berätta hur du mår och hur du har mått tidigare. Det skapar en större förståelse för vad begreppet psykisk ohälsa innebär.
Petra Söderberg ser inget negativt över huvud taget med att vara mentor i S.H.A.R.E. – utan tvärtom massor av fördelar. – Jag har lärt mig massor och hoppas verkligen attfler tar chansen att bli mentorer. Det gör att du växer som människa och blir mer förstående för andra.
Samarbetet mellan Hanna Josefsson och Petra Söderberg har gått riktigt bra, både i butiken men också på ett personligt plan.
– Petra har alltid funnits där och jag har kunnat prata med henne om allt. Jag är glad att hon gett mig ett förtroende från början och behandlat mig som en av de andra. Helt ärligt skulle jag inte ha kunnat få en bättre mentor, säger Hanna.