Det verkar som att du använder en gammal webbläsare. Det kan göra att allt inte fungerar eller ser ut som det borde.

Goodiebag på köpet! Handla för 999 kr och få en lyxig goodiebag på köpet när du handlar på kicks.se, värde 1200 kr. Gäller endast på kicks.se så länge lagret räcker.

”Våga fråga – och lyssna när någon mår dåligt”

Intervju
KICKS startade 2016 initiativet S.H.A.R.E. för att öka kunskapen om och bryta tabun kring psykisk ohälsa. Som en del i S.H.A.R.E. erbjuder KICKS mentorledda praktikplatser i Sverige, Norge och Finland för unga tjejer med erfarenhet av psykisk ohälsa. Här berättar Anna Josephson på svenska Tjejzonen, en av de expertorganisationer KICKS samarbetar med, hur mentorerna utbildas inför sitt uppdrag.

Hej Anna! Du har varit med sedan starten, som samarbetspartner för praktikprogrammen  Sverige. Tjejzonen utbildar KICKS medarbetare till mentorer, är med under rekryteringen av praktikanter och matchar sedan praktikanter med mentorer. Vad är din upplevelse av praktikprogrammet?

– Det är väldigt fint att få uppleva hur unga kvinnor som har haft det tufft och stått utanför arbetsmarknaden, växer som människor och genom praktikplatsen börjar lita på sin egen kapacitet och förmåga. Det är också otroligt givande att se hur dessa viktiga frågor landar hos alla. Hur praktiken i sig öppnar upp för att våga prata om psykisk ohälsa på ett informellt sätt, mellan mentorer och praktikanter, men också mellan kollegerna i allmänhet. Det är också fantastiskt att se vilken skillnad det gör för mentorerna, att de får växa i sin roll som medmänniska och sedan sprida erfarenheter om bemötande och lyssnande till sin omgivning.

Vad är det bästa med att utbilda mentorer – och vad är svårast?
– Det är härligt att ta del av de blivande mentorernas positiva inställning och engagemang. Mentorerna är så öppna och nyfikna inför dessa frågor, vilket visar att psykisk ohälsa är en angelägen fråga som på olika sätt berör oss alla. Alla har vi erfarenheter av psykisk ohälsa, antingen av att ha genomgått det själv eller som närstående. Vi märker ett enormt behov av att prata om de här frågorna och en vilja att bryta tabut i vardagen. Det svårast är att få mentorerna att känna att de räcker till och att de gör stor nytta bara genom att finnas där för praktikanten.

Räcker det som mentor att ”bara finnas där” för att göra skillnad?
– Mentorerna får med sig mer än så i vår utbildning och handledning. Samtidigt vill vi att mentorerna förstår att bara genom att finnas där som stöd under praktiken och det faktum att praktiken erbjuds är tillräckligt, det är ”good enough” och gör stor skillnad. Vi vill förmedla vilken betydelse det är att ha någon som ser och lyssnar och inte dömer eller löser något.

Hur utbildas KICKS mentorer av Tjejzonen?
– Under en dag på KICKS huvudkontor får mentorerna en inblick i ungdomspsykologi, psykisk ohälsa, samtalsmetodik och professionellt förhållningssätt. Målet är att mentorn ska känna sig så trygg och förberedd som möjligt. Vi har också en mentorutbildning online. När praktiken är igång får mentorerna handledning under minst två tillfällen. Syftet är att få träffa varandra, dela tankar och känslor och få stöd och pepp. En mentor ska aldrig känna att hen är ensam i sitt mentorskap. Uppstår det frågor kan hen prata med oss på Tjejzonen eller med kontaktpersonen på KICKS.

Om du får skicka med en sak som vi alla kan göra för att minska psykisk ohälsa – vad är det?
– Om du märker att någon mår dåligt, våga fråga hur det är fatt – och våga lyssna utan att döma eller lösa. Det räcker långt och kan ge kraft och mod till förändring.

Läs mer

10 oktober - En viktig dag för den psykiska hälsan

Intervju
Varje år drabbas fler och fler av psykisk ohälsa. Genom initiativet S.H.A.R.E. vill KICKS bidra till arbetet för att vända detta. Därför uppmärksammar vi och våra samarbetspartner Mind och Tjejzonen Världsdagen för psykisk hälsa den 10 oktober.

Så stöttar du den som drabbats av psykisk ohälsa

Intervju
Var fjärde svensk kvinna drabbas av psykisk ohälsa någon gång i livet. Om någon i din närhet mår dåligt kan du vara ett viktigt stöd. Här är experternas bästa tips på hur du kan göra skillnad.

Tjejzonen hjälpte Micaela - nu hjälper hon andra

Intervju
Psykisk ohälsa kommer i många skepnader. Ibland visar sig nedstämdhet och depression helt utan synbar anledning. Micaela Därndal hade en idyllisk uppväxt, men drabbades i tonåren av ångest. Idag hjälper hon unga tjejer i liknande situation i rollen som Storasyster genom Tjejzonen, en av de organisationer KICKS stöttar genom initiativet S.H.A.R.E.

”Praktiken på KICKS fick mig att må bättre”

Intervju
Tillsammans med Tjejzonen har KICKS startat ett praktikprogram för unga kvinnor med erfarenhet av psykisk ohälsa. En av dem som har fått chansen att praktisera är Hanna Josefsson. Här berättar hon, och hennes mentor Petra Söderberg, om vad praktiken har gett dem.

Paula Uribe: "Ingen fick veta min hemlighet"

Intervju
Psykisk ohälsa kan drabba alla, även de som på ytan lever ett lyckligt liv. Även om bloggaren Paula Uribe i dag lever mångas drömliv, kämpade hon under lång tid med ätstörningar. Här berättar hon om sina problem – och hur hon tog sig ur dem.

Julia Wikström från Tjejzonen: ”Vi visar unga kvinnor att vi bryr oss!”

Intervju
KICKS vill genom initiativet S.H.A.R.E sätta fokus på psykisk ohälsa. Hos en av våra samarbetsorganisationer, Tjejzonen, arbetar volontären Julia Wikström. Här berättar hon om sitt arbete med att stötta unga kvinnor – och uppmuntrar alla att engagera sig

Selene Cortes från Mind: ”Vi måste bryta skammen kring psykisk ohälsa”

Intervju
KICKS vill arbeta för att öka kunskapen om psykisk ohälsa genom att bland annat samarbeta med organisationen Mind. Här berättar deras utbildningsansvariga Selena Cortes om arbetet, sina egna erfarenheter av psykisk ohälsa – och hur du kan hjälpa.

Karin “Kakan” Hermansson “Det är vi som bryter normen som förändrar världen”

Intervju
Att vara annorlunda kan göra att du får utstå både hat och hot. Det har Kakan Hermansson fått uppleva, vilket bidrog till att hon drabbades av psykisk ohälsa. Men med åren har hon förstått att det på många sätt är underbart att vara den som sticker ut.

KICKS bidrag till social hållbarhet S.H.A.R.E

Intervju
Psykisk ohälsa ökar i samhället. Som Nordens ledande skönhetsaktör vill KICKS ta ansvar och bidra till en förändring inom detta viktiga område. Detta gör vi genom initiativet S.H.A.R.E.

7 myter om psykisk ohälsa

Intervju
Det finns många faktafel om psykisk ohälsa, vem som drabbas och hur man blir frisk. Anna Josephson Wadström på Tjejzonen, Sveriges största stödorgansiation för unga tjejer, slår hål på de vanligaste myterna om en av våra största folksjukdomar
Få först. Betala sen, Dela upp, Betala Direkt, Banköverföring och Kort
KICKS har ett av Sveriges bredaste sortiment inom makeup, doft, hudvård och hårvård. Hos KICKS kan du handla smink, parfym och andra produkter från ledande varumärken såväl i butik som direkt på nätet. Våra utbildade hudterapeuter och makeupartister hjälper dig hitta rätt även online.
Copyright © KICKS 2020Kundservice 020-42 32 22