Stor guide: så rengör du dina sminkborstar - KICKS
 • Fri frakt över 99 kr
  Fri frakt över 99 kr
 • Expressleverans
  Expressleverans
 • Poäng på alla köp
  Poäng på alla köp

Lades till i varukorgen

Personligt erbjudande inaktiverat
Gäller t.o.m
Stor guide: Så rengör du dina sminkborstar!

Stor guide: Så rengör du dina sminkborstar!

Smutsiga sminkborstar är inte bara en grogrund för gammal makeup och bakterier, smutsen gör också att du får ett sämre resultat när du lägger din makeup. Därför är det viktigt att du rengör dina sminkborstar regelbundet! KICKS visar vägen.
4
Dela

Varför ska jag rengöra mina makeupborstar?

Du kanske inte har tänkt så mycket på det men faktum är att dina sminkborstar, precis i detta ögonblick, troligen är fulla av både smuts, bakterier och damm – kanske till och med svamp. Hua! Inte nog med att det är läskig läsning, makeupborstar som är smutsiga (och ohygieniska) gör också att din makeuprutin faktiskt får ett sämre resultat. Eftersom stråna på smutsiga sminkborstar redan är fulla av gamla makeuprester, annan smuts och damm blir det svårt för de nya pigmenten att fästa när du arbetar med att applicera makeup, vilket också innebär att ditt rouge, din foundation eller din ögonskugga blir allt annat än perfekt. Dessutom kan bakterierna och smutsen i dina sminkborstar orsaka att blemmor och utslag i ditt ansikte.  Lösningen? Rengör dina sminkborstar regelbundet! Inte nog med att det är hygieniskt och kommer att göra din hud en stor tjänst, din makeuprutin kommer också att få ett bättre resultat.

Hur ska jag göra rent mina sminkborstar?

Att regelbundet tvätta dina sminkborstar kommer inte bara att göra att de känns mer fräscha, din makeup kommer också att se bättre ut. Dessutom gör en regelbunden rengöring av dina sminkborstar att de får en längre livslängd. En så kallad brush cleanser rengör skonsamt men effektivt rengör dina makeupborstar från smuts, bakterier, gamla sminkrester och damm. Läs och följ alltid instruktionerna på förpackningen på hur just din brush cleaner ska användas för bästa effekt. Har du ingen brush cleaner hemma kan en mild tvål, en mild ansiktsrengöring eller ett milt schampo fungera lika bra. Var varsam med dina penslar när du tvättar dem, så att du inte av misstag sliter av några strån från borstarna. 

Steg för steg: Så rengör du dina sminkborstar på bästa sätt

Redo för hygieniska sminkborstar som kan prestera på topp? Härligt! 

 • Steg 1
 • Steg 2
 • Steg 3
 • Steg 4
 • Steg 5 

Steg 1:

Börja med att blöta din makeupborste med ljummet vatten. Håll skaftet och basen av borsthuvudet, som sitter i ihop med skaftet, borta från tvål och vatten. Stråna på borsten är nämligen ofta ihoplimmade med skaftet. Kommer limmet i kontakt med vatten kan det börja lösas upp, vilket kan orsaka att stråna börjar lossna från din makeuppensel. 

Steg 2:

Applicera en droppe av din rengöringsprodukt i din handflata och massera sedan toppen av din sminkborste i handflatan med hjälp av cirkulerande rörelser. 

Steg 3:

Skölj av rengöringsprodukten i ljummet vatten och upprepa sedan gärna steg 1-2 igen, så att du verkligen blir av med smuts och bakterier. 

Steg 4:

Krama varsamt ur överflödigt vatten ur sminkborsten med hjälp av en ren frottéhandduk eller hushållspapper (använd inte toalettpapper, eftersom det kan orsaka smulor i din makeupborste!). 

Steg 5:

Se till att din sminkborste har formen den brukar ha innan du lägger den på ren frottéhandduk. Låt sminkborstarna torka “i luften”, det vill säga lägg dem gärna över en kant på ditt handfat eller ditt köksbord. Undvik att låta dem torka på en plan yta, såsom på en handduk, eftersom det kan medföra att mögel börjar bildas. Undvik också att låta dem torka ståendes i ett penselställ, eftersom vatten kan rinna ner i skaftet och göra att limmet som håller fast stråna luckras upp och strån faller av i förtid. 

Hur ofta ska jag rengöra mina sminkborstar?

Många av oss applicerar makeup med hjälp av sminkborstar varje dag men är betydligt sämre på att rengöra dem lika regelbundet. Vill du att dina sminkborstar ska kännas hygieniska, fungera på bästa sätt och hålla sig fina så länge som möjligt är en rengöring ungefär en gång i veckan eller varannan vecka vanliga rekommendationer. Sminkpenslar som du använder varje dag, inte minst för basprodukter, bör så klart rengöras mer ofta än penslar du använder mer sällan.

Hitta ditt nya penselrengöring hos KICKS!

Redo att börja tvätta dina sminkborstar regelbundet och få ett bättre resultat på köpet? Hos KICKS hittar du brush cleaners från flera välkända varumärken, både i spray- och gelform. (Psst! Föredrar du att använda ett milt schampo, en mild ansiktsrengöring eller en mild tvål erbjuder vi så klart sådana också). Handla online  eller välkommen in till någon av våra butiker.

Borstrengöring

4
Dela
Therése Hallberg, Skönhetsskribent

Therése Hallberg arbetar som Digital Content Editor och skriver artiklar för både kicks.se och KICKS Magazine. Hon har arbetat som skönhetsjournalist sedan 2006. Läs mer om Thérese på Linkedin

Fraktsätt
Instabox, hemleverans & postombud
Betalsätt
Klarna, Swish, Kort
KICKS har ett av Sveriges bredaste sortiment inom makeup, doft, hudvård och hårvård. Hos KICKS kan du handla smink, parfym och andra produkter från ledande varumärken såväl i butik som direkt på nätet. Våra utbildade hudterapeuter och makeupartister hjälper dig hitta rätt även online.
Copyright © KICKS 2024