Det verkar som att du använder en gammal webbläsare. Det kan göra att allt inte fungerar eller ser ut som det borde.

BLACK WEEK! 25/11: 25% på makeup. Se villkor på kicks.se/black-friday.

"Vi jobbar ständigt med att minimera KICKS miljöpåverkan"

”Vi jobbar ständigt med att minimera KICKS miljöpåverkan”

Palmolja och dess miljöpåverkan är en fråga som engagerar i vårt medvetna samhälle. På KICKS jobbar vi aktivt för att använda hållbar palmolja i våra produkter. KICKS hållbarhetschef Josefin Hård berättar mer.

Varför är just palmolja ett miljöproblem?
– Globalt sett är palmolja den mest använda vegetabiliska oljan. Palmoljeodling har medfört en omfattande miljöpåverkan, som skogsskövling, utsläpp av växthusgaser och användning av bekämpningsmedel och innebär dessutom ofta svårigheter för människor i odlingsområdena samt hotar djurliv och den biologiska mångfalden.
På KICKS tror vi inte att vägen framåt är en bojkott av palmolja, utan att det handlar om att driva utvecklingen mot en hållbar produktion av palmolja, som sker med respekt för människor och natur.

Varför används palmolja i skönhetsprodukter?
– Det är en förhållandevis liten del av den globala palmoljeproduktionen som används i kosmetika, men många vanliga ingredienser i kosmetika kommer från palmolja. Dock används sällan ren palmolja i kosmetiska produkter, i innehållsförteckningen hittar du istället ofta ord som till exempel lauryl eller laureth, derivat från palmkärnolja. Det finns bara två alternativ till palmolja som råvara, det är petroleum och kokos. Palmolja är då det bästa alternativet, eftersom den är förnybar och använder mindre än hälften av den mark som krävs för att producera samma mängd kokosolja.

Vad är skillnaden mellan hållbart producerad palmolja och annan palmolja?
– All palmolja är inte skadlig för miljön, det beror helt enkelt på hur den är odlad. Vid en hållbar produktion finns ett förbud mot att omvandla viktig
skog till palmoljeplantager och på sätt skyddas djurliv och säkerställs biologisk mångfald. Det finns även begränsningar kopplat till plantering på
torvmark. Problemet med plantering på torvmark är att enorma mängder
koldioxid frigörs när dessa marker dräneras, vilket bidrar till den globala
uppvärmningen.

Hur stor andel av palmoljan som KICKS använder är hållbar?
– Råvaruleverantörerna erbjuder hållbart producerad palmolja i större utsträckning än tidigare, vilket gör att andelen ökar i KICKS produkter.
KICKS har faktiskt dubblat mängden hållbart producerad palmolja i sina produkter varje år sedan 2016. Vårt mål är att 90 procent av all palmolja som används ska vara hållbart producerad år 2020.

Hur säkerställer KICKS att palmoljan verkligen är hållbart framställd?
– KICKS är med i initiativet Swedish Initiative for Sustainable Palm Oil (SISPO), ett branschövergripandeinitiativ som jobbar för en övergång till mer hållbart producerad, certifierad och spårbar palmolja i bland annat kosmetika och hygienprodukter. Certifieringen är ett sätt att säkerställa ansvarsfulla förhållanden vid odlingen och att motverka avskogning vid nyanläggning av plantager. Gemensamt kan vi efterfråga och påverka råvaruleverantörer att erbjuda certifierad palmolja.

Finns det fler exempel på hur KICKS arbetar aktivt för att minska sin miljöpåverkan?
– Vi jobbar ständigt med att minimera KICKS miljöpåverkan. Till exempel ser vi över hur vi använder plast och hur vi utvecklar och förpackar våra
egna produkter. KICKS samlar också in kosmetiskt avfall i utvalda butiker i Stockholm och Göteborg. Vi arbetar även för att utöka samarbetet med fler
kommuner så vi kan erbjuda detta i ännu fler butiker.

  • Fri frakt över 99 kr
    Fri frakt över 99 kr
  • Hemleverans
    Hemleverans
  • Expressleverans
    Expressleverans

KICKS Club: poäng på alla köp

Som medlem skämmer vi bort dig med massor av sköna förmåner!

Klimatkompenserad leverans

När du handlar på kicks.se kan du välja PostNords klimatkompenserade alternativ.

Expertrådgivning

Få expertråd av våra utbildade skönhetsexperter.

KICKS nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och ta del av de senaste erbjudandena & trenderna

Fraktsätt
Instabox, hemleverans & postombud
Betalsätt
Klarna, Swish, Kort
KICKS har ett av Sveriges bredaste sortiment inom makeup, doft, hudvård och hårvård. Hos KICKS kan du handla smink, parfym och andra produkter från ledande varumärken såväl i butik som direkt på nätet. Våra utbildade hudterapeuter och makeupartister hjälper dig hitta rätt även online.
Copyright © KICKS 2020Kundservice 020-42 32 22