Deodorant vs. Antiperspirant – vad är skillnaden? – KICKS - KICKS
Det verkar som att du använder en gammal webbläsare. Det kan göra att allt inte fungerar eller ser ut som det borde.
  • Fri frakt över 99 kr
    Fri frakt över 99 kr
  • Expressleverans
    Expressleverans
  • Poäng på alla köp
    Poäng på alla köp

Påskkalender! Nya erbjudande varje dag. Gäller för dig som är eller blir KICKS club medlem, från 31/3-7/4.

Det här är skillnaden mellan deodoranter och antiperspiranter

Utan en dos deodorant eller antiperspirant är risken stor att armhålan både blir blöt av svett eller börjar lukta illa. Deodoranter och antiperspiranter kan maskera illaluktande dofter och i många fall också både minimera och motverka svett. Men vad är egentligen skillnaden mellan en deodorant och en antiperspirant? KICKS reder ut begreppen.
3
Dela

Deodoranter och antiperspiranter: en bakgrundshistoria

Om du tänker tillbaka på din skönhetsrutin imorse är chansen stor att du applicerade en deodorant eller en antiperspirant i armhålorna innan du klädde på dig. Idag är deodoranter och antiperspiranter lika vanliga inslag på badrumsskåpen som i skönhetshyllorna, men faktum är idén om att applicera väldoftande och svettminimerande produkter i armhålorna först blev aktuellt för ungefär 100 år sedan.

Den första deodoranten lanserades visserligen redan 1888 i USA, medan den första antiperspiranten släpptes på den amerikanska marknaden 1903, men bägge produkterna ansågs som onödig skönhetslyx och försäljningssuccén uteblev.  Det förändrades 1920, då en amerikansk (och mycket effektiv) annonskampanj berättade för amerikanska kvinnor att de troligen luktade illa av svett och därmed blev föremål för elakt skvaller. Att eventuellt lukta illa och svettas blev plötsligt en social katastrof. Lösningen, menade annonskampanjen, var att applicera en svettdämpande och väldoftande deodorant i armhålorna och därmed undvika obehagliga rykten. Vi kan lugnt konstatera att annonskampanjen blev en framgångssaga. Idag, ungefär ett sekel senare, finns det mängder av antiperspiranter och deodoranter att välja mellan, inte minst hos oss på KICKS. Välkommen att handla i din närmaste KICKS-butik eller online!

Deodorant vs. antiperspirant – det här är skillnaden

Vad är då skillnaden mellan antiperspiranter och deodoranter? Både deodoranter och antiperspiranter ska användas på samma sätt, men de är inte riktigt samma sak. Deodoranter innehåller bakteriedödande ingredienser som skyddar mot att själva svettlukten uppstår. De kan också vara berikade med extra väldoftande doftnoter, för att hjälpa till att maskera den dåliga lukten ytterligare. En antiperspirant, å andra sidan, kan också vara berikad med sinnliga doftnoter men innehåller vanligtvis dessutom aluminiumsalter, vilka tillfälligt täpper igen svettkörtlarna och minskar mängden svett. Kort sagt, en deodorant doftmaskerar men motverkar inte att svett uppstår medan en antiperspirant både kan dofta gott och har en svettdämpande effekt.

Ska jag välja en antiperspirant eller en deodorant?

Här är det dina personliga önskemål och behov som får avgöra. Både antiperspiranter och deodoranter är effektiva när det gäller att doftmaskera illaluktande dofter. En deodorant är dock i regel betydligt sämre på motverka och minska mängden svett, eftersom den inte är berikad med aluminiumsalter. En antiperspirant kan både lukta gott och är effektiv på att både dämpa och motverka svett. Om du vet om att du svettas mycket eller ska göra en ansträngande aktivitet är kanske en antiperspirant ellet lite bättre val medan en deodorant kan vara ett bra alternativ för en vanlig dag i skolan eller på jobbet.

3
Dela
Therése Hallberg, Skönhetsskribent

Therése Hallberg arbetar som Digital Content Editor och skriver artiklar för både kicks.se och KICKS Magazine. Hon har arbetat som skönhetsjournalist sedan 2006. Läs mer om Thérese på Linkedin

Läs mer

KICKS Club: poäng på alla köp

Som medlem skämmer vi bort dig med massor av sköna förmåner!

KICKS Beauty Talks

När du blir medlem i KICKS Club får du också tillgång till vårt community KICKS Beauty Talks.

Klimatkompenserad leverans

När du handlar på kicks.se kan du välja PostNords klimatkompenserade alternativ.

Expertrådgivning

Få expertråd av våra utbildade skönhetsexperter.

KICKS nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och ta del av de senaste erbjudandena & trenderna

Fraktsätt
Instabox, hemleverans & postombud
Betalsätt
Klarna, Swish, Kort
KICKS har ett av Sveriges bredaste sortiment inom makeup, doft, hudvård och hårvård. Hos KICKS kan du handla smink, parfym och andra produkter från ledande varumärken såväl i butik som direkt på nätet. Våra utbildade hudterapeuter och makeupartister hjälper dig hitta rätt även online.
Copyright © KICKS 2023Kundservice 020-42 32 22