Hjälp, har jag mjäll eller torr hårbotten? KICKS reder ut! - KICKS
Det verkar som att du använder en gammal webbläsare. Det kan göra att allt inte fungerar eller ser ut som det borde.
  • Fri frakt över 99 kr
    Fri frakt över 99 kr
  • Expressleverans
    Expressleverans
  • Poäng på alla köp
    Poäng på alla köp

Torr hårbotten eller mjäll – KICKS lär dig se skillnaden

En torr och kliande hårbotten kan både bero på att din skalp är torr eller på att du har fått mjäll. Svårt att se och veta skillnaden? Du är inte ensam. KICKS lär dig känna igen symptomen och hur du får en välmående hårbotten igen.
3
Dela

Varför får jag torr hårbotten?

Du tänker kanske inte på det men faktum är att din hårbotten faktiskt är en förlängning av huden i ditt ansikte. De allra flesta av oss är noga med att smörja in och återfukta huden i ansiktet regelbundet men glömmer ofta bort skalpen, vilket kan resultera i en torr och kliande hårbotten. När den kliande känslan kommer är det en signal att skalpens naturliga fuktbalans inte fungerar som den ska och att det med andra ord finns för lite naturliga oljor i hårbotten. Anledningarna till att detta har hänt kan bland annat kan vara klimatet, att du tvättar håret för ofta eller använder schampon med uttorkande ingredienser, att du duschar med för varmt vatten, att du stressar för mycket, skiftande hormonhalter i kroppen och din ålder. Till exempel!

Varför får jag mjäll?

Har du en torr och flagnande skalp kan det bero på att du har fått mjäll. Mjäll, som är en mild form av seborroiskt eksem, är ett relativt vanligt och helt ofarligt tillstånd som gör att huden på skalpen börjar flagna. Symptomen kan bli värre om du är stressad, liksom under de kalla och uttorkande vintermånaderna. Anledningarna till att du får mjäll kan vara flera, bland annat att du har en irriterad och fet hud, torr hud, är extra känslig mot vissa hårvårdsprodukter samt har psoriasis, kontaktallergi eller eksem. Mjäll kan också utlösas av en svampinfektion (malassezia), vilket gör att huden börjar producera ännu mer hudflagor.

Hur ser jag skillnad på mjäll eller torr hårbotten?

Eftersom symptomen för torr hårbotten och mjäll är så lika är det vanligt förväxla tillstånden med varandra. Både en torr hårbotten och mjäll kan ge en kliande känsla i skalpen och skapa små små, vita flagor i hårrötterna (och som smular ner på dina kläder). Har du torra och fnasiga flagor i din hårbotten och/eller på dina kläder är det lätt hänt att tro att det är mjäll som är problemet. Men! Faktum är att en torr hårbotten är ett betydligt vanligare tillstånd än mjäll, vilket innebär att du alltid ska behandla en torr och kliande hårbotten som just detta i första hand och inte som en hårbotten som har fått mjäll. Har du en torr hårbotten och behandlar den med ett mjällschampo kommer de torra hudflagorna, tyvärr, inte att försvinna. Eftersom mjällschampon ofta innehåller uttorkande ingredienser kan de istället medföra att torrheten blir ännu värre. Har du å andra sidan fått mjäll kommer du ganska snabbt att märka en förbättring om du använder mjällschampo.

Tips! Så ser du snabbt skillnad på mjäll och en torr hårbotten

Om du kikar noga på de flagnande hudflagorna så skiljer de sig faktiskt år när det handlar om en torr hårbotten och om mjäll. Flagor som orsakas av mjäll är ofta lite större, kan upplevas som lite flottiga och skiftar också ofta i färgen gult. Flagor som istället uppstått av en torr hårbotten är i regel lite mindre i storleken, upplevs som mer uttorkade och har en vit färg.

Så behandlar du en torr hårbotten och mjäll

En torr hårbotten mår bra av hårvårdsprodukter som innehåller återfuktande ingredienser, såsom hyaluronsyra och sodium pca. Du kan också kika lite närmare på produkter som är särskilt utvecklade för en torr och känslig hårbotten och som har en lindrande effekt på den kliande känslan. Har du mjäll är ett djuprengörande mjällschampo ditt bästa köp. Kom ihåg att du redan efter en tvätt ska uppleva att tillståndet har förbättrats något. Känner du tvärtom att dina besvär tilltar kan det, som tidigare nämnts, vara så att du har en torr hårbotten och inte mjäll.

3
Dela
Therése Hallberg, Skönhetsskribent

Therése Hallberg arbetar som Digital Content Editor och skriver artiklar för både kicks.se och KICKS Magazine. Hon har arbetat som skönhetsjournalist sedan 2006. Läs mer om Thérese på Linkedin

Läs mer

KICKS Club: poäng på alla köp

Som medlem skämmer vi bort dig med massor av sköna förmåner!

KICKS Beauty Talks

När du blir medlem i KICKS Club får du också tillgång till vårt community KICKS Beauty Talks.

Klimatkompenserad leverans

När du handlar på kicks.se kan du välja PostNords klimatkompenserade alternativ.

Expertrådgivning

Få expertråd av våra utbildade skönhetsexperter.

KICKS nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och ta del av de senaste erbjudandena & trenderna

Fraktsätt
Instabox, hemleverans & postombud
Betalsätt
Klarna, Swish, Kort
KICKS har ett av Sveriges bredaste sortiment inom makeup, doft, hudvård och hårvård. Hos KICKS kan du handla smink, parfym och andra produkter från ledande varumärken såväl i butik som direkt på nätet. Våra utbildade hudterapeuter och makeupartister hjälper dig hitta rätt även online.
Copyright © KICKS 2023Kundservice 020-42 32 22