Det verkar som att du använder en gammal webbläsare. Det kan göra att allt inte fungerar eller ser ut som det borde.
  • Fri frakt över 99 kr
    Fri frakt över 99 kr
  • Poäng på alla köp
    Poäng på alla köp
  • Expressleverans
    Expressleverans

ONLINE ONLY! 20% på allt*. Logga in & ange koden: KICKS20. *Gäller endast för dig som är eller blir medlem i KICKS Club, 27-29/5 på kicks.se. Gäller ej BYREDO, DIOR, Jo Malone & presentkort.

Stor hårtvättsguide: så ofta ska du tvätta svallet & hur du går tillväga

Frågan som ställts en miljon gånger, och som har lika många svar: hur ofta ska man tvätta håret? Och med vad? KICKS bestämde sig ta reda på allt du behöver veta om hur du ska tvätta ditt hår.

Är du en av dem som tvättar håret två gånger i månaden? Eller så ofta som varannan dag? Frågan kring hur ofta det är egentligen är lämpligt att tvätta håret har varit en länge varit på tapeten och det verkar inte finnas något entydigt svar. Vissa hävdar att håret mår bäst av att tvättas sällan, medan andra menar att det inte spelar så stor. Så, hur ligger det till egentligen? KICKS bestämde sig för att undersöka frågan närmare. Vi tog reda på hur ofta, och på vilket sätt, du ska tvätta håret för hälsosamt svall!

Hur fungerar schampo?

Innan ger vi ger oss i kast med att besvara frågan om hur ofta du bör tvätta ditt hår, är det viktigt att veta vilken produkt som faktiskt är bäst lämpad att tvätta ditt hår med. Svaret är kanske inte särskilt häpnadsväckande: nämligen schampo. Schampo har som främsta uppgift att rengöra framför allt hårbotten, men också längderna, från olja, smuts och andra orenheter. Schampo öppnar hårstråets skyddande fjällskikt vilket innebär att hårstrået kan rengöras på djupet. 

Hur ofta ska du tvätta håret?

Svaret på den stora frågan är inte så enkel som den kanske kan verka hur ofta du ska tvätta håret beror helt enkelt på vilken hårtyp du har och vilka dina hårbehov är. Dessutom är det högst individuellt hur snabbt håret blir fett. Trots det finns ändå några vägledande råd. Om du har tjocka hårstrån kan du tvätta håret mer sällan. En till två gånger i veckan räcker, beroende på hur mycket stylingprodukter du använder och hur snabbt ditt hår blir smutsigt. För dig som har tunt hår är det däremot bättre att tvätta håret lite oftare, cirka 3-4 gånger i veckan. Det beror på att tunna strån har enklare att suga åt sig oljan som hårbotten producerar vilket i sin tur leder till att håret blir fett snabbare. 

Så tvättar du håret: 5 steg till skinande hår

När du vet hur ofta du ska tvätta ditt hår, är det dags att rengöra det! Men hur ska du tvätta det för bästa effekt? Vi guidar dig steg för steg.

1. Skölj igenom med vatten

Innan du börjar applicera produkter ska du se till att håret är genomblött. Sköj därför igenom håret noggrant varje hårstrå ska vara blött.

2. Applicera schampo

Nu är ditt hår redo för schampo! Applicera en lagom mängd i handflatan och börja massera in produkten i håret. I nästa steg berättar vi hur du gör för att håret ska bli rengjort på djupet.

3. Arbeta in ditt schampo

För att vara säker på att dina strån blir noggrant rengjorda ska du arbeta in ditt schampo med cirkulära rörelser med start vid tinningarna och sedan ner mot nacken. Nacken är särskilt viktig att rengöra då många exempelvis använder halsduk eller jacka med krage. 

4. Skölj ur & avsluta med balsam

När hela håret är rengjort är det dags att skölja ur schampot med vatten. Avsluta sedan med ett återfuktande balsam. 

Bör jag tvätta håret mer ofta om jag tränar?

Ett annat problem som brukar smyga sig på när det kommer till rengöring av svallet är hur du ska tänka när du tränar. Kanske har du hoppat över att träna för att du duschat dagen innan, eller så planerar du dina duschtillfällen efter ditt träningsschema. Men då svett till största del består av salt behöver det nödvändigtvis inte göra ditt hår mer fett och därmed behöver du faktiskt inte tvätta det mer ofta om du tränar regelbundet. För att minska känslan av smutsigt hår efter att du svettas på löpbandet kan du spraya torrschampo i håret innan träningspasset och att använda ett hårband. 

Läs mer

KICKS nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och ta del av de senaste erbjudandena & trenderna

Fraktsätt
Instabox, hemleverans & postombud
Betalsätt
Klarna, Swish, Kort
KICKS har ett av Sveriges bredaste sortiment inom makeup, doft, hudvård och hårvård. Hos KICKS kan du handla smink, parfym och andra produkter från ledande varumärken såväl i butik som direkt på nätet. Våra utbildade hudterapeuter och makeupartister hjälper dig hitta rätt även online.
Copyright © KICKS 2022Kundservice 020-42 32 22