Gråhårig fast ung? Därför blir du gråhårig tidigt – KICKS - KICKS
  • Fri frakt över 99 kr
    Fri frakt över 99 kr
  • Expressleverans
    Expressleverans
  • Poäng på alla köp
    Poäng på alla köp

Lades till i varukorgen

Personligt erbjudande inaktiverat
Gäller t.o.m

Därför kan du få grått hår tidigt

Har ditt hår börjat skifta i grått, fastän du fortfarande är ung (och ljusår från pensionen)? Anledningarna kan vara flera, där bland annat gener och livsstilsval kan spela en stor roll. KICKS lär dig allt om varför du kan få grått hår, fastän du är ung.
4
Dela

Varför får man grått hår?

De allra flesta av oss kommer någon gång att upptäcka de första små grå i våra hår, vilket är ett naturligt steg i att åldras. Anledningen till att håret blir grått är att kroppen, i takt med att den blir äldre, blir sämre på att producera naturliga pigment eller melanin som det också kan kallas. När kroppen inte längre orkar producera tillräckligt mycket melanin som din naturliga hårfärg brukar innehålla börjar hårstråna att skifta mer och mer i grått.

Varför får man grått hår fastän man är ung?

Om du fortfarande är ung och börjar få hårstrån som skiftar i grått kan det bero på flera orsaker. En av de vanligaste är dina gener, fick dina föräldrar grått hår tidigt är chansen stor att du också kommer att få det. Andra anledningar till att håret blir grått tidigt kan vara stress, där forskning visat att det kan finnas ett samband mellan gråa hårstrån och mycket anspänning. Olika hälsotillstånd kan också göra att håret blir grått i förtid, såsom vitiligo och alopecia areata. Har du för lite av vissa vitaminer och mineraler i kroppen kan det också resultera i grått hår, dit till exempel kalcium, koppar, zink, vitamin B12 och järn hör. Äter du vegetarisk eller vegansk kost har studier visat att det också skulle kunna resultera i ett hår som grånar i förtid. Forskning har också påvisat att det kan finnas ett samband mellan rökning och ett hår som blir grått tidigt, eftersom nikotin kan ansamlas i hårsäckarna vilket kan ha en negativ påverkan på hårets pigment. Även UV-ljus, som är rikt på fria radikaler, kan göra att håret blir grått. Detta eftersom melanin som finns i dina hårsäckar absorberar de fria radikalerna, vilket gör att pigmenten i hårstråna minskar. Färgar du håret ofta kan de kemiska reaktionerna också medföra att ditt hår grånar i förtid.

4
Dela
Therése Hallberg, Skönhetsskribent

Therése Hallberg arbetar som Digital Content Editor och skriver artiklar för både kicks.se och KICKS Magazine. Hon har arbetat som skönhetsjournalist sedan 2006. Läs mer om Thérese på Linkedin

Läs mer

KICKS har ett av Sveriges bredaste sortiment inom makeup, doft, hudvård och hårvård. Hos KICKS kan du handla smink, parfym och andra produkter från ledande varumärken såväl i butik som direkt på nätet. Våra utbildade hudterapeuter och makeupartister hjälper dig hitta rätt även online.
Copyright © KICKS 2024