Det verkar som att du använder en gammal webbläsare. Det kan göra att allt inte fungerar eller ser ut som det borde.
 • Fri frakt över 99 kr
  Fri frakt över 99 kr
 • Expressleverans
  Expressleverans
 • Poäng på alla köp
  Poäng på alla köp

CHRISTMAS CALENDAR! 50% varje dag fram till jul! Se alla luckor här!

Slugging – KICKS lär dig allt du behöver veta om den största snackisen inom hudvård

Genom att kapsla in ansiktet i vaselin hjälper slugging din hudvård att nå nya (och ännu mer återfuktade) höjder. KICKS lär dig allt du behöver veta om trenden slugging!
Dela

Vad är slugging?

Slugging är en hudvårdstrend där du applicerar vaselin (också kallad för petrolatum) över ditt ansikte, som ett sista steg i din kvällsrutin. Syftet med slugging är att förhindra att fukten i huden avdunstar under natten, där vaselinet skapar ett skyddande lager på din hud och därmed ser till att fukten stannar kvar i ansiktet. När du applicerar vaselin på huden blir ansiktet lika slemmigt som snigelslem, därav namnet slugging (slug betyder snigel på svenska).

Slugging är en stor trend på bland annat TikTok med över 230 miljoner träffar och tros härstamma från Sydkorea. I väst fick slugging sitt stora genombrott i september 2020. Från början handlade slugging bara om att kapsla in ansiktet i vaselin, nu har trenden utvecklats ytterligare och inkluderar även slugging får håret och naglarna, så kallad hair slugging och nail slugging.

På vilket sätt fungerar slugging?

Petrolatum, eller vaselin på svenska, är en gulaktig eller helt ofärgad och doftlös substans som består av en blandning av olika kolväten. Ämnet började tas i bruk i slutet av 1890-talet i USA och används fortfarande flitigt i hudvårdssammanhang. Dess tjocka konsistens, och det faktum att det inte oxiderar i kontakt med luft, gör att vaselin skapar ett tåligt lager på huden. Lagret skyddar inte bara ditt ansikte mot kalla temperaturer, smuts, bakterier och andra yttre faktorer, det hjälper också till att “låsa” in fukten i huden. Genom att avsluta din kvällsrutin med vaselin hjälper du alltså inte bara ansiktet att behålla mer fukt under natten, du skapar samtidigt en perfekt miljö för din hud att återhämta och reparera sig under natten. 

Varför ska jag använda mig av slugging?

Om du vill återfukta huden och hjälpa den att behålla fukten ännu bättre, vilket både motverkar torrhet och främjar en mer välmående hud, är slugging ett smart tips. Slugging kan också vara ett bra alternativ om du har en känslig hud som ofta känns torr, irriterad och stram. Lider du av eksem kan du också få fina resultat med slugging, prova dig försiktigt fram för att se om trenden fungerar också för din hud.

Skin slugging i tre enkla steg

Att göra slugging för ansiktet är enkelt. Allt du behöver är dina vanliga hudvårdsprodukter och vaselin. 

 • Börja med att tvätta ansiktet rent från dagens makeup och annan smuts.

 • Fortsätt med att applicera dina vanliga hudvårdsprodukter som du brukar använda under din kvällsrutin, det vill säga till exempel serum, ögonkräm och fuktkräm. Eftersom en del hudvårdsexperter menar att aktiva ingredienser kan vara en dålig kombination med slugging är ett hett tips att skippa retinol och exfolierande syror och istället satsa på milda och snälla hudvårdsprodukter.

 • Avsluta med att smörja in ansiktet med vaselin! En klick ungefär stor som en ärta räcker fint, när det kommer till slugging gäller inte devisen ju mer desto bättre. Applicerar du för mycket vaselin är risken stor att du istället förstör dina sängkläder. 

Passar slugging för alla?

Slugging är en bra metod ifall du har torr och irriterad hud som behöver hjälp med återfuktning. Har du däremot fet eller aknebenägen hud kan det hända att slugging ger en negativ effekt, eftersom metoden kan innebära en ökad talgproduktion och igentäppta porer vilket i sin tur kan ge fler blemmor. Har du kombinerad hud? Applicera bara vaselin där du upplever torrhet och låt resten av ansikte vila. Psst! En del hudvårdsexperter menar att slugging och aktiva ingredienser såsom retinol och exfolierande syror är en dålig kombination. Ska du göra slugging är det med andra ord ett säkrare val att applicera snälla och milda krämer istället.

Måste jag använda vaselin om jag ska göra slugging?

Nej, det måste du inte. Även om många hudvårdsexperter menar att vaselin är det bästa alternativet för att uppnå ett bra resultat kan du använda dig av andra produkter. Ett hett tips är att satsa på fetare krämer och balms med rikligare konsistenser, gärna varianter med ceramider och/eller sheasmör. 

Dela
Therése Hallberg, Skönhetsskribent

Therése Hallberg arbetar som Digital Content Editor och skriver artiklar för både kicks.se och KICKS Magazine. Hon har arbetat som skönhetsjournalist sedan 2006. Läs mer om Thérese på Linkedin

Läs mer

KICKS Club: poäng på alla köp

Som medlem skämmer vi bort dig med massor av sköna förmåner!

KICKS Beauty Talks

När du blir medlem i KICKS Club får du också tillgång till vårt community KICKS Beauty Talks.

Klimatkompenserad leverans

När du handlar på kicks.se kan du välja PostNords klimatkompenserade alternativ.

Expertrådgivning

Få expertråd av våra utbildade skönhetsexperter.

KICKS nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och ta del av de senaste erbjudandena & trenderna

Fraktsätt
Instabox, hemleverans & postombud
Betalsätt
Klarna, Swish, Kort