Stor guide: Så använder du syror och solskyddsfaktor - KICKS
 • Fri frakt över 99 kr
  Fri frakt över 99 kr
 • Expressleverans
  Expressleverans
 • Poäng på alla köp
  Poäng på alla köp

Lades till i varukorgen

Personligt erbjudande inaktiverat
Gäller t.o.m

Missa inte vår rea med 70% på fantastiska produkter. Passa på och kika in alla produkter här!

Stor guide: Så använder du syror och solskyddsfaktor

Är syror en daglig del av din hudvårdsrutin? Du är inte ensam. Men samtidigt som syror kan göra din hud vackrare är de också mindre bra att använda i sommarsolen utan UV-skydd. KICKS lär dig allt du behöver veta om syror och vikten av solskyddsfaktor.
3
Dela

Vad är syror i hudvård?

De senaste åren har syror i hudvårdsprodukter blivit en allt mer vanlig och populär ingrediens. Syrorna som det brukar talas mest om är till exempel AHA-syra, BHA-syra och PHA-syra, vilka bland annat har en exfolierande effekt på huden.  Här kan du läsa mer om AHA-, BHA- och PHA-syror.

 • AHA-syra, dit även mjölksyra, mandelsyra och glykolsyra tillhör, hjälper till att boosta hudens cellförnyelse, vilket ska ha en en anti age-effekt med färre framträdande linjer och dämpade pigmenteringar. AHA-syra är i regel den mest kraftfulla syran och inte ditt bästa förstahandsval om du har känslig hud.

 • BHA-syra, eller salicylsyra som den också kallas, kan gå ner i porerna och lösa upp talg vilket gör den till ett bra val för en fet och/eller aknebenägen hud. BHA-syra har också en cellförnyande effekt, vilket gör att den också ger en anti age-effekt i form av färre fina linjer och rynkor samt dämpade pigmenteringar.

 • PHA-syra består av större molekyler än AHA- och BHA-syra, vilket innebär att den arbetar mer långsamt på huden och också har en mindre stark exfolierande effekt än AHA- och BHA-syra. Därför är PHA-syra ett perfekt val för dig som har en känslig hud eller är ovan vid att använda syror i hudvård. PHA-syra binder också fukt i huden och skyddar hudens kollagen mot att brytas ner.

 • Askorbinsyra är den mest väldokumenterade varianten av C-vitamin och har en fin effekt på pigmenteringar, en utjämnande effekt på hudtonen och bjuder på härlig lyster. C-vitamin finns också i andra varianter och kan både ha en starkt exfolierande effekt eller en mildare exfolierande effekt. Att använda dig av och kombinera askorbinsyra med UV-skydd är dock en alldeles utmärkt idé, eftersom ingredienserna boostar varandra och gör att din hud får ett ännu bättre skydd mot solen.

 • Psst! Hyaluronsyra är, namnet till trots, ingen syra alls och har inte heller någon exfolierande effekt på huden. Superkraften med hyaluronsyra är att den är fenomenal på att binda fukt i huden, vilket gör den till en återfuktande (och smått oumbärlig!) ingrediens som passar alla hudtyper - även de mest känsliga.

Varför ska jag använda syror i min hudvård?

Syror i hudvårdsprodukter har en peelande effekt på huden, vilket innebär att de tar bort gamla och torra hudceller som ligger och dammar på hudytan. En hud som inte brukar använda exfolierande produkter ser ofta lite grå och livlös ut, medan en nypeelad hud ser klarare och mer välmående ut, ofta också med en härlig lyster som en trevlig bonus. En annan bra anledning till att använda exfolierande syror är att de torra och döda hudcellerna har en blockerande effekt på huden, vilket innebär att dina övriga hudvårdsprodukter har svårare att tränga ner på djupet och göra nytta. Vill du att din hudvårdsrutin ska bli mer effektiv, få en jämnare och klarare hudton, motverka att blemmor växer sig större eller arbeta mot fina linjer och pigmenteringar är hudvårdsprodukter med syror en kategori som du alltså borde titta lite närmare på.

Kan jag använda syror och tillbringa tid i solen?

Ja, om du är försiktig och använder UV-skydd. Eftersom både AHA-syra, BHA-syra och PHA-syra har en exfolierande effekt på det yttersta hudlagret innebär det att de gör din hud mer känslig för UV-ljuset och att den får en förhöjd risk att både bränna sig i solen och utveckla solskador. Att använda UV-skydd är alltid viktigt, men använder du hudvårdsprodukter med syror är det med andra ord extra angeläget att du är noga med att smörja in dig med hudvårdsprodukter som har ett högt UV-skydd. Ju högre solskyddsfaktor (SPF), desto bättre.

Vet du om att du ska tillbringa mycket tid i solen är det en bra idé att enbart använda dina syror på kvällen och pausa dem i din morgonrutin. Du kan också välja att lägga undan syrorna helt under sommaren (eller närhelst du ska åka en på solig semester!) och istället använda dig av milda enzympeelingar för att råda bot på torr och fnasig hud. Kom dock ihåg att även en snällare peeling gör att din hud blir mer känslig för solljuset. Fortsätter du att använda syror i din hudvårdsrutin under sommaren men skippar UV-skyddet är risken stor att du både bränner dig i solen och får solskador i form av fina linjer och pigmenteringar.

Och du! Även om du inte använder syror i din hudvårdsrutin är SPF en lika bra som livsviktig idé när du tillbringar mycket tid ute i solen.

Hur kan jag använda syror på ett säkert sätt i solen?

Oavsett om du använder syror i din hudvård eller inte så är det extra viktigt att du smörjer in dig regelbundet med ett högt UV-skydd under sommaren, då vi tillbringar extra mycket tid ute i solen och också exponerar extra mycket hud när vi bär tunna sommarkläder och badkläder. Kom också ihåg att skyddet från din solskyddsprodukt minskar under dagen och måste återappliceras ungefär varannan timme för att kunna skydda din hud på bästa sätt. Så fort du svettas, badar eller torkar av huden med en handduk måste du också smörja in huden på nytt med solskyddsfaktor.

Vad händer då egentligen med huden när solen lyser på den? Jo, när huden träffas av UV-strålarna börjar en process där hudens skyddande barriär sakta men säkert bryts ner, vilket resulterar i både solbränd hud och ålderstecken såsom fina linjer och pigmenteringar. Att använda syror för att exfoliera huden kan också ha en negativ påverkan på skyddsbarriären. Därför är hudvårdsprodukter som innehåller barriärstärkande ingredienser ett perfekt komplement när du tillbringar mycket tid i solen och dessutom använder dig av syror i din hudvårdsrutin. Kika till exempel efter ceramider, nyttiga fettsyror och squalane. Också niacinamide är en bra ingrediens att hålla utkik efter, eftersom den både stärker hudbarriären, lindrar inflammationer i huden och hjälper till att både motverka och lindra solskador i huden. Kombinera också gärna ditt UV-skydd med en hudvårdsprodukt som innehåller askorbinsyra, så blir ditt UV-skydd ännu bättre.

Och hyaluronsyran, som vi nämnde förut och som namnet till trots inte alls är en syra? Denna stjärningrediens är mer eller mindre ett måste om du använder syror och/eller tillbringar mycket tid i solen, eftersom hyaluronsyra hjälper huden att både återfå och behålla fukt. Kort sagt, du kan använda syror under sommarhalvåret, men begränsa gärna appliceringen till din kvällsrutin och var också extra noggrann med ditt (regelbundna) solskydd. Sommaren må vara kort men huden minns allt. Lycka till!

Solskydd

3
Dela
Therése Hallberg, Skönhetsskribent

Therése Hallberg arbetar som Digital Content Editor och skriver artiklar för både kicks.se och KICKS Magazine. Hon har arbetat som skönhetsjournalist sedan 2006. Läs mer om Thérese på Linkedin

Läs mer

Fraktsätt
Instabox, hemleverans & postombud
Betalsätt
Klarna, Swish, Kort
KICKS har ett av Sveriges bredaste sortiment inom makeup, doft, hudvård och hårvård. Hos KICKS kan du handla smink, parfym och andra produkter från ledande varumärken såväl i butik som direkt på nätet. Våra utbildade hudterapeuter och makeupartister hjälper dig hitta rätt även online.
Copyright © KICKS 2024