Det verkar som att du använder en gammal webbläsare. Det kan göra att allt inte fungerar eller ser ut som det borde.
  • Fri frakt över 99 kr
    Fri frakt över 99 kr
  • Poäng på alla köp
    Poäng på alla köp
  • Expressleverans
    Expressleverans

ONLINE ONLY! 20% på allt*. Logga in & ange koden: KICKS20. *Gäller endast för dig som är eller blir medlem i KICKS Club, 27-29/5 på kicks.se. Gäller ej BYREDO, DIOR, Jo Malone & presentkort.

11 tips för dig med torrt hår

Har du torra hårtoppar eller torr hårbotten? Johan Hellström, frisör och vd på Björn Axén ger sina bästa proffstips för dig med torrt eller skadat hår.

1. Ha en rutin i tre steg 

Det bästa för torrt hår, precis som för de flesta hårtyper, är att ha en hårrutin med tre steg. Rengöring med schampo är steg ett, återfuktning med balsam är steg två och återuppbyggnad med inpackning är steg tre. Använd alltid balsam i både hårbotten och hårlängderna och gör en inpackning minst en gång i veckan. Det gör ditt hår starkare och det skadas inte lika lätt.  

2. Vårda torra lockar 

Torrt hår och torra hårtoppar har du antingen av naturen, eller så har höljet som behåller fukt i dina hårstrån blivit skadat av till exempel kemiska behandlingar eller värmestyling. Lockigt hår är torrare av naturen. När det blir för torrt blir ofta topparna raka. Slösa med fukt och använd leave in-produkter för att behålla stunsen i ditt lockiga hår. 

3. Hår som aldrig blir långt 

När fjällskiktet på dina hårstrån blir skadade läcker det ut fukt. Blir skadan för stor kommer ditt hår att gå sönder i topparna, och håret kan inte växa sig längre. Det slits helt enkelt av regelbundet. Olika hår är också programmerade med olika växtcykel. Vissa hårstrån sitter kvar i bara två år innan det släpper från huvudet, medan andra har en cykel på upp till femton år. Om ditt hår har en kort växtcykel kan det aldrig bli riktigt långt. 

 4. Byt till inpackning 

Schampo öppnar fjällskiktet på ditt hår så att det blir ordentligt rent. Balsam stänger fjällskikten väldigt fort, så att fukten stannar i ditt hår. Inpackning stänger istället fjällskikten långsamt så att fukt, näring och proteiner kan ta sig in i hårstråt på ett mer effektivt sätt. Byt ditt balsam mot inpackning om ditt hår är väldigt skadat, så får håret maximalt med fukt. 

 5. Balsam efter inpackning 

Eftersom både balsam och inpackning stänger fjällskikten behöver du inte använda båda produkterna under samma tvätt. Om du ska använda balsam efter din hårkur står det på förpackningen. Efter vissa inpackningar med proteiner är det till exempel bra att ha balsam som sista steg. 

 6. Bli av med statiskt hår 

På vintern blir alla hårtyper torrare. Den uppvärmda inomhusluften och låg luftfuktighet är uttorkande och gör ditt hår statiskt. Håret innehåller normalt ungefär tre procent fukt. När andelen fukt är lägre än så blir ditt hår statiskt och kan dessutom bli svårt att forma. Välj schampo och balsam som bevarar fukten och återfuktar. Inpackningar är också extra viktigt för att få bukt med problemet. Även en lättare olja eller ett leave in-balsam hjälper till att återfukta ordentligt. 

 7. Ta hand om dina toppar 

Det går inte att laga kluvna hårtoppar. När topparna väl är trasiga går det inte att reparera, utan de måste klippas. Med hjälp av inpackningar och oljor kan du däremot förhindra att de går sönder ännu mer. Ta hand om ditt hår ordentligt innan skadan är skedd. 

 8. Klipp topparna 

Ditt hår behöver klippas regelbundet för att topparna ska hålla sig friska. Om ditt hår är starkt kan var tredje månad räcka, medan du som har tunna eller skadade hårstrån behöver klippa ofta för att undvika kluvna toppar.  

 9. Bli av med torr hårbotten 

Torr hårbotten är ett väldigt vanligt problem, men det behöver inte röra sig om mjäll. Om din hårbotten kliar är den torr och ett mjällschampo kommer inte att hjälpa. Om du däremot har flagig hårbotten som inte kliar är mjällschampo rätt val. En torr hårbotten behöver istället näring och fukt. Använd alltid balsam i hårbotten för att undvika att den blir torr. 

 10. Du behöver inte sulfatfritt 

Sulfater är inte dåligt för ditt hår eller hårbotten. Det är en rengörande mild ingrediens som finns i schampo. Starka sulfater, som finns i till exempel diskmedel, är däremot skadliga för ditt hår. Du behöver alltså inte välja sulfatfria hårprodukter till ditt hår.   

 11. Var försiktig med blött hår 

När ditt hår är blött eller skadat är det mer elastiskt och går lättare av. Var därför försiktig när du reder ut det efter tvätt. Använd en borste som inte sliter i onödan på ditt hår. På en så kallad wet hair brush är piggarna mjuka och alla borstrån rörliga, så att den inte drar i ditt hår.  

Läs mer:

Läs mer

KICKS nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och ta del av de senaste erbjudandena & trenderna

Fraktsätt
Instabox, hemleverans & postombud
Betalsätt
Klarna, Swish, Kort
KICKS har ett av Sveriges bredaste sortiment inom makeup, doft, hudvård och hårvård. Hos KICKS kan du handla smink, parfym och andra produkter från ledande varumärken såväl i butik som direkt på nätet. Våra utbildade hudterapeuter och makeupartister hjälper dig hitta rätt även online.
Copyright © KICKS 2022Kundservice 020-42 32 22