Det verkar som att du använder en gammal webbläsare. Det kan göra att allt inte fungerar eller ser ut som det borde.
  • Fri frakt över 99 kr
    Fri frakt över 99 kr
  • Poäng på alla köp
    Poäng på alla köp
  • Expressleverans
    Expressleverans

Hi mom, you are awesome! 20% på all läpp- & ögonmakeup från BeautyAct! Gäller 23-29/5.

Balsammetoden - allt du behöver veta för att komma igång!

Blir håret vackrare och mer hälsosamt om vi skippar schampo? Ja, anhängare till den populära balsammetoden menar att så är fallet. Skulle balsammetoden fungera för dig och vilka produkter är i sådana fall bäst? KICKS reder ut begreppen.

Vad är egentligen balsammetoden?

Balsammetoden är ett begrepp som betyder att du tvättar håret med balsam och därmed skippar ditt schampo helt. Balsammetoden, eller no poo som den också kallas (en förkortning av engelskans no schampoo), har ökat i popularitet under de senaste åren. Anledningen till att fler börja använda sig av balsammetoden är många. En del vill inte använda sulfater som finns i många schampon (vi återkommer till det), andra vill använda så få produkter som möjligt i badrummet av hälsoskäl eller för att de vill ha en mer hållbar hårvårdsrutin. Många som använder sig av balsammetoden menar att både håret och hårbotten mår och ser bättre utan schampo, att håret får extra mycket volym och att behovet för både regelbundna hårtvättar liksom extra stylingprodukter minskar.

Är det dåligt för håret att använda schampo?

Exakt när balsammetoden uppfanns är svårt att veta. Däremot vet vi att det moderna schampot lanserades på 1930-talet, liksom att dagliga duschar och hårtvättar är en ännu mer modern uppfinning. De som gillar och använder sig av balsammetoden anser ofta att schampo gör att håret och hårbotten blir uttorkade, en torrhet som medför att talgkörtlarna i håret börjar producera ännu mer olja som kompensation. Resultatet? Hårbotten och hårstråna känns oljiga och smutsiga snabbare, vilket gör att vi därför börjar schamponera det oftare. Håret hamnar helt enkelt i en ond cirkel som kan vara svår att bryta – eller tvätta – sig ur. Varför blir då håret och hårbotten torra av regelbundna schamponeringar? Många schampon (men långt ifrån alla) innehåller sulfater, en fettlösande ingrediens som visserligen tvättar ordentligt rent men som samtidigt kan ha en uttorkande effekt på både hårstrån och hårbotten.

En viktig regel för balsammetoden är alltså att skippa schampon, liksom andra hårvårdsprodukter, som innehåller sulfater. Är du orolig för att sulfater ska ha en negativ effekt på din hårhälsa är det dock relativt enkelt att undvika ingrediensen, eftersom många schampotillverkare numera erbjuder produkter som är helt fria från sulfater. Det brukar stå tydligt utskrivet på schampoflaskan om produkten i fråga är sulfatfri, i annat fall kan du läsa på ingredienslistan. Kika efter namn som sodium lauryl sulfate, sodium laureth sulfate, natriumlaurylsulfat, SLS och SLES, till exempel.

Hur får jag håret rent med balsammetoden?

Om du är nyfiken på balsammetoden finns flera olika metoder att tvätta håret på. Det vanligaste är att tvätta håret med balsam eller vatten, men även hushållsingredienser såsom bikarbonat, kokosolja och äppelcidervinäger förekommer ofta. Du kan hitta fler tips om balsammetoden i chattgrupper på nätet, där gemenskapen är stor och anhängare mer än gärna delar med sig av sina bästa framgångsrecept och tvättmetoder. Värt att notera är att produkter som inte innehåller sulfater ofta löddrar betydligt mindre än produkter med sulfater. Eftersom balsam i regel inte innehåller sulfater alls kommer den löddrande känslan som du kanske är van vid att utebli helt om du väljer att tvätta håret med balsam eller någon annan metod som är enligt balsammetoden. 

Fungerar balsammetoden för alla?

Att skippa schampo och tvätta håret med balsam är helt ofarligt, så är du nyfiken på trenden ligger det inga risker i att prova. Har du däremot extra känslig hud, lider av eksem eller andra hudåtkommor eller upplever stora problem med din hårbotten kan det vara en bra idé att rådfråga en läkare eller hudterapeut innan du påbörjar balsammetoden. Om du väljer att lägga schampot på hyllan är det viktigt att komma ihåg att ditt hår kan börja att kännas fetare och mer oljigt än det brukar. Detta är en väldigt vanlig reaktion som sker medan håret och hårbotten anpassar sig till en tillvaro utan schampo. Anhängare av balsammetoden menar ofta att denna anpassningsperiod är absolut nödvändig, eftersom den hjälper din hårbotten att nollställa produktionen av naturliga oljor och först därefter lär sig att producera rätt mängd olja för just ditt hår. Det här är en process som kan några veckor, så det gäller att ha rejält med tålamod (och kanske en keps eller hatt för att dölja det tillfälliga eländet med). Det är också viktigt att veta att långt ifrån alla hår trivs lika bra med balsammetoden. Har du tunt och fint hår som blir platt och fett fort kan balsammetoden, och dess anpassningsperiod, kännas som en rejäl utmaning. Har du å andra sidan tjockt och/eller lockigt hår kan det hända att ditt hår plötsligt känns betydligt mjukare och mindre frissigt.

Vilka produkter ska jag satsa på ifall jag vill prova på balsammetoden?

Godkända produkter enligt balsammetoden är produkter som inte innehåller sulfater, mineraloljor, uttorkande alkoholer och silikoner. De sistnämnda syns ofta på ingredienslistan som dimethicone, cyclomethicone, ceteraryl methicone eller andra namn som slutar på -cone. Om du inte vill tvätta håret med vatten eller hushållsingredienser är ett bra tips är att använda dig av två olika balsam, där det vårdande (och ofta lite fetare) passar bättre på längderna medan balsam som inte är uttalat vårdande i regel har en lite lättare konsistens och därför passar bättre för din hårbotten och hårrötterna. Prova dig fram och lycka till!

Läs mer

KICKS Club: poäng på alla köp

Som medlem skämmer vi bort dig med massor av sköna förmåner!

KICKS Beauty Talks

När du blir medlem i KICKS Club får du också tillgång till vårt community KICKS Beauty Talks.

Klimatkompenserad leverans

När du handlar på kicks.se kan du välja PostNords klimatkompenserade alternativ.

Expertrådgivning

Få expertråd av våra utbildade skönhetsexperter.
Fraktsätt
Instabox, hemleverans & postombud
Betalsätt
Klarna, Swish, Kort
KICKS har ett av Sveriges bredaste sortiment inom makeup, doft, hudvård och hårvård. Hos KICKS kan du handla smink, parfym och andra produkter från ledande varumärken såväl i butik som direkt på nätet. Våra utbildade hudterapeuter och makeupartister hjälper dig hitta rätt även online.
Copyright © KICKS 2022Kundservice 020-42 32 22