Stor guide: Så använder du hårolja - KICKS
Det verkar som att du använder en gammal webbläsare. Det kan göra att allt inte fungerar eller ser ut som det borde.
  • Fri frakt över 99 kr
    Fri frakt över 99 kr
  • Expressleverans
    Expressleverans
  • Poäng på alla köp
    Poäng på alla köp

Påskkalender! Nya erbjudande varje dag. Gäller för dig som är eller blir KICKS club medlem, från 31/3-7/4.

Hårolja – snabbaste vägen till mjukt och vackert hår

En hårolja förvandlar omedelbart torra och livlösa längder till ett mjukt och härligt svall. Hur ska en hårolja användas och vilken sort passar bäst för just ditt hår? KICKS reder ut begreppen.
Dela

Hur använder man hårolja?

En hårolja tillför inte bara fukt och glans till torra hårstrån, den kan också tämja frissighet, skydda mot värmeslitage och hjälpa till att motverka kluvna hårtoppar. Inte nog med att ditt hår blir mjukare, håroljan har också stärkande egenskaper och gör att ditt hår både känns och ser mer hälsosamt ut. En del håroljor fungerar också som värmeskydd och kan även erbjuda ett visst skydd mot UV-ljus. När du applicerar din hårolja i din hårvårdsrutin är en smaksak. Du kan till exempel använda den som en återfuktande intensivkur i fuktigt hår eller lägga den i torrt hår som ett sista steg i stylingen. En hårolja ska i huvudsak appliceras på hårlängderna men det finns också håroljor som fungerar alldeles utmärkt för torra och kliande hårbottnar. Ett tips är att alltid läsa och följa instruktionerna på baksidan av din hårolja för att se hur just den ska användas för bästa resultat.

Måste jag använda hårolja?

Självklart inte, även om det egentligen bara finns fördelar med att lägga till en hårolja i din hårvårdsrutin. Precis som din hud behöver också ditt hår regelbunden återfuktning får att må och se bra ut. Även om våra hårsäckar producerar naturliga oljor helt på egen hand så räcker de ofta inte till för att kunna återfukta hårstråna och hålla dem hälsosamma. Anledningen till detta är att vi ofta är ganska hårdhänta mot håret i form av olika kemiska behandlingar och varma stylingtänger, vilket gör att den naturliga oljan i hårbotten inte hinner med och håret därmed känns torrare och mer livlöst. En hårolja är därför ett bra komplement till dina naturliga håroljor. Inte bara för att den gör stor skillnad snabbt, den hjälper också till att skydda ditt hår mot framtida slitage.

Ska jag applicera hårolja i blött eller torrt hår?

Det gör du som du vill! En hårolja fungerar nämligen bra i både fuktigt och torrt hår. Addera några droppar av håroljan i din hand och för sedan ihop handflatorna för att addera lite värme. Gnugga eller gnid också handflatorna lätt mot varandra innan du applicerar din hårolja. När du applicerar hårolja i fuktigt hår blir det lättare att kamma och reda ut tovor. Du kan också låta håroljan ligga kvar i ditt fuktiga hår som en intensivt återfuktande hårkur. Skölj av efter cirka tio minuter eller sov med oljan under natten, valet är ditt. En hårolja i fuktigt hår kan också bjuda på värmeskyddande egenskaper ifall du vill föna eller styla ditt hår med en plattång eller locktång. En hårolja i torrt hår, å andra sidan, ger en direkt effekt i form av mjukare och glansigare hår som både känns mindre torrt och mindre frissigt. Du kan också bära med dig din hårolja under dagen för att bättra på den mjukgörande och glansgivande effekten vid behov. Psst! Är det fuktigt ute kan regelbundna doser av en hårolja göra stor skillnad för att både tämja och motverka ovälkommen friss.

Så väljer du rätt hårolja till ditt hår

Olika håroljor passar olika bra till olika hår och hårbehov, eftersom det faktiskt är skillnad mellan oljor och oljor. En del oljor har en mer trögflytande konsistens och passar bättre för tjocka frisyrer och grövre hårstrån. Mer lättflytande oljor är i regel ett lämpligare val för tunnare hår och hårstrån, eftersom de inte tynger ner håret lika mycket som en mer trögflytande olja. Eftersom det finns många olika håroljor är det en bra idé att välja en variant som är särskilt anpassad för din hårtyp och dina hårbehov. Läs därför noga på håroljan om vilken hårtyp den riktar sig till, till exempel tjockt hår, torrt hår eller kemiskt behandlat hår, och vilka effekter den ska ha på ditt hår, såsom glansgivande, återfuktande eller värmeskyddande.

Så undviker du vanliga misstag med din hårolja

Att använda hårolja är lätt som en plätt men om du applicerar den fel kan resultatet blir allt annat än glansigt. Här är tre vanliga misstag och hur du undviker dem.

Du bryr dig inte om att läsa texten på din hårolja

Det är faktiskt skillnad på hårolja och hårolja. Använder du en hårolja som inte passar din hårtyp eller dina hårbehov kommer resultatet inte att bli en hit, tvärtom. Ett tjockt och grovt hår kommer inte att bli mjukt och följsamt av en hårolja som är för lättflytande, medan ett tunt hår kommer att kännas tungt och fett av en hårolja som är alldeles för trögflytande. Gör det till en regel att alltid läsa på etiketten först och sedan applicera.  

Du applicerar för mycket hårolja

Har du riktigt torrt och livlöst hår kan det kännas lockande att lägga på väldigt mycket hårolja. Lagom är dock faktiskt bäst, eftersom alldeles för mycket hårolja kan göra att ditt hår blir nedtyngt och hårstråna klibbar ihop. Börja med att applicera några droppar, ungefär stor som en ärta. Behöver ditt hår mer kan du addera flera droppar, en eller några i taget.

Du applicerar håroljan för nära eller i din hårbotten

En del håroljor, men långt ifrån alla, är tänkta att appliceras i hårbotten. En hårolja ska, vanligtvis, enbart läggas på hårlängderna och hållas långt ifrån skalpen. Ett bra tips är att börja applicera håroljan ungefär i höjd med öronen och sedan arbeta dig nedåt. Skulle du råka lägga en hårolja som inte är tänkt för skalpen i eller för nära din hårbotten är risken stor att håret ser fett och smutsigt ut. Lösningen? Bäst av allt är att hoppa in i duschen och tvätta håret. Räcker tiden inte till? Du kan prova att trycka bort överflödig olja med ett blotting paper eller spraya med torrschampo men var beredd på att resultatet kanske inte blir det bästa. Du kan också dra håret bakåt i en stram, elegant svans. Fungerar ingenting? Tråkigt. Tyvärr får du helt enkelt dölja eländet med en keps eller hatt till dess att du har tid att plocka fram schampoflaskan igen.

Dela

Läs mer

KICKS nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och ta del av de senaste erbjudandena & trenderna

Fraktsätt
Instabox, hemleverans & postombud
Betalsätt
Klarna, Swish, Kort
KICKS har ett av Sveriges bredaste sortiment inom makeup, doft, hudvård och hårvård. Hos KICKS kan du handla smink, parfym och andra produkter från ledande varumärken såväl i butik som direkt på nätet. Våra utbildade hudterapeuter och makeupartister hjälper dig hitta rätt även online.
Copyright © KICKS 2023Kundservice 020-42 32 22