Det verkar som att du använder en gammal webbläsare. Det kan göra att allt inte fungerar eller ser ut som det borde.
  • Fri frakt över 99 kr
    Fri frakt över 99 kr
  • Poäng på alla köp
    Poäng på alla köp
  • Expressleverans
    Expressleverans

Just nu! Dubbla poäng på våra mest populära varumärken inom Conscious!

Hur blir jag av med pormaskar på näsan?

Pormaskar kan uppstå både på kinderna, hakan, näsan och ryggen – helt enkelt lite varstans på kroppen. Näsan verkar däremot vara pormaskarnas favoritställe. Men hur blir du av med dem? KICKS tipsar om sex effektiva hemmabehandlingar som gör din näsa pormasks-fri.

För dig med dig med oljig hudtyp kan de små svarta prickarna, också kända som pormaskar, vara ett problem. Men det behöver inte vara så, pormaskar kan nämligen drabba vem som helst, oavsett hudtyp. Pormaskar är ofta mindre än ett nålsöga, och nästan omöjliga att se om man inte står väldigt nära. Trots detta är det många som desperat söker efter olika metoder att bli av med dem. Men vilket är egentligen det bästa sättet? Här tipsar vi om några effektiva metoder som kommer att göra din näsa nästintill porfri. 

Vad är pormaskar?

Innan vi går in på vilka de mest effektiva sätten att bli av med pormaskar, är det viktigt att förstå vad pormaskar är, och varför de uppstår. Så, vad är egentligen en pormask? Pormaskar, vars medicinska namn är komedoner, är en talgkörtel som täppts igen av döda hudceller och sebum. Sebum är ett annat ord för talg, vilket är en oljig substans som finns på hudytan i syfte att återfukta och smörja. Att pormaskar skulle vara smuts är alltså en myt, men något många tror då pricken som går att se i talgkörtelns öppningen ofta är svart. Att innehållet ser mörkt, eller svart ut, beror på att det oxideras när det kommer i kontakt med luften.    

6 sätt att bli av med pormaskar på näsan

Nu när du vet vad pormaskar är, och vad som orsakar dem, är det enklare att förstå hur du kan bli av med dem. Här listar vi de bästa sätten att bli av med dina pormaskar på näsan. 

Effektiv rengöring 

Olja, smuts samt rester från makeup och hudvård lägger sig som en yta på huden under dagen vilket senare orsakar pormaskar om du inte rengör huden på ett effektivt sätt. Ett väl rengjort ansikte är därför A och O om du vill förhindra, och bli av med pormaskar. Rengör ansiktet dag och kväll, och även efter att du svettats, för att förhindra att porerna täpps igen. 

Syra mera!

Ett effektivt sätt att bli av med pormaskar på näsan är att använda en produkt som innehåller syra. Syra motverkar nämligen tilltäppta porer genom att exfoliera hudytan vilket i sin tur bryter ner döda hudceller. När hudcellerna bryts ner kan de inte lägga sig i porerna och därmed blir det svårare för pormaskar att bildas. En syra som passar särskilt bra att använda är BHA syra. Det är en fettlöslig syra, vilket innebär att den går ner i porerna löser upp talg. 

Strips drar ut orenheter

Strips, även kallat porplåster, är perfekta att använda om du behöver rengöra porerna på ett specifikt ställe av ansiktet, såsom på näsan. Porplåster fungerar genom att klibba sig fast och på så sätt greppa pormaskens innehåll. När du sedan drar av plåstret följer innehållet med och pormasken blir ren. 

Skrubba inte!

En vanlig hudvårdsmyt är att ansiktsskrubb skulle vara ett effektivt sätt att bli av mer pormaskar på näsan, men faktum är att mekanisk skrubb, som innehåller korn, inte biter på pormaskar. Även då en skrubb funkar fint att använda om du vill ta bort döda hudceller, kommer skrubben inte att kunna rengöra dina porer inifrån. Därför är det bättre att satsa på en exfolierande syra om du vill bli av med dina pormaskar. 

Använd superingrediensen retinol

Retinol är en av hudvårdsvärldens vassaste ingredienser och gör din hud både mjukare och yngre. Dessutom har det en fin effekt på pormaskar. Retinol gör porerna tightare så att de ser mindre ut vilket i sin tur gör dem blir svåra att se med blotta ögat. Superingrediensen boostar även kollagenproduktionen och cellförnyelsen vilket gör att övriga hudvårdsprodukter lättare kan tas upp av huden då de igentäppta porer inte blockerar vägen. 

Skippa inte solskyddet 

Njut av solens varma strålar på ett säkert sätt och utan att göra dina porer mer framträdande  genom att använda solskydd dagligen. Om du inte skyddar näsan från starka strålar kommer de nämligen att göra huden mindre elastisk vilket i sin tur kommer att göra att dina porer vidgas och blir större. Det är även att viktigt att använda ett solskydd som inte täpper igen porerna. Leta därför efter så kallade icke-komedogena solskydd. 

Läs mer

Som medlem skämmer vi bort dig med massor av sköna förmåner!
När du blir medlem i KICKS Club får du också tillgång till vårt community KICKS Beauty Talks.
När du handlar på kicks.se kan du välja PostNords klimatkompenserade alternativ.
Få expertråd av våra utbildade skönhetsexperter.

KICKS nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och ta del av de senaste erbjudandena & trenderna

Fraktsätt
Instabox, hemleverans & postombud
Betalsätt
Klarna, Swish, Kort
KICKS har ett av Sveriges bredaste sortiment inom makeup, doft, hudvård och hårvård. Hos KICKS kan du handla smink, parfym och andra produkter från ledande varumärken såväl i butik som direkt på nätet. Våra utbildade hudterapeuter och makeupartister hjälper dig hitta rätt även online.
Copyright © KICKS 2022Kundservice 020-42 32 22