Vad är retinol och hur använder du det? 8 steg - KICKS
 • Fri frakt över 99 kr
  Fri frakt över 99 kr
 • Expressleverans
  Expressleverans
 • Poäng på alla köp
  Poäng på alla köp

Lades till i varukorgen

Personligt erbjudande inaktiverat
Gäller t.o.m

Missa inte vår rea med 70% på fantastiska produkter. Passa på och kika in alla produkter här!

Vad är retinol och hur använder jag det? KICKS guidar

Retinol, även kallat A-vitamin, är en stjärna bland hudvårdsingredienser med många funktioner. Om du önskar effekt på fina linjer, pigmenteringar, akne eller förstorade porer – då är det retinol du ska överväga i din hudvårdsrutin.
5
Dela

Retinol, även kallat A-vitamin, är en stjärna bland hudvårdsingredienser med många funktioner. Om du önskar effekt på fina linjer, pigmenteringar, akne eller förstorade porer – då är det rätt ingrediens för dig. Det gör gott för i stort sett alla hudtyper och har enastående åldersförebyggande fördelar då det består av små molekyler som tränger djupt ner i huden där den gör mest nytta. Dock kan huden också reagera negativt med torrhet, rodnad och ljuskänslighet. Men om du låter huden vänja sig successivt kan resultaten bli fantastiska! Retinol fungerar också som en kraftfull antioxidant, som hjälper huden att hålla sig stark och skyddad mot fria radikaler. 

Vem kan använda retinol?

Ungefär i 35-årsåldern saktar cellförnyelsen i huden ner och ålderstecken börjar visa sig. Eftersom retinolets magi ligger i att det påverkar just cellförnyelsen, och lurar din hud att tro att den är yngre, har det allra bäst effekt om din hy är mer mogen. Även hy med akne mår bra av retinol, då det balanserar talgproduktionen och verkar bakteriehämmande. Du som är gravid, ammar, har rosacea eller väldigt känslig hud ska undvika retinol.

8 GYLLENE REGLER FÖR ATT LYCKAS MED RETINOL

 1. Välj rätt - retinolprodukter kommer i flera varianter, olika konsistenser och kan ha olika fokusområden. Är produkten för akne eller för fina linjer? Du kanske behöver en olja eftersom du har torr hud? Ägna några minuter till att välja rätt produkt så blir också resultatet bättre.
 2. Skynda långsamt - den äldsta regeln i boken; börja långsamt och metodiskt genom att vänja in produkten. Börja gärna med en lägre koncentration och öka till en mer koncentrerad variant efterhand, applicera varannan eller var tredje dag. Du kan också addera det till din ansiktskräm eller serum för att se hur din hud reagerar på låga koncentrationer. Har du känslig hud bör du vara lite mer försiktig. Börja då med att applicera 1-2 gånger per vecka i cirka en månad. Om allt känns bra kan du successivt öka upp användningen till mer frekvent.
 3. Håll dig till schemat - applicera regelbundet, kvällstid och i en längre period, för att kunna se resultat. Att applicera då och då, när du kommer ihåg, kommer inte ge någon effekt.
 4. Ta det försiktigt med syran - retinol stimulerar hudens cellförnyelse och därav kan huden flagna i början. Att kombinera en sådan kraftfull ingrediens med en syra som också exfolierar hudytan kan snabbt göra huden extra känslig och svag. Använd istället en mild syra till din morgonrutin och applicera retinolet till kvällen.
 5. Trygga medspelare - du får gärna se till att samtidigt använda extra lugnande och återfuktande produkter i din hudvårdsrutin för att stärka upp huden. Att addera ett lugnande serum eller kräm kan vara en bra idé.
 6. Ögon - användning även runt ögonen går oftast, men då bör du välja en produkt som är specifikt anpassad för den tunna huden.
 7. Ett viktigt sista steg - applicera alltid minst SPF30 dagtid. Om du inte är flitig med solskydd, kommer även de mest effektiva föryngrande ingredienserna inte kunna leverera de resultat du önskar. Oskyddad solexponering är helt enkelt alltid farligt för huden även om retinol inte gör huden solkänslig så är ingrediensen solkänslig och kan bli instabil i solen. Var därför alltid noga med ditt solskydd när du arbetar med aktiv hudvård för att bibehålla och maximera dina resultat.
 8. Inte något för alla - alla tål tyvärr inte denna stjärningrediens, utan vissa personer kan vara överkänsliga. Det gäller oftast om man har en mycket torr hud, rosacea eller eksem. Vid graviditet och amning bör du undvika att använda retinol helt. Du som har en ung hud ska också undvika retinol, ungefär från 20-årsåldern kan du börja använda den retinolform som passar just din hud. Ser du ingen effekt efter flera månader eller om du fortfarande är röd och flagig i huden - då är det heller inget för dig.

A-VITAMINETS VANLIGASTE FORMLER

A-vitamin kommer i flera formler och retinol är en utav dom 5 vanligaste. Formlerna har gemensamma egenskaper men också unika egenskaper som gör var och en lite extra passande olika hudtillstånd.

 • Retinyl palmitat är en mild ester-form av A-vitamin och kan förekomma med fler namn – kärt barn har många namn! För att hudcellernas receptorer ska kunna ha upp vitaminet behöver den omvandlas till tretinoinsyra vilket Retinyl Palmitat gör efter tre omvandlingar i huden. Varje omvandling försvagar vitaminet vilket gör den välbeprövade formen ett milt alternativ till en känsligare hud.
 • Retinol är den mest omtalade formen av A-vitamin, aktiv men passande alla. Efter två omvandlingar i huden blir Retinol Tretinoinsyra och kan tas upp av cellernas receptorer.
 • Retinaldehyd, även känd som Retinal. Samma namn och A-vitamin som Medik8 effektiva produkter.

Formen är hela 11 gånger mer verksam i huden än retinol och kräver bara en omvandling. Den enda form av A-vitamin som är antibakteriell vilket gör den fint passande en aknebenägen hud.

 • R-retionate (retinyl retinoate) är en form som bildas när man korsar Retinol alkoholen och Tretinoinsyra vilket innebär att det inte krävs någon omvandling i huden. Att formen är mild och passar känslig hud gör den unik med sin kraftfulla korsning. Hittas bland annat i ögonserumet, r-Retinoate Day & Night Eye Serum.
 • Hydroxypinacolone Retinoate (HPR) är den yngsta stjärnan i A-vitamin-familjen. En ester-form, direkt från Tretinoinsyran. Käver alltså inte heller någon omvandling i huden. Mild men effektiv! Hitta formen i Skincity Skincare Retinoate Repair Sleeping Mask.

Är du nyfiken på retinol men osäker på hur du ska använda det och vilken produkt du bör börja med så kontakta oss så får du hjälp av någon av våra hudterapeuter!

Produkter med retinol

5
Dela
Fraktsätt
Instabox, hemleverans & postombud
Betalsätt
Klarna, Swish, Kort
KICKS har ett av Sveriges bredaste sortiment inom makeup, doft, hudvård och hårvård. Hos KICKS kan du handla smink, parfym och andra produkter från ledande varumärken såväl i butik som direkt på nätet. Våra utbildade hudterapeuter och makeupartister hjälper dig hitta rätt även online.
Copyright © KICKS 2024