Kemisk vs. mekanisk peeling – det är skillnaden - KICKS
Det verkar som att du använder en gammal webbläsare. Det kan göra att allt inte fungerar eller ser ut som det borde.
  • Fri frakt över 99 kr
    Fri frakt över 99 kr
  • Expressleverans
    Expressleverans
  • Poäng på alla köp
    Poäng på alla köp

Skillnaden mellan kemisk & mekanisk peeling

Peeling är ett av de mest effektiva sätten att bli av med döda hudceller, göra akneärr mindre synliga och ge huden en frisk lyster. Men vilken peeling passar egentligen din hud allra bäst? KICKS tar reda på skillnaden mellan kemisk och mekanisk peeling – och berättar vilken just du ska använda.
3
Dela

Olika sorters ansiktsskrubb, syror och kroppspeeling är en självklar del av hudvårdsrutinen för alla hudvårdsintresserade. Genom att exfoliera din hud regelbundet kan du förbättra till exempel akne och förstorade porer. Det är även ett av de snabbaste sätten att ge huden strålande glow och mjuk yta, både i ansiktet och på kroppen. Det alla peelingproduker har gemensamt är att de exfolierar hudytan och avlägsnar döda hudceller så att ny hälsosam hud kommer fram. Men det finns en viss skillnad mellan de olika sorterna. Här tar vi reda på skillnaden mellan mekanisk peeling och kemisk peeling ( som även kallas syrapeeling). 

Vad är kemisk peeling/syrapeeling?

Den kemiska peelingen, eller syrapeelingen, exfolierar hudytan med hjälp av syra från till exempel frukter, mjölk eller växter. Salicylsyra (BHA-syra), glykolsyra (en sorts AHA-syra) och gluconolactone ( en sorts PHA-syra), är några av de syror som är populära i hudvård. Vilken du ska välja beror på vad just din hud behöver. Kemisk peeling kan du göra även på salong. Den innehåller en starkare koncentration av syra än vad som finns i produkter för hemmabruk. 

Vad är mekanisk peeling?

Till skillnad från kemisk peeling innehåller mekanisk peeling någon form av korn som exfolierar hudytan när du masserar huden. Kornen kan bestå av till exempel socker, nötter, pärlor, eller frön. Konsistensen är ofta mer krämig än syrapeelingen och ska sköljas av efter att den applicerats. Tidigare kunde skrubbkornen bestå av små plastbitar, så kallade mikroplaster. Sedan 2018 är dock mikroplaster förbjudet enligt lag och plasten har ersatts med mer miljövänliga alternativ. 

Vilka är fördelarna med att använda en peeling i hudvårdsrutinen?

Din hud jobbar ständigt med att förnya sig och skapar mellan 30 000 till 40 000 nya hudceller varje dag. I takt med att de nya cellerna bildas dör de gamla. Ungefär var trettionde dag byter din hud ut sina hudceller. Denna cellförnyelseprocess blir långsammare ju äldre vi blir. De gamla hudcellerna lägger sig som ett lager på hudytan och gör att huden ser glåmig och torr ut. Med hjälp av peeling kommer  nya friska hudcellerna upp till ytan och din hud ser snabbt mer hälsosam ut. Ytterligare en fördel med att använda peeling är att den ofta har dessutom ger din hud extra fukt. Även vissa AHA-syror hjälper till att öka fuktnivå i huden. När du använder en peeling i hudvårdsrutinen kan också efterföljande produkter, som serum och toner, lättare tränga ner i huden.

Mekanisk eller kemisk peeling – vilken passar mig bäst?

Om mekanisk eller kemisk peeling är bäst för dig beror på vilken hudtyp du har. När du väljer syrapeelings väljer du typen av syra anpassat efter om du har mogen, torr, känslig eller oljig hud. I KICKS stora syraguide kan du läsa mer om vilken syra som har bäst effekt på just din hud. Väldigt känsliga hudtyper ska helst inte använda mekanisk peeling med korn överhuvudtaget. Om du har rosacea, eksem eller akne ska du inte använda kornpeeling när utslagen är aktiva.

Pick your peeling
Vilket serum passar dig?
3
Dela
Therése Hallberg, Skönhetsskribent

Therése Hallberg arbetar som Digital Content Editor och skriver artiklar för både kicks.se och KICKS Magazine. Hon har arbetat som skönhetsjournalist sedan 2006. Läs mer om Thérese på Linkedin

Läs mer

KICKS Club: poäng på alla köp

Som medlem skämmer vi bort dig med massor av sköna förmåner!

KICKS Beauty Talks

När du blir medlem i KICKS Club får du också tillgång till vårt community KICKS Beauty Talks.

Klimatkompenserad leverans

När du handlar på kicks.se kan du välja PostNords klimatkompenserade alternativ.

Expertrådgivning

Få expertråd av våra utbildade skönhetsexperter.

KICKS nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och ta del av de senaste erbjudandena & trenderna

Fraktsätt
Instabox, hemleverans & postombud
Betalsätt
Klarna, Swish, Kort
KICKS har ett av Sveriges bredaste sortiment inom makeup, doft, hudvård och hårvård. Hos KICKS kan du handla smink, parfym och andra produkter från ledande varumärken såväl i butik som direkt på nätet. Våra utbildade hudterapeuter och makeupartister hjälper dig hitta rätt även online.
Copyright © KICKS 2023Kundservice 020-42 32 22