Det verkar som att du använder en gammal webbläsare. Det kan göra att allt inte fungerar eller ser ut som det borde.
  • Fri frakt över 99 kr
    Fri frakt över 99 kr
  • Poäng på alla köp
    Poäng på alla köp
  • Expressleverans
    Expressleverans

Hi mom, you are awesome! 20% på all läpp- & ögonmakeup från BeautyAct! Gäller 23-29/5.

Hur tar jag hand om min solbrända hårbotten?

Solvarma dagar må vara underbara – men inget tar kål på den euforiska sommarkänslan som en ömmande, solsvedd hårbotten. Som tur är finns räddningen nära till hands. Här tipsar KICKS om hur du skyddar din hårbotten i solvärmen och hur du lindrar en rodnande skalp.

Solskydd är A och O under varma sommardagar när solen bestämt sig för att titta fram. Kanske har du varit notoriskt noga med att smörja in solkräm både på kroppen och i ansiktet men glöm inte att huden i hårbotten också är solkänslig på de ställen där håret inte skyddar. Det finns vissa tillfällen när solbränd hårbotten oundvikligt, men för det mesta går det att förebygga med rätt metoder. Och som tur är finns det produkter att använda om skadan redan är skedd. Räddningen stavas fukt, svalka och återhämtning. Så, vilka är egentligen de bästa behandlingarna mot bränd hårbotten?

Svalka med aloe vera-spray

Spray berikad med svalkande och lugnande ingredienser är extra bra om du behöver lindra en solsvedd hårbotten. Aloe vera är en växt som är känd för sina läkande egenskaper och har dessutom en svalkande effekt. Spraya en aloe vera spray i hårbotten när svedan är som värst. Aloe vera har även att ha en återfuktande effekt på huden vilket är fördelaktigt när solskadan börjar läka. Se till att använda en spray utan parfym då det kan irritera solbränd hud. 

Återfukta med after sun-mask

En bränd hårbotten gör inte bara ont, den kan också kännas torr. Räddningen stavas after sun-mask anpassad för att kunna användas just i hårbotten. After sun har inte bara en svalkande effekt, det ger också hårbotten mängder med fukt och näring, vilket är precis vad den behöver när solsvedan är som värst. After sun kan du använda så

Byt ut ditt schampo

Om du har bränt din hårbotten i solen är det en god idé att se över vilket schampo som du använder. Du vill nämligen inte använda ett schampo som torkar ut hårbotten när solsvedan är som värst. Använd ett skonsamt schampo, gärna utan sulfiter som har en tendens att torka ut hårbotten, och använd ett som ger rikligt med näring och fukt. 

Undvik exfolierande produkter 

Om du nyligen har bränt din hårbotten bör du låta bli att använda värmeverktyg och även exfolierande hårprodukter såsom skrubb och peeling under några dagar. Din hårbotten behöver tid att återhämta sig och då är svalkande och återfuktande produkter att prioritera framför sådant som kan irritera. När din hårbotten har läkt kan du börja använda hårfön och hårskrubb som vanligt igen. 

3 sätt att skydda din hårbotten i solvärmen 

I många fall är det lättare att förebygga en skada, än att reparera den. Och det gäller särskilt för solskador. Även om den skadade huden tids nog kommer att läka, är det alltid en god idé att skydda huden för att minimera risken att drabbas av hudcancer, pigmentering, hudåldrande och såklart solskador. Så här skyddar du hårbotten på bästa sätt. 

Använd SPF anpassat för hårbotten 

Med solskydd kan du njuta av solens härliga strålar utan att bränna dig och det finns en myriad av olika varianter att välja mellan. Applicera ett solskydd anpassat för hårbotten cirka 30 minuter innan du tänkt bege dig ut i solen och återapplicera varannan timme för bästa effekt. På så sätt håller du din hårbotten skyddad. 

Ta skydd i skuggan

Skuggan är en härlig plats för både dig och din hårbotten att vara på, speciellt när solens strålar är som starkast mellan klockan 1115. Om du befinner dig på stranden kan du ta skydd under ett parasoll om du vill inte bränna hårbotten i solen. Annars kan du luta dig tillbaka mot ett träd eller en annan sval, skuggig plats. 

Klä dig i hatt 

En hatt med brett brätte är ett av de bästa skydden du kan använda för att inte skada hårbotten i den starka sommarsolen. Dessutom skyddar du också ansiktet och hårlängderna genom att använda en hatt. En hatt fungerar utmärkt att bära både på stranden och på stan. Använd på stranden när solen är som starkast, eller när du strosar runt på stan. 

Läs mer