Det verkar som att du använder en gammal webbläsare. Det kan göra att allt inte fungerar eller ser ut som det borde.
  • Fri frakt över 99 kr
    Fri frakt över 99 kr
  • Poäng på alla köp
    Poäng på alla köp
  • Expressleverans
    Expressleverans

Just nu! Dubbla poäng på våra mest populära varumärken inom Conscious!

Irriterad hud efter rakning? Så här blir du kvitt rakfinnar

Din sammetslena nyrakade hud har plötsligt blivit röd och irriterad. Rakfinnarna är ett faktum. Men misströsta ej! KICKS listar 5 sätt att behandla och förebygga irriterad hud efter rakning.

Om du är en av dem som rakar bikinilinjen, benen, ansiktet eller armhålorna har du säkert råkat ut för rakfinnar. Och det kan minst sagt vara irriterande när den lena känslan som uppstår efter att du rakat dig sabbas av knottrig, röd och irriterad hud. Men det finns några effektiva sätt att bli kvitt de röda prickarna. Här delar vi med oss av våra bästa tips för att förebygga och behandla rakfinnar.

Vad orsakar rakfinnar? 

Rakfinnar uppstår primärt på de ställen där du rakar huden. Några vanliga ställen är benen, armhålorna och bikinilinjen. Men de kan även komma på överläppen, i ansiktet och armarna. Anledningen till att rakfinnar kan uppstå på huden beror på att hårstråna börjar växa inåt istället för utåt. Det orsakar i sin tur en inflammation i hårsäcken vilket visar sig som en röd finne på huden. 

5 sätt att behandla & förebygga rakfinnar 

 Byt ut gamla rakblad 

En vanlig orsak till att rakfinnar uppstår är att rakhyveln du använder har gamla, slöa blad. Gamla rakblad samlar dessutom på sig smuts och bakterier vilket i sin tur orsakar hudirritation. För att uppnå ett sammetslent resultat (utan prickar) är det därför bäst att byta ut rakbladen på din rakhyvel med jämna mellanrum. Hur ofta är det bäst att byta? Varannan vecka är ett bra riktmärke. Om du rakar dig ofta bör du byta dina rakblad varje vecka. 

Exfoliera innan rakning

Genom att exfoliera huden innan du rakar dig kan du minimera risken för rakfinnar. En peeling tar effektivt bort döda hudceller som lagt sig på hudytan och gör att din rakhyvel glider lättare mot huden när du rakar dig. Mindre friktion är skonsamt mot huden och innebär att rakfinnarna håller sig borta. 

Applicera en rakcreme 

När du trycker och drar rakhyveln mot huden uppstår friktion, något som kan orsaka rakfinnar och inte minst en irriterad hud. När du använd en rakcreme minskar du friktionen och underlättar dessutom för rakhyvlen att smidigt glida över huden något som dessutom gör det enklare att raka svåråtkomliga områden. 

Återfukta till max 

Ett säkert sätt att undvika rakfinnar är att återfukta huden på djupet efter att du rakat dig. Applicera därför en creme eller olja som maxar fukten! Några fuktfavoriter att hålla utkik efter är hyaluronsyra och arganolja.  

Applicera lugnande after shave

After shave har en lugnande effekt på huden och är därför perfekt att smörja in efter att du rakat dig. En återfuktande after shave-produkt dämpar rodnad och irritation, samtidigt som den motverkar inåtväxande hårstrån. Några av superingredienserna i after shave som lugnar huden efter rakning är aloe vera och gurka. 

Irriterad hud på benen efter rakning

Brukar du upptäcka små röda prickar på huden efter att du rakat dig på benen? Du är inte ensam! Benen kan precis som andra ryrakade områden på huden drabbas av rakfinnar. Genom att smörja in benen med återfuktande hudcreme kan du minska hudirritation och motverka att nya finnar uppstår. Du kan även använda en hudcreme med lugnande ingredienser såsom aloe vera och gurka för att dämpa rodnad.

Läs mer

KICKS nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och ta del av de senaste erbjudandena & trenderna

Fraktsätt
Instabox, hemleverans & postombud
Betalsätt
Klarna, Swish, Kort
KICKS har ett av Sveriges bredaste sortiment inom makeup, doft, hudvård och hårvård. Hos KICKS kan du handla smink, parfym och andra produkter från ledande varumärken såväl i butik som direkt på nätet. Våra utbildade hudterapeuter och makeupartister hjälper dig hitta rätt även online.
Copyright © KICKS 2022Kundservice 020-42 32 22