Vad är kollagen och hur boostar du det för en fastare hud? - KICKS
 • Fri frakt över 99 kr
  Fri frakt över 99 kr
 • Expressleverans
  Expressleverans
 • Poäng på alla köp
  Poäng på alla köp

Lades till i varukorgen

Personligt erbjudande inaktiverat
Gäller t.o.m

Vad är kollagen och hur boostar du det för en fastare hud?

Du känner säkert till att i din hud finns det något som heter kollagen, men visste du att en tredjedel av allt protein i vår kropp (och hela 70% i vår hud!) är just kollagen?
Dela

Du känner säkert till att i din hud finns det något som heter kollagen, men visste du att en tredjedel av allt protein i vår kropp (och hela 70% i vår hud!) är just kollagen? Detta viktiga fiberprotein hjälper till att hålla huden fast, elastisk och återfuktad samt ger stadga åt såväl skelett som leder och blodkärl. Det är kollagenet, tillsammans med sin bästis elastin, som gör att vår hud ser ungdomlig och slät ut och att huden kan läka när den skadas.

Ju mer kollagen vår hud producerar, desto fastare och fylligare upplever vi huden. Ett barns hud är proppfull av kollagen - peaken har vi vid vår mest fertila ålder. Men säg den lycka som varar för evigt - efter 25 års ålder bryter vi ner mer kollagen än vi nybildar och det är därför vi nu kan börja ana ålderstecken som linjer och rynkor och att huden blir torrare och slappare. Faktum är att vi nu förlorar så mycket som 1% kollagen varje år!

Vad är egentligen kollagen?

Kollagen, som alla andra proteiner i kroppen, består av små byggstenar - aminosyror - som i sin tur bildar långa peptidkedjor som vrider sig runt varandra till starka proteinsträngar – kollagenfiber. Vi känner till minst 28 olika varianter av kollagen där typ I och III är de vanligast förekommande i vår hud. Viktiga aminosyror som bygger upp kollagenet är glycin, prolin och alanin.

Kan jag skydda mitt kollagen?

Förutom det naturliga åldrandet, som vi inte kan påverka, bidrar även rökning och UV-ljus till hur snabbt vårt kollagen bryts ner, så fimpa (om du röker) och skydda din hud från skadlig strålning med solskyddsfaktor, även på vintern.

Vi kan hjälpa till att boosta vår huds kollagenproduktion, både från insidan och från utsidan, genom att förse cellerna med det de behöver för att producera nytt. Det är omtvistat om rent tillsatt kollagen i hudvårdande produkter verkligen kan tränga ner tillräckligt långt i huden, så ofta använder man sig av peptider och andra ämnen som kan stimulera hudens egen kollagenproduktion. A-vitamin och antioxidanter – särskilt C-vitamin - är bevisat effektiva, så se till att både din hudvård och din mat innehåller dessa supervitaminer.

Även inre faktorer så som vår kost, sömn och stress kan påverka hudens kollagenstruktur, och därför är det viktigt att identifiera orsaken till det som drabbar just dig. Här kan ett intag av kosttillskott med riktade näringsämnen skydda huden lite extra, genom att öka kroppens förmåga att motstå stress samt förbättra vår sömnkvalité. 

HUDVÅRD SOM STÖTTAR KOLLAGENET:

Hudbarriärsstärkande creme

Royal Vita Propolis 33 Cream innehåller bidrottning-gelé som med dess reparerarande effekt tillför huden naturligt kollagen. Denna härliga creme stärker hudbarriären och ger en jämnare hudton med mer lyster.

C-vitaminserum som ökar hudens fasthet

BioLumin-C Serum är ett högkoncentrerat C-vitaminserum med avancerad bioteknologi och spänstgivande peptider vilket ger huden alla förutsättningar att öka fastheten, reducera rynkor och behandla solskador orsakade av miljöpåverkan.

Ett kraftfullt retinolserum

CLINICAL 1% Retinol Treatment är ett kraftfullt retinolserum som är idealiskt vid behandling av rynkor, tappad spänst och för ökad elasticitet. Denna lätta formula förser huden med antioxidanter och minskar synligheten av förstorade porer.

Kollagentillskott och dess fördelar

Även ett intag av kollagen har visats ha en positiv inverkan på vår hud, genom att förse våra celler med huvudkomponenterna för hudens cellförnyelse. Forskningen visar att ett dagligt intag ökar hudens spänst, fukt och elasticitet och används därför ofta för sina reparerande egenskaper, samt motverkande effekt på rynkor och celluliter.

Eftersom kollagen återfinns i stora delar av vår kropp kan ett intag även gynna oss på andra vis. Som en viktig byggsten för keratin-syntesen kan den stärka hårets och naglarnas kvalité, lindra smärta och öka ledernas rörlighet genom sina antiinflammatoriska egenskaper, samt bevara en hälsosam tarmslemhinna och ett starkt skelett.

Vi kan öka intaget av kollagen genom att äta livsmedel som naturligt innehåller det, eller tillföra det genom kosttillskott. Eftersom det tar tid för huden att förnya sig och håret att växa rekommenderas ett intag på minst 3 månader för ett optimalt resultat. Tänk alltid på vikten med en hälsosam kost och livsstil, och dess påverkan på vår kropp och hud.

Proteiner som vi äter förser oss med de aminosyror som huden behöver för att bilda eget kollagen, så se till att mat från proteinrika livsmedel ingår i din kost.

6 tips hur du boostar ditt kollagen

 1. SPF – skyddar huden mot UV-strålning som bryter ner kollagenet i förtid
 2. Antioxidanter – skyddar kollagenet mot nedbrytning av fria radikaler från bland annat UV-ljus
 3. A-vitamin – stimulerar de kollagenproducerande fibroblasterna att öka deras produktion
 4. C-vitamin – nödvändigt för att fibroblasterna ska kunna producera kollagenet
 5. Exfoliering – skyndar på cellförnyelsen, vilket bidrar till att öka kollagenproduktionen
 6. Kosttillskott - kollagen är en viktig del av huden och håret samt underhåller styrka och flexibilitet i hela kroppen
Dela

Läs mer

Fraktsätt
Instabox, hemleverans & postombud
Betalsätt
Klarna, Swish, Kort
KICKS har ett av Sveriges bredaste sortiment inom makeup, doft, hudvård och hårvård. Hos KICKS kan du handla smink, parfym och andra produkter från ledande varumärken såväl i butik som direkt på nätet. Våra utbildade hudterapeuter och makeupartister hjälper dig hitta rätt även online.
Copyright © KICKS 2024