Vad är oxybenzone & hur fungerar det i solkräm? - KICKS
Det verkar som att du använder en gammal webbläsare. Det kan göra att allt inte fungerar eller ser ut som det borde.
  • Fri frakt över 99 kr
    Fri frakt över 99 kr
  • Expressleverans
    Expressleverans
  • Poäng på alla köp
    Poäng på alla köp
Vad är oxybenzone & hur fungerar det i solkräm?

Vad är oxybenzone & hur fungerar det i solkräm?

Oxybenzone är ett kemiskt UV-filter och en populär ingrediens i ett flertal solskydd. Men hur skyddar den egentligen huden mot skadliga UV-strålar? KICKS berättar vad oxybenzone är och hur det fungerar i din solkräm.
Dela

Det finns en mängd olika solskydd att välja bland. Gemensamt är att de innehåller UV-filter och aktiva substanser som på olika sätt skyddar huden mot skadliga strålar. Det är inte lätt att hålla reda på vilka ämnen som gör vad och ännu mindre på vilket sätt det faktiskt skyddar mot skadliga strålar. Oxybenzone är ett sådant aktivt ämne som utgör ett skydd mot starka UV-strålar men många vet inte på vilket sätt det faktiskt skyddar. KICKS tar reda på allt du behöver veta om detta solskyddande ämne.

Vad är oxybenzone?

Oxybenzone, också känt som benzopheneone-3, är det aktiva ämne som finns i ett flertal solskyddsprodukter, och som skyddar huden mot skadliga UV-strålar. Oxybenzone kommer ursprungligen från ämnet benzophenone. Benzophenone är själva huvudämnet som sedan kan brytas ner i olika typer av kemiska föreningar.

Hur fungerar oxybenzone?

Kemiska UV-filter tränger igenom i huden, till skillnad från fysikaliska solskydd som lägger sig som ett skyddande lager ovanpå huden, och reflekterar bort solens strålar. Då oxybenzone tillhör familjen kemikaliska UV-filter skyddar det genom att absorbera skadliga UV-strålar och omvandla dem till värme. Värmen lämnar sedan huden och stålarna har därmed inte någon chans att bränna huden. Oxybenzone brukar ofta kombineras med andra solskyddande ämnen då det inte har tillräckligt skyddande egenskaper när det används ensamt. 

Oxybenzone i solkräm

Oxybenzone är särskilt vanligt i just solkräm då det utgör ett effektivt skydd mot både UVA och UVB-strålar. På ingredienslistan är det vanligt att det heter benzopheneone-3, men det kan också heta Milestab 9, Eusolex 4360, Escalol 567 eller KAHSCREEN BZ-3. Den har samma funktion i ditt solskydd oavsett namn. Då oxybenzone skapar en kemisk reaktion i huden, och skyddar huden på ett annat sätt än fysikaliska solskydd, kommer du endast att hitta ämnet i just kemiska UV-filter. Solkräm med oxybenzone kommer inte att ge ett omedelbart skydd och du måste därför vänta i cirka 20 minuter innan du vistas i solen om du vill undvika att bränna dig. För bästa skydd bör du återapplicera din solkräm med jämna mellanrum.  

Oxybenzone i beautyprodukter 

Oxybenzone finns även i många andra beautyprodukter såsom schampo, läppbalsam och mascara. Det skyddar bland annat produkterna mot solljus och brukar beskrivas som en fotostablisator. Om en produkt utsätts för solljus och inte innehåller en fotostablisator som oxybenzone kan produkten ändra färg och bli mindre effektiv.

Dela

Läs mer

KICKS Club: poäng på alla köp

Som medlem skämmer vi bort dig med massor av sköna förmåner!

KICKS Beauty Talks

När du blir medlem i KICKS Club får du också tillgång till vårt community KICKS Beauty Talks.

Klimatkompenserad leverans

När du handlar på kicks.se kan du välja PostNords klimatkompenserade alternativ.

Expertrådgivning

Få expertråd av våra utbildade skönhetsexperter.

KICKS nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och ta del av de senaste erbjudandena & trenderna

Fraktsätt
Instabox, hemleverans & postombud
Betalsätt
Klarna, Swish, Kort
KICKS har ett av Sveriges bredaste sortiment inom makeup, doft, hudvård och hårvård. Hos KICKS kan du handla smink, parfym och andra produkter från ledande varumärken såväl i butik som direkt på nätet. Våra utbildade hudterapeuter och makeupartister hjälper dig hitta rätt även online.
Copyright © KICKS 2023Kundservice 020-42 32 22