Vad är perioral dermatit | Behandling & produkttips - KICKS
 • Fri frakt över 99 kr
  Fri frakt över 99 kr
 • Expressleverans
  Expressleverans
 • Poäng på alla köp
  Poäng på alla köp

Lades till i varukorgen

Personligt erbjudande inaktiverat
Gäller t.o.m

Vad är perioral dermatit?

Perioral dermatit är en inflammation i huden, ofta centrerat till området kring munnen, kinderna och ner på hakan. Symtomen börjar som rodnad som sedan utvecklas till små knottror och eventuellt varblåsor i porerna.
Dela

Perioral Dermatit är och betyder ”inflammation nära huden kring munnen” och kan orsakas av överaktivering av huden, som en följd av överdriven ansiktsrengöring, exfoliering eller kraftfulla hudvårdsprodukter. Tillståndet är centrerat till området kring munnen, men kan ibland även sträcka sig upp mot kinderna och ner på hakan. De första symtomen man ser är rodnad på något av områdena ovan. Detta utvecklas sedan även till små knottror och små varblåsor i porerna. Tillståndet är en nära släkting till rosacea men skillnaden är att perioral dermatit endast utvecklas centrerat kring munnen. 

Förr (eller även ibland fortfarande idag) kallade man detta tillstånd för flygvärdinnesjukan. Det sägs bland annat att man då trodde att det var syrgasmasken som de använde för att demonstrera vid säkerhetsgenomgången som hade bakterier på sig men senare antog man att det snarare var kombinationen av torr luft, makeup, rika ansiktskrämer och stress som framkallade det. 

Varför får man Perioral Dermatit? 

Perioral Dermatit  kopplas ibland samman med användande av mindre bra makeup och hudvård. Produkter med starka parfymer och rengöringar som t.ex. vanlig tvål som är irriterande på huden. Sol kan förvärra eller orsaka tillståndet. 

Inte helt ovanligt är att perioral dermatit också kan orsakas av överaktivering av huden som vid överdrivet tvättande, exfolierande eller för starka hudvårds-/makeupprodukter för sin hudtyp. Det är viktigt att ha produkter anpassade efter hudtyp och inte bara köpa något man läser om i tidningen eller något som kompisen har utan att kolla upp om det passar just sin hud. Starkare sorter av kortison i ansiktet är också en vanlig orsak. 

Men det är trots ovan vanligast att utslagen bara kommer utan att man riktigt vet varför. Speciellt vanligt är det hos unga vuxna kvinnor och tjejer. Perioral Dermatit kan vara långdraget – man kan ha det i flera månader och ibland i flera år. Det är inte farligt och smittar inte. En väldigt viktig sak är att det är helt totalt förbjudet att pilla och klämma. Gör man det så kommer garanterat tillståndet att försämras. 

Hur behandlar man Perioral Dermatit? 

 • Det kan vara bra att i början hålla total avhållsamhet från starka rengöringar, peelings och aktiva produkter. 
 • Tunga ansiktskrämer och täckande makeup kan förvärra problemet. 
 • Behandla huden med milda produkter avsedda för en känslig hud eller rosacea. 
 • Vid besvärande tillstånd och om problemet kvarstår bör du kontakta läkare för vidare behandling. 

Produkterna att satsa på för perioral dermatit 

Den bästa behandlingen är att låta huden vara och inte använda några produkter alls. Men det kan vara svårt om huden blir torr. Då passar produkter från Paula's Choices CALM-serie eller Dermalogicas UltraCalming-serie bra. 

Om man inte blir av med sin perioral dermatit så bör man kontakta en hudläkare. När tillståndet lugnat sig och är över så är det viktigt att fortsätta med produkter avsedda för känslig hy. Även när perioralen inte syns, är vilande, så måste man alltid tänka på lång tid efter att vara försiktig med för aktiva produkter. Det kan annars trigga igång perioralen igen. Kontakta våra hudterapeuter om du har frågor kring perioral dermatit! 

Dela

Läs mer

Fraktsätt
Instabox, hemleverans & postombud
Betalsätt
Klarna, Swish, Kort
KICKS har ett av Sveriges bredaste sortiment inom makeup, doft, hudvård och hårvård. Hos KICKS kan du handla smink, parfym och andra produkter från ledande varumärken såväl i butik som direkt på nätet. Våra utbildade hudterapeuter och makeupartister hjälper dig hitta rätt även online.
Copyright © KICKS 2024