Vitaminboosta din hud med KICKS! – KICKS - KICKS
  • Fri frakt över 99 kr
    Fri frakt över 99 kr
  • Expressleverans
    Expressleverans
  • Poäng på alla köp
    Poäng på alla köp

Lades till i varukorgen

Personligt erbjudande inaktiverat
Gäller t.o.m

Vitaminer för huden: Vitamin A, B3, B5, C, E, & K

Vitaminer gör inte bara nytta för din kropp och din hälsa – som ingredienser i hudvård har vitaminer för huden också fin effekt på kråksparkar och pigmentfläckar liksom torr och känslig hud. Vilken vitamin passar dig?
7
Dela

C-vitamin i hudvård har en utjämnande och lystergivande effekt

Passar: Alla, speciellt dig med pigmentfläckar eller grå och livlös hud.

Om du vill motverka pigmentförändringar eller tillföra en hälsosam lyster är C-vitamin en perfekt ingrediens att lägga till i din hudvårdsrutin. C-vitamin, som är en stark antioxidant, verkar till exempel skyddande mot fria radikaler och hjälper därmed till att bromsa upp tidiga ålderstecken såsom fina linjer, rynkor, försämrad elasticitet och inte minst pigmentfläckar. C-vitamin kan också hjälpa till att motverka att pigmentfläckar uppstår i huden och har också en stärkande effekt på det naturliga kollagen som finns i din hud och som gör den fastare. Eftersom C-vitamin förstärker skyddet på ditt solskydd är det en bra idé att använda dig av ett ansiktsserum eller fuktkräm som är berikat med C-vitamin, innan du applicerar ditt solskydd. Sist, men absolut inte minst, ger C-vitamin också en fantastisk lyster till huden och gör att den både ser piggare och mer hälsosam ut. Använd gärna ditt C-vitamin i din morgonrutin, så får ditt ansikte både ett bra skydd från dagens kommande yttre angrepp från UV-ljus och fria radikaler liksom en pigg lyster. C-vitamin kallas också ibland för askorbinsyra i hudvårdssammanhang.

A-vitamin i hudvård har en föryngrande effekt

Passar: Mogen hud, aknebenägen hud och hud med pigmentfläckar.

Retinol, som är en vanlig variant av A-vitamin, är en väldigt effektiv hudvårdsingrediens – inte minst när vi pratar om att ge huden en föryngrande effekt. Retinol kan tränga ner i hudens djupare lager och både stimulera produktionen av kollagen och elastin, jämna ut hudytan och ge en slätare hud med färre fina linjer och rynkor. Retinol bistår också med blodtillförseln i huden och hjälper till att transportera nyttiga ingredienser och syre till hudcellerna. Vill du skynda på cellförnyelsen, motverka pigmentfläckar och tillföra en vacker lyster är retinol kort sagt en perfekt ingrediens. Tips! Använd gärna retinolberikade hudvårdsprodukter på kvällen, eftersom retinol kan ha en tendens att göra att huden blir röd och blossande. Det är också viktigt att skynda långsamt med retinol, eftersom den är väldigt effektiv. Ett bra knep är att börja med en retinolberikad produkt en eller kanske två gånger i veckan och sedan, eventuellt och successivt, öka dosen. Eftersom retinol gör att huden blir mer känslig för UV-ljus är det viktigt att du kompletterar med ett bra solskydd under dagen.

Vitamin B3 i hudvård verkar återfuktande

Passar: Känslig och torr hud, hud med rosacea och blossande hud.

Vitamin B3, eller niacinamid som ingrediensen kanske lite mer vanligen kallas i hudvårdssammanhang, är en hyfsat nyupptäckt hudvårdsingrediens som redan rönt stora framgångar, både vad gäller effekter i labbet och på hudvårdshyllorna. Nicacinamid är en återfuktande vitamin som förbättrar hudens barriärfunktion, har en fin effekt på pigmenteringar och kan också få kontroll på sebumproduktionen i talgkörtlarna. Dessutom bidrar niacinamid till att hudens egen produktion av ceramider ökar, vilket stärker hudens naturliga barriär och gör den både tåligare mot yttre angrepp och bättre på att behålla fukt.

Provitamin B5 i hudvård verkar lugnande

Passar: Alla hudtyper, särskilt dig som har känslig hud, lider av eksem, har bränt dig i solen eller genomgått en kemisk behandling.

Provitamin B5 är också känt som panthenol och ofta omskrivet som en supervitamin för huden. Ingrediensen har en god förmåga att återfukta, lugna, reparera och pigga upp huden. Panthenol attraherar och behåller fukt i huden, gör den smidig och hjälper till att skydda mot yttre påfrestningar. Panthenol minskar också klåda, irritationer och dämpar inflammationer.

E-vitamin i hudvård har en reparerande effekt

Passar: Alla hudtyper, inte minst känslig och torr hud.

E-vitamin är en skyddande och antiinflammatorisk antioxidant som både verkar reparerande på huden och stärkande på dess fuktbarriär. Dessutom kan E-vitamin skydda mot fria radikaler och verka lindrande för torr hud, eksem, sår och andra inflammationer. Den har också en lindrande effekt på solskador i huden, ärr och bristningar samt kan hjälpa till att bygga upp hudens motståndskraft. E-vitamin kan komma ännu större till sin rätt i kombination med andra ingredienser, som till exempel C-vitamin. När det senare arbetar på hudens yta kan E-vitamin tränga djupare ned i hudlagren och göra nytta. I hudvårdssammanhang kan E-vitamin ibland också kallas för tokoferol eller alfa-tokoferol.

K-vitamin i hudvård lindrar rodnader

Passar: Alla hudtyper, särskilt en känslig hud som lätt blir irriterad, är atopisk eller har rosacea liksom för dig som vill ljusa upp hudområdet under ögonen.

K-vitamin har en god effekt på blodcirkulationen, både i kroppen och på huden, vilket innebär att vitaminet kan hjälpa till att dämpa och motverka rodnande hud och synliga blodkärl i ansiktet. Därför finns ingrediensen ofta i ögonkrämer, eftersom blå ringar under ögonen beror på just synliga blodkärl. K-vitamin har också en inflammatorisk och läkande effekt. Du kan med fördel använda K-vitamin tillsammans med till exempel C-vitamin, E-vitamin och retinol eftersom de hjälper till att göra ingrediensen ännu mer effektiv.

7
Dela
Therése Hallberg, Skönhetsskribent

Therése Hallberg arbetar som Digital Content Editor och skriver artiklar för både kicks.se och KICKS Magazine. Hon har arbetat som skönhetsjournalist sedan 2006. Läs mer om Thérese på Linkedin

Läs mer

Fraktsätt
Instabox, hemleverans & postombud
Betalsätt
Klarna, Swish, Kort
KICKS har ett av Sveriges bredaste sortiment inom makeup, doft, hudvård och hårvård. Hos KICKS kan du handla smink, parfym och andra produkter från ledande varumärken såväl i butik som direkt på nätet. Våra utbildade hudterapeuter och makeupartister hjälper dig hitta rätt även online.
Copyright © KICKS 2024