Pigmentfläckar – allt om du behandlar & förebygger dem - KICKS
Det verkar som att du använder en gammal webbläsare. Det kan göra att allt inte fungerar eller ser ut som det borde.
  • Fri frakt över 99 kr
    Fri frakt över 99 kr
  • Expressleverans
    Expressleverans
  • Poäng på alla köp
    Poäng på alla köp

Hur kan jag behandla & förebygga pigmentfläckar?

Vän eller fiende – vilken inställning har du till dina pigmentfläckar? Om du har bestämt dig för att säga adjö till fläckarna berättar KICKS hur du går tillväga både för att förebygga och behandla dina pigmentfläckar.
1
Dela

En liten här, en annan större där. Pigmentfläckar kan dyka upp lite varstans på huden, både i ansiktet och på kroppen, och inte sällan när du minst anar det. Ansiktet, överläppen, händerna och axlarna är några av de ställen som pigmentfläckarna brukar visa sig först. Och även om de mörka fläckarna inte är farliga finns det många som vill bli av med dem. KICKS har tagit reda på allt du vill veta om pigmentfläckar vad som orsakar dem och hur du kan göra dem mindre synliga (om det är vad du önskar)!

Vad är pigmentfläckar?

Pigmentfläckar är ett samlingsnamn för olika typer av mörka fläckar som uppstår i huden. Beroende på vilken typ av fläckar det rör sig om, kan utseendet på dem variera. Gemensamt för de flesta typer av pigmentfläckar är att hudens melaninceller (de celler som gör att huden blir solbränd) har blivit överaktiva och pumpar ut mörkt pigment i övermått. 

Vad orsakar pigmentfläckar?

Så nu när du vet vad pigmentfläckar är vad är det egentligen som orsakar dem? Precis som att det finns en mängd olika sorters pigmentfläckar, har deras ursprung också en mängd olika förklaringar. Pigmentfläckar kan också dyka upp i samband med graviditet och har då med hormoner att göra. Pigmentfläckar är också vanligt vid åldrande. Här listar vi några vanliga orsaker.  

Hormonella pigmentfläckar

Hormonella pigmentfläckar är vanligt i samband med graviditet eller sjukdom. Under graviditet är exempelvis kroppens östrogennivåer förhöjda vilket i sin tur kan vara en bidragande orsak till att pigmentfläckarna börjar visa sig. Pigmentfläckar kan även uppstå när kroppen är i hormonell obalans eller i samband med intag av vissa mediciner. P-piller kan exempelvis trigga uppkomsten av pigmentfläckar. 

Postinflammatoriska pigmentfläckar 

Även inflammation kan trigga uppkomsten av pigmentfläckar. Inflammation i huden kan orsakas av exempelvis finnar, sår och för mycket solande (UV-skador). Inflammationen signalerar till hudens melaninceller att producera mer melanin vilket in sin tur orsakar mörka pigmentfläckar på huden (det är en del av kroppens immunförsvar).

Behandla pigmentfläckar i ansiktet & runt munnen: så gör du 

Pigmentfläckar är särskilt vanliga i ansiktet  och även på överläppen och runt munnen. Det är även i ansiktet som de flesta vill bli av med sina pigmentfläckar då dem är som mest synliga just där. Det bästa sättet att tona ner fläckarna är att använda hudvårdsprodukter som riktar in sig på att behandla just pigmentering. Här listar vi några av de bästa ingredienserna för att behandla mörka fläckar.


Lugna med lakritsrotextrakt 

Laktrisrotextrakt, även känt som glycyrrihiza, lugnar melanincellerna vilket förhindrar uppkomsten av nya pigmentfläckar.


Exfoliera med glykolsyra

En hyllad hudvårdsingrediens som har fin effekt på pigmentfläckar är glykolsyra. Glykolsyra exfolierar milt men bestämt och är därför utmärkt att använda om du har känslig hud. 

Jämna ut med kojicsyra

Letar du efter en ingrediens som jämnar ut hudtonen på naturlig väg? Då är kojicsyra det perfekta valet för dig! Kojisyra är en antioxidant som produceras från flera olika svamparter. Den lugnar ner melaninproduktionen och tonar därmed ner pigmenteringar, akenärr och åldersfläckar. 

Dämpa med Vitamin C

Vitamin C är en ingrediens som är känd för att effektivt ljusa upp pigmentfläckar. Ingrediensen dämpar även pigmentproduktionen och ser till att hålla ovälkomna fläckar borta. 

Ljusa upp med arbutin

En annan naturlig hudutjämnande ingrediens är arbutin. Den ljusar upp både fläckar och akneärr, utan att irritera känslig hud.


Hur undviker jag att nya pigmentfläckar uppstår?

Även om det går att behandla pigmentfläckar och få dem att bli mindre framträdande, är det alltid enklare att förebygga uppkomsten av dem. Då pigmentfläckar kan ha olika orsaker finns det ingen garanti för att pigmentfläckarna håller sig borta för alltid, men dessa metoder kommer du en bra bit på vägen.  

Snåla inte med SPF

Genom att inkludera SPF i din hudvårdsrutin kan du enkelt förhindra att pigmentfläckar uppstår. Använd en produkt bredspektrum solskydd varje dag i din rutin. Var noga med att smörja in hela ansiktet och snåla inte med skyddet - ett bra riktmärke är att använda 

Skydda läpparna

En vanlig orsak till att pigmentfläckarna lägger sig runt munnen, och särskilt på överläppen, är för att många glömmer att smörja in med solskydd just där. Skydda därför området med solskydd speciellt anpassat för just läpparna. 

Pilla inte på sår & finnar

Vi vet att det är enklare sagt än gjort. När en ilsken finne stirrar på dig i badrumsspegeln är det svårt att motstå frestelsen att klämma den. Men då inflammation i huden kan ge upphov till nya pigmentfläckar är det bäst att låta dem vara. Om du har en aknebenägen hud kan du istället behandla området med hudvårdsprodukter anpassade efter din hudtyp.

1
Dela

Läs mer

KICKS Club: poäng på alla köp

Som medlem skämmer vi bort dig med massor av sköna förmåner!

KICKS Beauty Talks

När du blir medlem i KICKS Club får du också tillgång till vårt community KICKS Beauty Talks.

Klimatkompenserad leverans

När du handlar på kicks.se kan du välja PostNords klimatkompenserade alternativ.

Expertrådgivning

Få expertråd av våra utbildade skönhetsexperter.

KICKS nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och ta del av de senaste erbjudandena & trenderna

Fraktsätt
Instabox, hemleverans & postombud
Betalsätt
Klarna, Swish, Kort
KICKS har ett av Sveriges bredaste sortiment inom makeup, doft, hudvård och hårvård. Hos KICKS kan du handla smink, parfym och andra produkter från ledande varumärken såväl i butik som direkt på nätet. Våra utbildade hudterapeuter och makeupartister hjälper dig hitta rätt även online.
Copyright © KICKS 2023Kundservice 020-42 32 22