Därför bör du exfoliera huden - KICKS
 • Fri frakt över 99 kr
  Fri frakt över 99 kr
 • Expressleverans
  Expressleverans
 • Poäng på alla köp
  Poäng på alla köp

Lades till i varukorgen

Personligt erbjudande inaktiverat
Gäller t.o.m

Missa inte vår rea med 70% på fantastiska produkter. Passa på och kika in alla produkter här!

Därför bör du exfoliera huden

Vår hud består av mängder med gamla och döda hudceller, dessa kan eventuellt förhindra fukten och de fina produkter som du applicerar på huden att faktiskt absorberas ner. En anpassad exfoliering för din hudtyp tar skonsamt bort gamla hudceller så att huden får ny energi och kan ta till sig produkterna mer än att bara hamna på hudytan.
Dela

HUDENS NATURLIGA EXFOLIERINGSPROCESS

Våra hudceller bildas i överhudens understa lager, det så kallade tillväxtlagret. Därefter vandrar våra hudceller hela vägen upp mot ytan till vårt översta lager (hornlagret). Under denna process mognar cellerna och det sker en keratinisering (förhorning) som gör att cellerna plattas till, förlorar sin fukt och blir allt hårdare. Det översta hudlagret ska naturligt stötas bort, en process som kallas deskvamation, men ibland kan vi behöva hjälpa till lite på vägen. Vi förklarar varför du bör exfoliera och om det är någon skillnad på en peeling, en scrub och en exfoliering.

HUDENS OLIKA FASER OCH ÅLDRAR

Vår hud bildar och stöter bort miljontals celler varje dag. Syftet med denna naturliga exfoliering är att hålla hudens skyddsbarriär intakt. Dessutom stöts också skadade och förorenade celler bort, alltså celler som kan innehålla bakterier och andra mikroorganismer som kan göra skada på vår hud.

BEHÖVER EN UNG HUD EXFOLIERAS?

När vi är unga förnyas våra celler var 12:e till 19:e dag. Då en ung hud har en snabbare process är det oftast inte nödvändigt med en exfoliering. Men även en ung hud med snabbare cellförnyelsen kan behöva detta steg för att motverka tilltäppta porer, vilket i sin tur kan leda till finnar och inflammationer. Rådfråga gärna oss hudterapeuter om du är osäker.

DÄRFÖR BÖR DU EXFOLIERA EN MOGEN HUD

I genomsnitt tar cellförnyelsen 28-35 dagar i medelåldern och upp till ca 90 dagar hos äldre personer med en glad och åldrande hud. En långsam cellförnyelse gör det desto svårare för huden att göra sig av med gamla hudceller. Hudceller som i stället samlas på hudytan och kan ge intrycket av en matt och grå hud med sämre spänst. Det är då en exfoliering kan komma att göra stor skillnad på huden, här kan både multipeelingar och syrapeelingar vara extremt effektiva beroende på hudtyp. Ett fint exempel som kan användas i en kur på 6 veckor är Performance Peel AP25 från Exuviance.

VAD GÖR EN EXFOLIERING, FINNS DET OLIKA?

Anledningen till att exfoliering är så viktig är för att den hjälper till att stimulera cellförnyelsen fortare än vad huden själv klarar av. Detta ger en extra skjuts till en förbättrad lyster, en mjukare hudyta och färre rynkor. Det är en produkt som passar alla åldrar och hudtyper och är ett viktigt steg för att bibehålla en frisk hud.

Föreställ dig att du ska måla om ett hus där den tidigare färgen har börjat flagna och släppt på vissa ställen. Inte lägger du på ny färg direkt på det? Du slipar och grundmålar först, för att sen måla på den nya fina färgen på en preppad och bra grund. Lite så fungerar det med huden också, du måste ha en bra grund däribland peeling som ett steg för att dina dyra produkter ska kunna absorberas bättre in i huden. Vi har alla lite olika ”grunder”, varför just du som fuktfattig eller tilltäppt ska exfoliera huden. 

TIPS PÅ EXFOLIERING FÖR OLIKA HUDTILLSTÅND

EXFOLIERING FÖR FUKTFATTID HUD

Har du en fuktfattig hud? Det kan bero på att det bildats glipor i den yttre skyddsbarriären eller att gamla hudceller ligger och täpper till. Exfolierar du huden får du effektivt bort gamla hudceller, så att mjukgörande och fuktgivande ingredienser som till exempel glycerin eller hyaluronsyra kan penetrera djupare i huden. Samtidigt stimuleras nya celler att vandra upp till hudytan, där de bidrar till att bevara fukthalten i huden. SkinRise Morning Glow exfolierar milt med PHA som binder fukten till huden och förbättrar en torr och fuktfattig hud med bravu!

EXFOLIERING FÖR TILLTÄPPT HUD

En peeling avlägsnar inte bara gamla hudceller, den löser även upp tilltäppta porer och jämnar ut hudtexturen, så att huden känns mer klar. Här har vi vår storsäljare Skin Perfecting 2% BHA Liquid Exfoliant med just BHA-syra som sticker ut lite extra, när det kommer till att exfoliera och rengöra mer på djupet.

EXFOLIERING FÖR PIGMENTERAD HUD

Brightening Treatment hjälper snabbare till att få undan pigmenterade celler och underlättar för pigmenthämmande ingredienser att penetrera. En hyperpigmenterad hud blir alltså klarare och jämnare efter denna leave-on-exfoliering som innehåller en mix av AHA-syror, glykolsyra, mjölksyra och äppelsyra.

Exfoliering, peeling eller skrub, vad är skillanden?

Kärt barn har många namn men med olika metoder, ingenting är egentligen rätt eller fel, då vi lätt kan svänga med ord som, syrapeeling, ansikts- och kroppsskubb eller en exfolierande mask. Med det sagt säger du det som passar dig bäst.

Alla tre har samma syfte: att ta bort gamla hudceller! Det trista och flagiga som gör att huden känns torr och glåmig. Med en exfoliering byts torr och sträv hudbarriär ut till en mjuk och mer hälsosam och frisk hud som lättare kan ta upp aktiva ingredienser, fukt och näring.

STÖRSTA SKILLNADEN MELLAN EXFOLIERING, PEELING & SKRUB ÄR:

PEELING

Peeling tar mekaniskt bort gamla hudceller. Gentle Peeling Cream är en klassisk peeling i cremeform med korn av naturlig cellulosa och jojobavax. En peeling kan även bestå av en gel eller lerbas men som oftast innehåller den små korn som ”skrubbar” bort gamla hudceller från ytan. Rekommenderas ej till en känslig och reaktiv hud eller en hud med akne. Varför? En kornpeeling kan skada och riva upp hudbarriären och orsaka inflammation på akneliknande utslag, vilket kan orsaka mer problem samt känslighet i huden.

EXFOLIERING

Exfoliering är oftast en kemisk peeling som tar bort och löser upp hudceller och bindningar i huden med hjälp av syror i olika former. Dessa finns i olika format, till exempel i padsform som LCA Smart Peel Pads från PRIORI, men även i gel, lotion, liquid-substans. Denna typ av exfoliering består till största del av AHA, BHA eller PHA vilket gör att det finns något för alla hudtyper, allt ifrån en inflammerad akne till en känslig och torr hud.

Vill du gå all in på korn, syra och enzymer är en triple boost något för den tåliga huden. Triple Peel från Skincity Skincare är ett exempel på en sådan som innehåller både syra, enzymer och korn. AHA- och BHA-syror löser upp tilltäppta porer, PHA-syra stimulerar till fuktbindningen i huden. Enzymer ökar den exfolierande effekten och små korn av bambu som försiktigt polerar huden, det ni!

SCRUB

Scrub nämns oftast mer som en peeling till kroppen. Då vi har en grövre hudstruktur på kroppen jämfört med ansiktet, består oftast en scrub av lite större korn. Kika på, Lime And Ginger Salt Glow, som ger en spa-känsla mitt i vardagen. Dröm dig bort med denna som både ger ro till sinne men även en supermjuk kropp. Passar bättre till en mer tålig hud.

.

VILKEN EXFOLIERING PASSAR DIG?

Välj en exfoliering som passar din hudtyp och dina hudtillstånd:

 • Har du en grov, tålig hud kan en polerande kornpeeling passa
 • För en känslig hud eller mer problemhud, är en enzymepeeling eller en mild syrapeeling ett skonsamt sätt att lösa upp bindningarna mellan hudcellerna
 • För en mer mogen hud kan det passa med kombinerade peelingar där både exfolierande syror och peelande korn jämnar ut hudytan och stimulerar cellförnyelsen djupare ner i huden
Dela

Läs mer

Fraktsätt
Instabox, hemleverans & postombud
Betalsätt
Klarna, Swish, Kort
KICKS har ett av Sveriges bredaste sortiment inom makeup, doft, hudvård och hårvård. Hos KICKS kan du handla smink, parfym och andra produkter från ledande varumärken såväl i butik som direkt på nätet. Våra utbildade hudterapeuter och makeupartister hjälper dig hitta rätt även online.
Copyright © KICKS 2024