Keratosis pilaris – så behandlar du knottrig hud - KICKS
  • Fri frakt över 99 kr
    Fri frakt över 99 kr
  • Expressleverans
    Expressleverans
  • Poäng på alla köp
    Poäng på alla köp

Lades till i varukorgen

Personligt erbjudande inaktiverat
Gäller t.o.m

Keratosis pilaris – så behandlar du knottrig hud

Väldigt många av oss har eller har någon gång haft Keratosis pilaris! Många vet inte ens om att tillståndet har ett namn eller hur man behandlar det.
2
Dela

Keratosis pilaris är en rubbning av hudens förmåga att bilda ett normalt hornlager.  När huden förnyas fastnar de gamla hudcellerna i hårsäckarnas utförsgångar så att det bildas en liten fjällig plugg, en så kallad hornplugg. Tillståndet ses framförallt kring hårsäckarna på överarmar, baksida lår, skinkorna men kan även förekomma i ansiktet på kinderna. Keratosis pilaris är delvis ärftligt och kan inte botas med medicin eller liknande, men det finns mycket man kan göra med bra hudvårdsprodukter!

EXEMPEL PÅ HUR DET KAN SE UT NÄR MAN HAR KERATOSIS PILARIS

Keratosis pilaris är vanligt hos tonåringar men förekommer i alla åldrar och det är varken farligt eller smittsamt. Utslagen ger ingen klåda eller några andra direkta besvär förutom att området känns strävt och knottrigt och därmed kan upplevas obehagligt. Det kan bli som små ’pluppar’ och plitor på huden som går att trycka på och ut kan det komma lite vitt som på en pormask (dock bör man så klart inte klämma dessa, det ger bara fula ärr). Huden är också ofta väldig yttorr när man har keratosis pilaris. En del upplever att tillståndet blir värre när den kalla torra vintern kommer och att tillståndet förbättras på sommarhalvåret.

SÅ HÄR BEHANDLAR DU KERATOSIS PILARIS

Återfuktande krämer och bodylotions hjälper lite grann, men vill du verkligen behandla din keratosis bör du satsa på en bodylotion som innehåller någon typ av exfolierande syra. Därmed hjälper du hudens naturliga exfoliering vilket även löser upp hornpluggarna. I kombination med att man använder en exfolierande bodylotion så rekommenderas att man gör peeling regelbundet ett par gånger i veckan och gärna då en som både innehåller små korn och syra för bästa effekt. Viktigt att tänka på är att inte skrubba hårt på huden om man använder en kornpeeling. Var varsam och snäll mot huden för att undvika ytterligare irritation. Genom att kombinera bodylotion med en peeling kommer du få bättre effekt än om du enbart använder en mjukgörande bodylotion. Om behandlingen avslutas kommer vanligtvis besvären tillbaka, som med mycket annat. Det gäller att hålla efter och tänk på att det kan ta lite tid innan man ser resultat, precis som med all hudvård.

PRODUKTTIPS FÖR KERATOSIS PILARIS

LUGNAR HÅRBOTTEN

Använd Jan Marini Bioglycolic Resurfacing Body Scrub i duschen ca 1-3 gånger i veckan beroende på hur känslig din hud är. Börja med att applicera den på torr hud och tillsätt sedan allt eftersom vatten. Fördelarna med att börja på torr hud är att syran blir mer koncentrerad samt att den mekaniska peelingeffekten blir mer effektiv. Låter du den verka lite efter du masserat in den så får du lite mer effekt av syran som får verka lite extra på huden. Har du en väldigt känslig hy så späd ut den med vatten direkt så blir den mildare, massera sedan lätt och skölj av. 

BODY LOTION MED BHA

Paula´s Choice 2% BHA Body Spot Exfoliant innehåller salicylsyra (BHA) exfolierar milt på hudytan och även inuti porerna. Den är dessutom anti-inflammatorisk, vilket gör att den lugnar och reducerar rodnad. Använd varje dag om din hud är tålig, alternativt varannan dag om du har en känslig hud. Denna är även toppen om man lider av acne på kroppen!

BODY LOTION MED AHA

Om huden är yttorr eller torr kan ett bättre alternativ vara Paulas Choice Skin Revealing Body Lotion with 10% AHA, som med sitt innehåll av glykolsyra (AHA), glycerin och sheasmör både exfolierar och återfuktar huden på djupet. Prova dig fram till om BHA eller AHA (eller en kombination av båda!) är det bästa alternativet för just dig!

LÖSA UPP PORER

Använd Paulas Choice Skin Perfecting 2% BHA Liquid två gånger i veckan för att lösa upp i porerna samt dämpa rodnad.

MASSVIS MED FUKT

Alternera med Exuviance Skinrise Morning Glow Pads varje morgon eller utefter behov. Dessa ger massvis med fukt och en mild exfoliering på hudytan som kommer hjälpa knottrorna att vara under kontroll.

Lägg gärna upp ett skin cycling schema så du håller kontinuitet i hudvårdsrutinen och kom ihåg att när det gäller keratosis pilaris så ser det olika ut för alla och är ett permantn tillstånd i huden. Har man rodnad i huden kan man oftast inte reducera det med produkter men däremot kan man få fina resultat på knottrorna.

2
Dela

Läs mer

Fraktsätt
Instabox, hemleverans & postombud
Betalsätt
Klarna, Swish, Kort
KICKS har ett av Sveriges bredaste sortiment inom makeup, doft, hudvård och hårvård. Hos KICKS kan du handla smink, parfym och andra produkter från ledande varumärken såväl i butik som direkt på nätet. Våra utbildade hudterapeuter och makeupartister hjälper dig hitta rätt även online.
Copyright © KICKS 2024