Stor guide: KICKS lär dig klämma pormaskar och finnar – KICKS - KICKS
  • Fri frakt över 99 kr
    Fri frakt över 99 kr
  • Expressleverans
    Expressleverans
  • Poäng på alla köp
    Poäng på alla köp

Lades till i varukorgen

Personligt erbjudande inaktiverat
Gäller t.o.m

Missa inte vår rea med 70% på fantastiska produkter. Passa på och kika in alla produkter här!

KICKS visar hur du kan klämma pormaskar

En pormask eller finne kan göra vem som helst på dåligt humör. Kan du inte låta bli att klämma finns det skonsamma knep att ta till för att orsaka så lite skada som möjligt i huden. KICKS lär dig klämma finnar och pormaskar.
1
Dela

Varför får jag pormaskar?

Alla, oavsett hudtyp, kan på pormaskar och de kan uppstå varsomhelst på kroppen där du har talgkörtlar – vilket egentligen är nästan överallt. Pormaskar är talgkörtlar som har blivit igentäppta av döda hudceller eller överflödigt sebum. Sebum är ett annat ord för talg, vilket är en oljig substans som finns naturligt i huden och vars uppgift är att verka smörjande och återfuktande. En pormask kan vara öppen eller stängd. Är pormasken stängd är den vit, är pormasken öppen är den svart. Att pormaskar ibland är svarta betyder inte, tvärtemot vad många tror, att de är fulla av smuts. Istället uppstår de svarta pigmenten när den öppna pormasken utsätts för UV-ljus och oxiderar med syret i luften. Att pormaskar, både svarta och vita, skulle bero på att huden är smutsig är en seglivad myt som alltså inte stämmer.

Är det bra att klämma pormaskar, svarta pormaskar och finnar?

Det enkla svaret är nej. Egentligen rekommenderar vi inte att du klämmer dina pormaskar, eftersom det tyvärr innebär flera risker. Dels kan dina fingrar vara smutsiga eller ha bakterier på sig, vilket kan leda till att pormasken blir inflammerad och även att inflammationen vandrar djupare ner i huden och på sikt skapar ärrvävnad. Dels kan huden bli skadad, vilket kan leda till röda märken, envisa pigmenteringar och fula ärr. Men! Kan du ändå inte låta bli och är medveten om riskerna finns det metoder att klämma pormaskar så skonsamt som möjligt.

Hur ska man göra för att klämma pormaskar?

Med en rengjord hud, nytvättade händer och efterföljande vård kommer du långt. Så här klämmer du en pormask i fem enkla steg:

Steg 1: Rengör ansiktet med varmt vatten

Tvätta ansiktet med din vanliga rengöringsprodukt och följ gärna upp med ansiktsvatten. Om du har rengöringsprodukter som innehåller BHA-syra/salicylsyra är de ett lite extra bra val, eftersom de hjälper till att öppna upp porerna och rengöra dem på djupet. Se också till att du använder dig av (lagom) varmt vatten, eftersom värmen har en poröppnande effekt. Vill du även slappna av i några minuter med en varm handduk på huden, som hjälper till att öppna upp porerna ytterligare.

Steg 2: Tvätta händerna noga

Rengör händerna noga med tvål och vatten, var gärna extra noga under och runt naglarna. Ta gärna hjälp av en nagelborste att avlägsna envis smuts som inte vill lossna under nagelbädden. Torka torrt med en ren frottéhandduk. Följ gärna upp med handsprit som verkar antibakteriellt.

Steg 3: Tryck försiktigt på huden

Tryck försiktigt på varje sida om pormasken, antingen med rena fingertoppar eller med hjälp av oanvända bomullspads. Rör fingrarna försiktigt fram och tillbaka och prova att tillföra lite mindre tryck eller lite mer tryck. Syftet är att klämma pormasken så att hela det gula eller svarta innanmätet kommer ut direkt, utan att du behöver trycka och klämma flera gånger. Var försiktig så att du inte trycker alltför hårt, eftersom risken för att skada huden är stor.

Steg 4: Var inte envis

Om du följt alla ovanstående steg och pormasken ändå inte vill klämmas ur, avbryt omedelbart och låt huden vila och återhämta sig innan du försöker igen.

Steg 5: Rengör huden noggrant

Oavsett om du har lyckats klämma din pormask eller inte är det viktigt att följa upp med hudvårdsprodukter, inte minst när vi pratar om rengöring. Använd gärna en rengöringsprodukt och/eller ett ansiktsvatten som innehåller BHA-syra/salicylsyra, eftersom det hjälper till att få bort skadliga bakterier och verkar både djuprengörande på igentäppta porer liksom motverkar att nya pormaskar uppstår.

1
Dela
Therése Hallberg, Skönhetsskribent

Therése Hallberg arbetar som Digital Content Editor och skriver artiklar för både kicks.se och KICKS Magazine. Hon har arbetat som skönhetsjournalist sedan 2006. Läs mer om Thérese på Linkedin

Läs mer

Fraktsätt
Instabox, hemleverans & postombud
Betalsätt
Klarna, Swish, Kort
KICKS har ett av Sveriges bredaste sortiment inom makeup, doft, hudvård och hårvård. Hos KICKS kan du handla smink, parfym och andra produkter från ledande varumärken såväl i butik som direkt på nätet. Våra utbildade hudterapeuter och makeupartister hjälper dig hitta rätt även online.
Copyright © KICKS 2024