Det verkar som att du använder en gammal webbläsare. Det kan göra att allt inte fungerar eller ser ut som det borde.
  • Fri frakt över 99 kr
    Fri frakt över 99 kr
  • Poäng på alla köp
    Poäng på alla köp
  • Expressleverans
    Expressleverans

Just nu! Dubbla poäng på våra mest populära varumärken inom Conscious!

Vad är egentligen parabener?

Vi synar innehållsförteckningen på våra favoritprodukter allt noggrannare. Inte minst har parabener, som används som konserveringsmedel, skapat debatt – men finns det anledning att undvika dem?

I takt med att intresset för makeup och hudvård ökar, är det också fler och fler av oss som synar det finstilta på produkternas förpackningar. Men beautyvärldens nyfunna medvetenhet kan även skapa förvirring. Flera ingredienser som är vanligt förekommande i skönhetsprodukter har blivit föremål för diskussion under de senaste åren, och det är inte alltid helt lätt att få ett rakt svar – är detta ämnen vi behöver undvika?

En ämnesgrupp som kanske diskuterats allra flitigast är parabener, en typ av konserveringsmedel som länge funnits i kosmetiska produkter, och som även finns i olika livsmedel och naturligt i exempelvis lingon. Parabener ses som milda konserveringsmedel, då de är mindre allergena (alltså allergiframkallande) än många andra konserveringsmedel, och inte heller är skadliga för miljön. 

– Faktum är att så länge vi har en produkt full med vatten, där vi stoppar fingrarna ofta, så kommer det bildas bakterier. För att inte få några oönskade effekter så måste vi ha konserveringsmedel, säger Josefin Backman, som är chef i gruppen för kosmetika och tatueringsfärger på Läkemedelsverket. Men efter en omtalad forskningsrapport har debatten väckts om parabenernas möjliga hormonstörande effekter. Frågan är mycket omstridd, och det är långt ifrån lätt för en konsument att avgöra vem man ska lyssna på. Den stora frågan är förstås: behöver vi vara rädda för parabener? 

– Nej, det behöver man inte. Dessa ämnen har granskats mycket noga av Europeiska kommissionens vetenskapliga kommitté, som har kommit fram till att de vanligaste parabenerna, methylparaben och ethylparaben, är säkra att använda. När det gäller propylparaben och butylparaben har man förbjudit dem i vissa produkttyper, säger Josefin Backman. Trots att många experter är inne på samma linje somLäkemedelsverket, och avfärdar rädslan för parabener, så kvarstår många kritiska röster. Varför är det en så het fråga? 

– Det finns en studie där man tycker sig kunnat påvisa risker, men man ska aldrig titta på bara en vetenskaplig studie, man måste bedöma helheten, precis som kommittéen gör, säger Josefin Backman. 

På L’Oréal Sverige har man följt debatten, då parabener används i flera av deras produkter, just för att inte bakterier ska frodas. 

– Det är tråkigt att parabener har hamnat i den här oseriösa debatten. De är bra och säkra konserveringsmedel. Dessutom är det extremt ovanligt att de ger kontaktallergi. Parabener är estrar av ämnet parahydroxi bensoesyra, som är vanligt i naturen. Methylparaben produceras till exempel naturligt av bin för att förhindra att deras honung möglar, säger Beatrice Fahlkvist, som är ansvarig för vetenskapliga och regulatoriska frågor på L’Oréal i Sverige.

Hon får medhåll av Josefin Backman på Läkemedelsverket:
– Att det har publicerats en studie som fått stor uppmärksamhet i media har lett till viss rädsla för parabener hos konsumenterna – men denna rädsla är inte befogad, säger Josefin Backman. 

Läs mer

KICKS Club: poäng på alla köp

Som medlem skämmer vi bort dig med massor av sköna förmåner!

KICKS Beauty Talks

När du blir medlem i KICKS Club får du också tillgång till vårt community KICKS Beauty Talks.

Klimatkompenserad leverans

När du handlar på kicks.se kan du välja PostNords klimatkompenserade alternativ.

Expertrådgivning

Få expertråd av våra utbildade skönhetsexperter.

KICKS nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och ta del av de senaste erbjudandena & trenderna

Fraktsätt
Instabox, hemleverans & postombud
Betalsätt
Klarna, Swish, Kort
KICKS har ett av Sveriges bredaste sortiment inom makeup, doft, hudvård och hårvård. Hos KICKS kan du handla smink, parfym och andra produkter från ledande varumärken såväl i butik som direkt på nätet. Våra utbildade hudterapeuter och makeupartister hjälper dig hitta rätt även online.
Copyright © KICKS 2022Kundservice 020-42 32 22