Solkänslig hud – 5 saker att tänka på - KICKS
 • Fri frakt över 99 kr
  Fri frakt över 99 kr
 • Expressleverans
  Expressleverans
 • Poäng på alla köp
  Poäng på alla köp

Lades till i varukorgen

Personligt erbjudande inaktiverat
Gäller t.o.m

Solkänslig hud – 5 saker att tänka på

Upplever du att din hud blir irriterad så fort du vistas i solen? Bränner du dig lätt? Att vara extra känslig för solens strålar kan vara riktigt besvärligt. Vi lät KICKS farmaceut Rebecka dela med sig av fem saker som du med solkänslig hud behöver tänka på.
Dela

Varför är jag känslig för solen?

Hur en hud reagerar när den vistas i solen är olika. Vissa kan vara längre stunder i solen utan att huden reagerar, medan andra kan vara så pass känsliga att de blir röda så fort vårens första solstrålar visar sig.

– Det finns olika anledningar till att vissa personer är känsligare för solen än andra, förklarar Rebecka.

– Dels handlar det om vilken hudtyp du har. Om du har en ljus hudton har du vanligtvis mindre melanin. Melanin är ett pigment som har som uppgift att skydda huden mot solskador. Ju mindre melanin det finns i huden, desto större risk är det att du bränner dig.

Rebecka berättar att vissa mediciner och hudvårdsprodukter kan öka känsligheten för solen och att ingredienser som AHA-syra gör huden mer solkänslig.

– Det går att använda syror även under sommaren, men då är det extra viktigt att använda SPF 50.

En annan anledning till att vissa har lättare att bränna sig är åldern på huden. Barn är extra känsliga eftersom deras hud oftast är väldigt tunn och deras kroppar ännu inte har utvecklat kroppens skyddssystem fullständigt. 

– Även en äldre hud är tunnare. Den är också torrare, vilket medför en försvagning av den skyddande hudbarriären, säger Rebecka.

Solkänslig hud – 5 saker att tänka på

Om du vet att du är känslig för solen finns det några saker du kan tänka extra mycket på.  Rebecka ger 5 kloka tips:

  1. Använd solskydd med hög SPF. Även om det finns solskydd med låga SPF rekommenderar jag SPF 50 till dig med känslig och ljus hud. Välj gärna en som är vattenresistent och parfymfri. 
  2. Applicera ofta. Det är så lätt att tro att det räcker med en insmörjning, men faktum är att du behöver återapplicera solkräm flera gånger under en dag. Jag brukar rekommendera efter varje bad eller efter 2–3 timmar.
  3. Se över mängden. För bäst effekt behöver du vara generös med mängde solskydd. Sträck ut tre fingrar och täck med solkräm, då får du rätt mängd för ansiktet, halsen och dekolletage. För kroppen behöver du en hel handfull.
  4. Sök skugga. Under de mest solintensiva timmarna på dagen är det bra att vara i skuggan, även om du har skyddat dig med solkräm.
  5. Glöm inte att återfukta. Efter en dag eller bara några timmar i solen blir huden glad om du återfuktar den med after sun eller kroppskräm. Det hjälper mot torrhet och huden blir mindre mottaglig för solskador.

Populära dermatologiska solskyddsprodukter

Dela
Hannah Bergroth, Skönhetsexpert

Hannah är en av KICKS skönhetsexperter och skriver våra inspirationsartiklar och guidar till de bästa produkterna. Som stylist och kreativ redaktör har hon många års erfarenhet av att skapa innehåll för olika magasin och digitala kanaler. Hannah har även jobbat som frisör och är en dedikerad hårnörd.

Fraktsätt
Instabox, hemleverans & postombud
Betalsätt
Klarna, Swish, Kort
KICKS har ett av Sveriges bredaste sortiment inom makeup, doft, hudvård och hårvård. Hos KICKS kan du handla smink, parfym och andra produkter från ledande varumärken såväl i butik som direkt på nätet. Våra utbildade hudterapeuter och makeupartister hjälper dig hitta rätt även online.
Copyright © KICKS 2024