Guide: Vilka syror ska du inte blanda i din hudvård? – KICKS - KICKS
 • Fri frakt över 99 kr
  Fri frakt över 99 kr
 • Expressleverans
  Expressleverans
 • Poäng på alla köp
  Poäng på alla köp

Lades till i varukorgen

Personligt erbjudande inaktiverat
Gäller t.o.m

KICKS lär dig vilka syror du inte ska blanda

Peelande syror kan, om du använder dem rätt, ge en mjukare och mer välmående hud med vacker lyster. Men om du använder eller blandar syror på fel sätt kan huden istället blir irriterad, blossande och skadad. Vilka syror ska du inte blanda i din hudvård? KICKS reder ut begreppen.
13
Dela

Varför ska jag inte blanda syror i min hudvård?

Gillar du att experimentera med din hudvård i badrummet? Vi också. Att blanda och mixa med olika hudvårdsprodukter och ingredienser är lika roligt som spännande, där den perfekta kombinationen kan hjälpa till att skapa en mjuk och välmående hud med hälsosam lyster. Men! Det är tyvärr precis lika lätt att råka mixa ihop en blandning som är allt annat än framgångsrik för din hud. Råkar du applicera fel hudvårdsingredienser är istället risken stor att din hud blir uttorkad, börjar klia och svida, kommer i obalans och får finnar, blir irriterad och röd eller börjar fjälla. Är olyckan framme kan ett kontinuerligt felaktigt användande av olika ingredienser på sikt leda till att huden blir försvagad och/eller skadad. Detta är särskilt sant när vi pratar om så kallade aktiva ingredienser, där de vanligaste är de exfolierande syrorna AHA, BHA och PHA, rynkmotverkande retinol, melaninbekämpande C-vitamin, pigmentblekande niacinamid samt multifunktionella peptider. Vad är då en aktiv ingrediens? Aktiva ingredienser är komponenter som kan göra mer än bara mjukgöra huden. De har istället förmågan att på längre sikt förändra och påverka hudens naturliga funktioner vad gäller till exempel talgproduktion, porernas struktur och pigmenteringar. Aktiva ingredienser kan med andra ord ge en synlig effekt i huden och det är därför som det kan gå snett om du väljer att blanda dem.

Vanliga aktiva hudvårdsingredienser som du inte bör blanda fritt:

 • AHA-syra: exfolierar huden och ger en jämnare textur
 • BHA-syra/salicylsyra: tar bort döda hudceller och rengör porerna på djupet
 • PHA-syra: lite mildare peeling som får bort döda hudceller och ger fukt
 • Retinol: boostar cellförnyelsen och har en föryngrande effekt på huden
 • C-vitamin: hämmar pigmenteringar och ger lyster
 • Peptider: verkar utslätande på fina linjer och boostar kollagenproduktionen
 • Bensoylperoxid: syra som exfolierar huden och kan döda aknebakterier

Vilka syror ska jag inte blanda i min hudvård?

Att blanda vårdande och mjukgörande ingredienser som inte har aktiva egenskaper är i regel ingen fara. Hit hör till exempel fuktbindande hyaluronsyra, som namnet till trots alltså inte alls är en syra. Däremot finns det en risk att din hud blir torr, irriterad och försvagad om du blandar aktiva ingredienser med varandra, såsom AHA-syra, BHA-syra, PHA-syra, retinol och C-vitamin. Tips! Hudvårdsprodukter som redan innehåller en kombination av aktiva ingredienser är så klart okej att använda, läs och följ alltid instruktionerna för att undvika hudirritationer. Undvik också att kombinera olika syror från olika märken, eftersom de olika formuleringarna kan ha vitt skilda bas, pH-värde och styrkor.

AHA-syra

Undvik att använda AHA-syra tillsammans med retinol. Var också försiktig med att blanda AHA- och BHA-syra/salicylsyra för att undvika irritationer. Kombinationen AHA-syra och C-vitamin är inte heller att rekommendera, eftersom huden (särskilt känslig) kan bli rejält irriterad. AHA-syra kan också medföra att C-vitaminet i din hudvård tappar i styrka.

BHA-syra

Var försiktigt med att blanda salicylsyra med andra exfolierande ingredienser (inte minst bensoylperoxid), eftersom risken för en röd, irriterad och fjällande hud är stor. Skippa också att mixa BHA-syra tillsammans med retinol.

PHA-syra

Undvik att blanda PHA-syra med produkter som innehåller andra syror i höga koncentrationer. Har du känslig hud bör du inte heller använda PHA-syra tillsammans med retinol.

Retinol

Blanda inte retinol med kraftigare peelingar, ansiktsvatten, AHA-syra, BHA-syra, PHA-syra (särskilt om du är känslig), C-vitamin och bensoylperoxid eftersom huden kan bli röd och irriterad. Undvik också helt att mixa olika produkter som innehåller retinol med varandra.

C-vitamin

Undvik att mixa C-vitamin med andra exfolierande ingredienser, eftersom risken för hudirritationer är stor. Blanda inte heller C-vitamin med retinol och bensoylperoxid, eftersom de kan göra att C-vitaminet fungerar sämre och medföra hudirritationer. Kombinera inte C-vitamin med AHA-syra, eftersom huden kan bli röd och irriterad – inte minst om du har en känsligare hudtyp.

Niacinamid

Niacinamid, eller vitamin B3 som det också kallas, går i regel att användas med de flesta hudvårdsingredienser men vissa experter varnar för kombinationen niacinamid och C-vitamin, eftersom blandningen kan göra att bägge ingredienserna presterar sämre. 

Hyaluronsyra

Är ingen aktiv ingrediens och inte heller någon syra, namnet till trots. (Egentligen borde hyaluronsyra inte vara med på denna lista alls men eftersom namnet antyder att det är en syra och ingrediensen är så pass vanlig har vi med den i alla fall för att undvika missförstånd.) Hyaluronsyra är en snäll och djupt återfuktande ingrediens som går att blanda med alla typer av hudvårdsingredienser och hudtyper.

Bensoylperoxid

Bakteriedödande och exfolierande ingrediens som främst finns i aknehämmande produkter. Undvik att mixa olika produkter som innehåller bensoylperoxid med varandra. Bensoylperoxid kan också medföra att C-vitamin fungerar sämre. Undvik också att använda tillsammans med BHA-syra/salicysyra och retinol, eftersom det kan irritera huden och medföra att den börjar fjälla.

Peptider

Det finns många olika peptider som fyller olika funktioner, där en del är bättre på att blanda med vissa ingredienser än andra. Eftersom det kan vara svårt att veta vilken typ av peptider som din hudvård innehåller är det en bra idé att ta det säkra före det osäkra och helt undvika kombinationen peptider och AHA-syra.

Populära hudvårdsprodukter

13
Dela
Therése Hallberg, Skönhetsskribent

Therése Hallberg arbetar som Digital Content Editor och skriver artiklar för både kicks.se och KICKS Magazine. Hon har arbetat som skönhetsjournalist sedan 2006. Läs mer om Thérese på Linkedin

Fraktsätt
Instabox, hemleverans & postombud
Betalsätt
Klarna, Swish, Kort
KICKS har ett av Sveriges bredaste sortiment inom makeup, doft, hudvård och hårvård. Hos KICKS kan du handla smink, parfym och andra produkter från ledande varumärken såväl i butik som direkt på nätet. Våra utbildade hudterapeuter och makeupartister hjälper dig hitta rätt även online.
Copyright © KICKS 2024